Bollinger: Niet voor niets de champagne van gentleman Bond

Champagne BollingerMet elke nieuwe James Bond film lanceert champagnehuis Bollinger ook een bijpassende geschenkeditie. Vaak zijn deze zo gewild, dat je bijna zou vergeten dat het om de inhoud gaat. Champagnes in kogels en geluidsdempers trekt een ander publiek dan de reguliere champagneconnaisseur en alhoewel het fijn is de markt te verbreden en meer mensen in contact te brengen met kwaliteitschampagne, moet niet de indruk ontstaan dat het om de verpakking zou gaan.

Focus op de inhoud

Nadat vorig jaar de limited edition vintage 2009 champagne van Bollinger uitsluitend (!) verscheen in James Bond geschenkeditie is het weer tijd om extra te benadrukken om wat voor kwaliteit het hier eigenlijk gaat. Bollinger champagne is namelijk niet zomaar champagne. Het is een ambitieus familiebedrijf dat in grote mate zelfvoorzienend is in hun druiven, gebruik maakt van oude eikenhouten vaten bij de productie van champagne, de reservewijnen in magnums met kurk bewaard en een hoge standaard van huisregels handhaaft in haar kwaliteitsstreven.

Bollinger reservewijnen op magnum onder kurk

Wat het huis nu doet om de aandacht weer terug naar de inhoud te laten gaan:

1. Masterclass Special Cuvée

Vorige maand organiseerde Bollinger een speciale masterclass (in Londen) om duidelijk te maken wat er nu zo speciaal is aan de Special Cuvée, de non-vintage champagne van het huis.

“We will remain an independent family owned house as long as our style is different – and our marketing has always been based on our differentiation of style; it is all about the taste. It is so important to share with our partners why is it different, why it so special, why it is called Special Cuvée, and dissect what makes it special. It can’t be on just image, it has to be on taste and it has to remain on the taste… And with a mature market it is very important to communicate these elements, and share this knowledge.” — Jérôme Philippon, president Bollinger

Bollinger Special Cuvée, de consistente assemblage van meerdere oogstjaren, werd in 1911 voor het eerst gecreëerd.

Lees meer op The Drinks Business door Patrick Schmitt

2. Onthulling nieuwe kelder “Gallerie 1829”

De nieuwe kelder is vernoemd naar het jaar waarin champagnehuis Bollinger werd opgericht. Hier worden de “schatten” van het huis bewaard. Een historische collectie met champagnes uit de 19e eeuw.

Onlangs ontdekte Bollinger 600 oude en zeldzame vintage champagnes in haar eigen kelder in Aÿ. Zo’n schat waarvan je bent vergeten dat je die had en weer terugvind bij de grote lenteschoonmaak. De jongste fles was een champagne uit 1921 en de oudste uit 1830.

Een tweede kelder, genaamd “La Réserve”, werd geopend om speciale Bollinger reserve magnums uit 1892 te presenteren.

‘The discovery of this cellar and the opportunity to restore our other stocks of old wines inspired us to create a new oenotheque,’ announced Jérôme Philipon, president of Bollinger.

Since the 1970s, the house has been slowly restoring its old bottles by disgorging, checking, topping up with the same wine and recorking. In an ultimate case of old meets new, the use of a laser ‘aphrometer’ has enabled the pressure inside a bottle to be measured without opening it.

Lees meer en bekijk foto’s van de Bollinger kelders op Decanter door Tyson Stelzer

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.