085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Al sinds 1972 organiseert Veuve Clicquot Ponsardin elk jaar de verkiezing ‘Business Woman of the Year’ waarbij aan de winnares de ‘Prix Veuve Clicquot’ wordt uitgereikt. Sinds vandaag mag Heleen van Oord de titel Zakenvrouw van het jaar 2013 dragen.


Straks meer over de winnares, maar nu eerst wat achtergronden over deze bijzondere award.

Wie was Veuve Clicquot?

Portret Veuve Clicquot‘Veuve’ betekent ‘weduwe’ in het Frans en Nicole Barbe Ponsardin, geboren in 1777, werd dat al vroeg. Op haar 28e jaar staat zij er ineens alleen voor als haar echtgenoot Francois Clicquot komt te overlijden. Ze heeft dan de zorgen voor haar dochter en voor de champagne business die zij overneemt; bijzonder ongebruikelijk in die tijd (het is dan 1805).

In 1810 hernoemt ze het champagnehuis van ‘Clicquot’ naar ‘Veuve Clicquot Ponsardin (VCP)’.

Als haar verdiensten gelden onder meer:

  • Het ontwikkelen van de pupitre. Dit is een rek waarin champagneflessen zodanig worden geplaatst dat de dode gistcellen naar de hals van de fles worden gewerkt (remuage) zodat ze verwijderd kunnen worden.
  • Het opzetten van een bloeiende exportmarkt waarbij veel champagne aan Rusland werd verkocht.
  • De productie van de eerste rosé champagne.

Het leverde haar in champagnehoofdstad Reims al snel de bijnaam ‘La Grande Dame de la Champagne’ op. In 1866 overlijdt Madame Clicquot. Ze is 89 jaar geworden.

Wijngaard van Veuve Clicquot in de Champagnestreek

Vanaf 1972 een ode aan Madame Clicquot

Veuve Clicquot La Grande Dame champagneDe Prix Veuve Clicquot werd in het leven geroepen als eerbetoon aan Madame Clicquot, de vrouw die champagnehuis Clicquot wereldwijd op de kaart heeft gezet en zo groot heeft gemaakt. Het champagnehuis – het op één na grootste – bestaat dan 200 jaar en dat wordt gevierd met de lancering van ‘La Grande Dame’ vintage jaar 1966. La Grande Dame bestaat als brut en brut rosé (vintage 1988 voor het eerst) en is de prestige champagne van het huis.

De Prix Veuve Clicquot wordt inmiddels jaarlijks georganiseerd in 18 landen.

Prix Veuve Clicquot in Nederland

Sinds 1981 wordt de Prix Veuve Clicquot ook in Nederland uitgereikt. Dit jaar, 2013, zal de prijs voor de 32e keer naar een zakenvrouw gaan die een bijzondere positie heeft bereikt. Dit ter stimulatie van vrouwelijk ondernemerschap en vrouwelijk management.

In 2013 – aangekondigd voor vandaag op 18 maart – zal de jury, waarvan Annemarie Jorritsma de voorzitter is, een winnares kiezen uit de genomineerden. Hierbij worden diverse criteria meegenomen waaronder visie, zakelijke en maatschappelijke invloed, leidinggevende capaciteiten en innovatieve gaven… precies in lijn met de kwaliteiten van Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin.

De winnares van 2012 was Jacqueline Zuidweg.

Een video uit 2011 toen Thecla Bodewes tot Zakenvrouw van het jaar werd verkozen:

Deze video is helaas niet meer beschikbaar.

Heleen van Oord is Zakenvrouw van het jaar 2013

Maandag 18 maart 2013 is Heleen van Oord verkozen tot zakenvrouw van 2013. Het evenement vond plaats in Grand Hotel Huis Ter Duin in Noordwijk.

Heleen is een online ondernemer en investeerder. Ze heeft onder andere in 2001 DQ&A Media Group opgericht, een one-stop-shop company voor display advertising. Daarnaast is ze mede-oprichter en partner in de investeringsmaatschappij Peak Capital en de LOEY awards (Leading Online Entrepreneur of the Year Awards). En of dat nog niet genoeg is zit ze ook in de adviesraad van het IAB (Interactive Advertising Bureau) en in de jury van de Accenture Innovation Awards.

Van harte gefeliciteerd Heleen!

Pin It on Pinterest

Share This