Europese Champagne Ambassadeur 2017 – Over degorgement en dosage

Dégorgement en dosage zijn twee belangrijke stappen in het productieproces van champagne.

Klik hier om te lezen hoe champagne wordt gemaakt »

Bij het dégorgement à la glace wordt de gistprop, die na de remuage naar de hals van de fles is gezakt, verwijderd. Dit gebeurd door het in pekel laten bevriezen van de flessenhals. De bevroren gistprop schiet met kracht weg door de druk uit de fles. Hiermee gaat een beetje champagne verloren.

Een heel enkele keer wordt het dégorgement met de hand uitgevoerd; dégorgement à la volée. Hierbij wordt de fles ontkurkt en snel weer opgericht.

handmatig degorgement champagne

De flessen worden afgevuld met een oplossing die we de liqueur d’expedition noemen. Het recept hiervoor verschilt per champagnehuis en is een goed bewaard geheim. Het draagt bij aan de kenmerkende huisstijl van een champagnehuis.

De hoeveelheid suiker die de champagne via de liqueur d’expedition meekrijgt noemen we de dosage. Deze bepaalt of een champagne brut (droog), demi-sec (met een zoetje) of doux (echt zoet) is.

Dosage in champagne (suiker)

Ter illustratie: het aantal suikerklontjes in champagne

Het dégorgement en de dosage zijn de onderwerpen die bij de 12e editie van de European Champagne Ambassadors Competition centraal zullen staan. Dit is een jaarlijkse wedstrijd die sinds 2005 door het Champagnecomité (CIVC) wordt georganiseerd.

De wedstrijd staat open voor 9 landen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland, de UK en Nederland. Je kunt meedoen als je je bezighoudt met het overbrengen van kennis over wijn: leraren in hotelscholen of trainingsinstituten, organisatoren van proeverijen, wijnschrijvers, oenologen etc.

Klik hier voor de data en het reglement »

 

Dom Perignon Rose 2005 vintage champagne

dom perignon roseDit jaar, 2017, zal de nieuwe Dom Pérignon Rosé 2005 worden gelanceerd. Een vintage champagne, millesime, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de Pinot Noir druif. De Dom Pérignon werd voor het eerst in 1921 gemaakt, maar de Rosé variant bestaat pas sinds 1959.

Pinot Noir

Alle Dom Pérignon wordt gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay; ongeveer in een 50/50 verhouding. Bij de rosé speelt Pinot Noir een grotere rol omdat deze ook wordt gebruikt voor de stille (zonder bubbeltjes) wijn waarmee de champagne zijn mooi roze kleurtje krijgt. Dat is dus het derde onderdeel van de Dom Perignon Rosé.

De Pinot Noir waar de stille rode wijn voor Dom Perignon van wordt gemaakt komt uit drie dorpen: Hautvillers, Aÿ, Bouzy (en zelden uit Verzenay). Meestal Aÿ met zijn zuidwaarts gelegen hellingen.

“We need to reach phenolic maturity for Pinot Noir, for its colour, and we reach that in Aÿ. All the decisions we take for making red wine are different.” — Chaperon, The-Buyer.net

Het protocol lijkt op dat uit de nabij gelegen Bourgogne, maar is toch net wat anders. Je wilt namelijk wel de essentie en persoonlijkheid van de Pinot Noir, maar dat niet te sterk laten overheersen.

“The protocols are almost ‘Burgundian’, like fermenting the wines on their skins in open cuves and performing pigeage, he points out that maceration on the skins may only last three to four days and that the Pinot Noir for this red wine is usually harvested at 11 to 11.5 degrees potential alcohol.” — Chaperon, The-Buyer.net

Regen in oogstmaand 2005

Het jaar 2005 was een warm jaar, maar Champagne had daarbij wel last van regen in september wat tot een verhoogd risico op botrytis (rot) geeft. De keuze was dus tussen ofwel vroeg oogsten en de druifjes niet verder laten rijpen, ofwel wachten.. de druifjes verder laten rijpen maar stevig sorteren bij de oogst. Richard Geoffrey, keldermeester bij Dom Pérignon, besloot het laatste en… hij hield er een geweldige Pinot Noir aan over.

Etiket Dom Perignon Rose

Over de Dom Pérignon Rosé 2005

De D.P. Rose vintage 2005 bevat 27% rode Pinot Noir wijn van een totaal van 55%. Ter vergelijking, de Dom Perignon Rose 2004, een veel koeler jaar, kent een aandeel van 29% van een totaal van 65%. En in het zeer warme jaar 2003 wijzigden de proporties helemaal met slechts 20% rode Pinot van een totaal van 30% (de resterende 70% was dus allemaal Chardonnay).

Dus alhoewel de verhouding Pinot Noir / Chardonnay vaak zo’n 50 / 50 is… is dat allerminst een recept. Er is geen recept… er is een visie. En die visie leidt tot een heerlijke smaakbeleving. 😉

A large dollop of red wine some 27% makes this quite different to Dom Pérignon blanc and it is more of a shouting from the rooftops rose than a champagne with a hint of pink. Initially seemed quite tight on the nose, hints of rosé-petals and raspberry came over first and after a little more time in the glass plenty of red fruit character started to lift the nose, with spice and black cherry coming through on the palate and some hints of tropical fruits like guava follow through on the palate. Flavours stay with you for a long time, a youngster with fresh and balanced acidity that has the potential to develop a lot. 18.5/20 — Proefnotitie The Finest Bubble

This sparkling rose is rich and vinous, offering smoky minerality up front, expanding to show dried raspberry, mandarin orange zest, brioche and espresso crème flavors that ride the fine, lacy mousse. Spice and mineral details persist on the racy finish. Drink now through 2027. — Proefnotitie Wine Spectator

Wil je de Dom Perignon Rosé graag thuis eens proeven? Bestel deze champagne dan gemakkelijk en veilig online bij Champagne Babes.

Dom Perignon Rose bestellen »

La Champenoise: Champagne Festival in Reims 9-10 juni 2017

 

champagnefeest Reims 2017De tweede editie van La Champenoise zal plaatsvinden op 9 en 10 juni in les Halles du Boulingrin in Reims. Op deze twee dagen kun je genieten van champagnes van 65 producenten, waaronder grote namen zoals Bollinger, Billecart-Salmon, Charles Heidsieck, Taittinger, Henriot maar ook zul je er de champagnes van kleine producenten kunnen proeven.

Kaartverkoop via LaChampenoise of aan de deur.