Pas op voor het CIVC want alleen champagne mag champagne heten

iPhone 5 champagneNu is het weer een iPhone die onder vuur ligt voor misbruik van de naam ‘champagne’, maar Apple is niet het eerste en zal ook niet het laatste bedrijf zijn dat een poging waagt en wordt teruggefloten.

Champagne is een mousserende wijn uit de champagnestreek

Begin dit jaar werd het Comité van het Congres voor Inaugurele Ceremonies op haar vingers getikt door het Champagne Bureau uit Washington voor misbruik van de naam champagne. Voor de feestelijke inauguratie van president Barack Obama stond aanvankelijk een ‘Special Inaugural Cuvee Champagne, California’ op de menukaart. En dat kan natuurlijk niet, Californische champagne, want champagne is alleen champagne als het is gemaakt volgens de méthode champenoise ín de champagnestreek in Frankrijk. Wijnen die volgens dezelfde methode worden gemaakt, zoals cava en cremants, mogen de naam niet dragen en ook de methode zelf moet dan ‘méthode traditionelle’ worden genoemd. Korbel California Champagne

In Amerika kent de naam champagne (nog) geen dekkende bescherming. Zo kan het gebeuren dat je daar een ‘champagne’ treft die is gemaakt van Rieslingdruiven of zelfs Cabernet Sauvignon!

Maar de champagne lobbyisten zitten niet stil. Sinds kort erkent China champagne als een beschermde geografische benaming. Zij zullen deze naam nu alleen nog gebruiken voor de mousserende wijn uit de champagnestreek. Tussen 2005 en 2012 gingen maar liefst 34 landen ermee akkoord om mousserende wijnen uit andere regio’s niet langer aan te duiden als champagne. Maar nu Amerika dus nog en ook Vietnam en Rusland moeten nog om.

Wie beschermt de naam champagne?

Het hierboven genoemde Amerikaanse Champagne Bureau is één van de 16 wereldwijde kantoren van Le Comité Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC of ‘Interprofessional Committe for Champagne Wine’ op zijn Engels). Deze organisatie werkt met 70 advocatenkantoren over de hele wereld met een jaarbudget van 2 miljoen euro om de naam te verdedigen.

Dat budget gaat niet eens op in gevechten tegen allerlei bubbels die willen meeliften op de naamsbekendheid en het imago van champagne, maar ook naar allerlei andere zaken die een graantje willen meepikken.

We onderscheiden 3 typen overtredingen:

  1. Directe competitie (spaanse champagne, japanse champagne, etc).
  2. Indirecte competitie (Perrier mineraalwater, Elderflower champagne).
  3. Misbruik van de reputatie (sigaretten, parfum, yoghurt, toiletborstels).

Overtredingen van type 2 en 3

champagne toiletborstelDat de vele producenten van mousserende wijnen maar al te graag de naam champagne op hun etiketten printen valt nog te begrijpen. Maar niet alleen wijnen worden ten onrechte champagne genoemd. Elk jaar krijgt de juridische afdeling van het CIVC te maken met honderden gevallen van misbruik. Het gaat dan van cosmetica tot sigaretten en van schoenen tot high tech. Het vreemdste geval was nog wel een toiletborstel!

Perrier mag sinds 1987 zichzelf niet langer de “Champagne onder de mineraalwaters” noemen in hun advertenties.

Yvresse of Champagne?In 1993 werd Yves Saint Laurent voor de rechter gedaagd vanwege hun parfum met de naam ‘Champagne’. Ik weet dat nog goed want het was mijn favoriete luchtje. Op een gegeven moment was het flesje leeg, maar kon ik nergens een nieuwe vinden bij de drogist. Ik beschreef het geurtje aan de medewerker en zij vertelde mij toen ‘Oh, dat heet nu Yvresse!’. Zelfde geur, toch… ik vond ‘Champagne’ wel leuker al draag ik het nog geregeld :-).

Het werk van het CIVC is voorlopig nog niet af. Eigenlijk doe je het heel goed, als mensen gelijk aan jouw merk denken en je willen kopiëren maar het CIVC ziet dat niet als een compliment. Au contraire!

Het nieuwste geval betreft een champagnekleurige iPhone

Zoals gebruikelijk snelt de hype de werkelijke release van de nieuwe iPhone weer vooruit. In het wachten op de nieuwe Apple iPhone 5S is het eerste nieuwe feature dat in het oog springt: de kleur.

iPhone 5 in champagneWerd eerst gesproken over een goudkleurige iPhone… de laatste tijd gaat het juist over een champagnekleurige iPhone. Het zal er wel mee te maken hebben hoe het licht er op valt en op een foto komt niet altijd alles even goed over; de kleur varieert een beetje tussen zand en bleek goud. Het ziet er chique uit en goud is een veelgevraagde kleur in China. Nu de verwachting dat de markt voor luxe goederen daar de komende jaren met wel 40% zal stijgen is het goed om in te springen op de kleurvoorkeuren die daar leven.

Charles Goamaere van het CIVC zegt: “Champagne heeft niet slechts één kleur, dus je kunt helemaal niet zeggen dat een champagnekleur bestaat. Elk bedrijf dat dan toch de naam “champagne” gebruikt om een kleur te beschrijven doet dat louter en alleen om gebruik te maken van alle voordelen die deze bekende naam in zich heeft.” Champagne is een beschermde naam in de EU en wordt niet met een bepaalde kleur geassocieerd in tegenstelling tot Bordeaux.

Het CIVC heeft Apple gewaarschuwd dat ze in actie zullen komen mochten de plannen worden doorgezet om de bleekgouden iPhone officieel “champagne” te noemen. En geruchten gaan dat Apple gewoon zal doorzetten.

Champagne naamsbescherming in het nieuws

Naar verwachting wordt de telefoon aanstaande dinsdag (10 september) officieel gepresenteerd op een media event. Het CIVC wacht nog op een officiële bevestiging hoe de kleur genoemd gaat worden en zal pas dan actie ondernemen.

In elk geval heeft Apple met haar nieuwe iPhone weer behoorlijk de media gehaald! Je zou kunnen denken dat de naam van de kleur expres is gelekt naar de grote techblogs om een heleboel gratis publiciteit te krijgen. Dat is pure winst, ook als dinsdag blijkt dat de kleur ‘gewoon’ goud wordt genoemd. En als het toch ‘champagne’ wordt zal het spannend worden want Apple heeft hele diepe zakken.

Bronnen: Wine Searcher, AllThingsD, Comité Champagne

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.

Reacties op dit artikel

  1. En wat blijkt… de kleur heet gewoon ‘Gold’. Geen dure rechtzaak dus en een heleboel gratis publiciteit. Apple wint aan alle kanten.

  2. @IrisvtB misschien even lezen of je Champagne nog wel wilt gebruiken : https://t.co/a8PHKbvGCA gewaarschuwd mens …..