085.06.53.751 info@champagneblog.nl
Benoît Gouez

Benoît Gouez

Wine Enthusiast heeft weer een “Winemaker of the Year” award uitgereikt. De winnaar is Benoît Gouez, keldermeester van Moët & Chandon, het grootste en meest beroemde champagnemerk ter wereld. Deze prestigieuze award is een kroon op het werk van dit champagnehuis.

Wie is Benoît Gouez?

Benoît werd geboren in Saint-Lô in Normandië. Hij komt niet uit een familie van wijnproducenten, maar vond zijn weg naar viticultuur en oenologie via zijn opleiding bij het École Nationale Superior d’Agronomie Montpellier. Naast het telen van druiven en het maken van wijn heeft hij een voorliefde voor lekker eten. En over dat laatste zegt hij in een interview met Sotheby’s: “Enjoy the good things in life. I don’t like the idea of hardship (“privation”), nothing is bad – it is just a question of the dose and the timing.” Zijn tip: Unagi (Japanse paling) met Moët & Chandon Brut Impérial.

Sinds 2005 is hij keldermeester, ‘Chef de Cave’ op zijn Frans, bij Moët & Chandon. Als zijn mentoren noemt hij onder andere Richard Geoffroy (keldermeester van Dom Pérignon).

Zijn grootste innovatie bij Moët & Chandon

De grootste innovatie van Benoît als keldermeester had te maken met de ‘White Star’ champagne. Onder deze naam kenden de Amerikanen het merk al 40 jaar en in de 35 jaren daarvoor als ‘White Seal’.

Ongeveer 4 jaar geleden besloot Moët & Chandon om de huisstijlchampagne ‘Impérial Brut’ wereldwijd te distribueren. Om te voldoen aan de op zoet georiënteerde smaak van de Amerikanen speelde Gouez met verschillende blends en creëerde een assemblage die iets zoeter is maar toch de frisse fruitige Moët huisstijl bewaard. Het Amerikaanse ‘White Star’ merk kon zo plaatsmaken voor ‘Impérial Brut’. Dit is de champagne waarvan elke 1,5 seconde ergens ter wereld een fles wordt ontkurkt.

Winemaker of the year 2013

De continue uitdaging van het blenden van de Brut Impérial

Een vintage champagne, met druiven uit één oogstjaar en een langere rijpingstijd (zie onderstaande video), is kostbaarder dan een non-vintage. Toch is het maken van een non-vintage moeilijker. Hierbij heerst namelijk de verwachting dat deze champagne elk jaar voldoet aan de huisstijl en de kenmerken draagt van een typische Moët & Chandon Brut Impérial champagne. En dat terwijl de geoogste druiven elk jaar weer anders kunnen zijn!

Er wordt dan ook volop geproefd en geassembleerd om zo steeds weer de huisstijl te componeren. Als het mengen van een groots parfum.Moet & Chandon Brut Imperial champagne En omdat Moët & Chandon al jaren op kop staat als het grootste champagnehuis qua verkoopvolume betekent dit dat er elke 3 maanden een nieuwe blend moet worden gemaakt.

“Brut Impérial is the most difficult wine I make.”

– Benoît Gouez

Champagne is geen eenvoudig recept. De ingrediënten kunnen van jaar tot jaar verschillen en om aan de vraag te voldoen moet Moët naast haar eigen druiven ook druiven inkopen van wel 200 andere wijngaarden. Ze hebben de grootste wijngaard maar de meer dan 1000 hectares kunnen toch maar voor 20% aan hun eigen behoefte kan voldoen.

Afhankelijk van de kwaliteit van de druiven en het resultaat van de eerste gisting wordt door Gouez bepaald of er een vintage wordt gemaakt. Ook experimenteert hij met ideeën die dwars tegen trends in toch werken.

Een succesvol experiment: De Ice Impérial champagne

Moet & Chandon Ice Imperial champagneIn 2011 werd door Moët & Chandon een innovatie in champagneland gelanceerd. Het was een champagne die je op ijs moest drinken! Iets dat je nooit deed met champagne, maar deze champagne, de Ice Impérial, is er juist op ingesteld.

De blend is zoeter, intenser en heeft een minder sterke mousse. Maar niet zo zoet dat het verfrissende karakter verloren zou gaan. Integendeel en dat maakte deze champagne een succes in oorden als Saint-Tropez. En natuurlijk speelde de opvallende witte fles daarbij ook een rol.

Verder is deze experimentele champagne bedoeld om ook zelf mee te experimenteren. Neem een groot wijnglas en gooi er een aantal ijsblokjes in (dat past niet in een flute, vandaar het wijnglas). Schenk de champagne in en garneer deze met… komkommer, of framboosjes, of aardbeien, of een krullerige sliert verse gember, of een takje verse munt. Je verzint het maar of je laat je inspireren door de serveersuggesties die je vindt via de QR-code op de fles. Het mag allemaal van Benoît.

“Winemaker of the Year” award

Jaarlijks reikt het internationale wijntijdschrift ‘Wine Enthusiast’ de ‘Winemaker of the Year’ award uit. In 2012 werd de Argentijn Jorge Riccitelli van Bodega Norton uitgeroepen tot ‘Winemaker of the Year 2012’. En in 2011 ging de award naar Bob Cabral voor zijn Pinot Noirs.

Bronnen: Wine Enthusiast Magazine, The Drinks Business, Moët & Chandon Facebook Fan Page

 

Pin It on Pinterest

Share This