Europese Champagne Ambassadeur 2017 – Over degorgement en dosage

Dégorgement en dosage zijn twee belangrijke stappen in het productieproces van champagne.

Klik hier om te lezen hoe champagne wordt gemaakt »

Bij het dégorgement à la glace wordt de gistprop, die na de remuage naar de hals van de fles is gezakt, verwijderd. Dit gebeurd door het in pekel laten bevriezen van de flessenhals. De bevroren gistprop schiet met kracht weg door de druk uit de fles. Hiermee gaat een beetje champagne verloren.

Een heel enkele keer wordt het dégorgement met de hand uitgevoerd; dégorgement à la volée. Hierbij wordt de fles ontkurkt en snel weer opgericht.

handmatig degorgement champagne

Handmatig degorgement door Philippe Brun van Champagne Roger Brun

De flessen worden afgevuld met een oplossing die we de liqueur d’expedition noemen. Het recept hiervoor verschilt per champagnehuis en is een goed bewaard geheim. Het draagt bij aan de kenmerkende huisstijl van een champagnehuis.

De hoeveelheid suiker die de champagne via de liqueur d’expedition meekrijgt noemen we de dosage. Deze bepaalt of een champagne brut (droog), demi-sec (met een zoetje) of doux (echt zoet) is.

Dosage in champagne (suiker)

Ter illustratie: het aantal suikerklontjes in champagne

Het dégorgement en de dosage zijn de onderwerpen die bij de 12e editie van de European Champagne Ambassadors Competition centraal zullen staan. Dit is een jaarlijkse wedstrijd die sinds 2005 door het Champagnecomité (CIVC) wordt georganiseerd.

De wedstrijd staat open voor 9 landen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland, de UK en Nederland. Je kunt meedoen als je je bezighoudt met het overbrengen van kennis over wijn: leraren in hotelscholen of trainingsinstituten, organisatoren van proeverijen, wijnschrijvers, oenologen etc.

Klik hier voor de data en het reglement »

Philippe - Roger Brun

Nationale Finalisten Nederland 2017

In september 2017 wordt de nationale finale gehouden en zal worden bepaald welke kandidaat namens Nederland naar de Europese finale wordt afgevaardigd.

De drie kandidaten zijn:

  • Sabas Joosten – Head Sommelier at the restaurant De Librije, Zwolle
  • Guillaume Coret – Sommelier and Consultant For Fijn-proeverij.nl, Utrecht
  • Eline Groenendijk – Sommeliere (Uw Chefkok aan huis and Sotto Lounge) and Trainer, Amersfoort

De Europese finale staat voor 5-10 november 2017 gepland.

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9+ gewaardeerd.