Champagne ambassadeur 2013 – 3 Nederlandse finalisten

De Champagne Ambassador’s Awards 2013

champagneglazenSinds 2005 organiseert het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) jaarlijks het “Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne”. Dit is een wedstrijd waarbij elk jaar de nieuwe Europese Champagne Ambassadeur wordt verkozen. Waar het hierbij om gaat is dat je als deelnemer laat zien dat je over voldoende kennis over champagne beschikt én dat je die weet over te dragen. Presentatie- en didactische vaardigheden zijn dus ook belangrijk.

Deze competitie staat open voor professionals uit 9 Europese landen: Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland.

De kandidaten moeten minimaal 18 jaar oud zijn en werkzaam als wijndocent (of vergelijkbaar) in organisaties als hotelscholen, trainingscentra, wijnconsultancy etc. Wie exclusief voor een bepaald champagnemerk werkt wordt uitgesloten van deelname, net als nationale finalisten die in voorgaande jaren al deel hebben genomen aan de Europese finale.

De bijzonderheid van de champagnestreek

Het thema deze 9e editie is “The Singular Nature of the Champagne Region”, oftewel beschrijf wat er zo uniek en bijzonder is aan de Champagnestreek. Denk aan de geschiedenis, maar ook zeker aan de specifieke eigenschappen van het terroir in de Champagnestreek en de méthode champenoise.

Kandidaten hebben naast hun persoonlijk profiel en drijfveren een multiple choice vragenlijst moeten invullen en een tweetal open vragen moeten beantwoorden over het specifieke thema.

Nationale finale met 3 Nederlandse kandidaten

De papieren voorronde is inmiddels achter de rug en de drie Nederlandse kandidaten zijn bekend:

Allen van harte gefeliciteerd! 😀

Deze kandidaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Nationale finale voor Nederland die in september zal plaatsvinden. Hierbij zullen zij een mondelinge presentatie geven over het jaarthema ‘De bijzonderheid van de Champagnestreek’ en een kleine proeverij begeleiden met 4 champagnes die worden aangeleverd door het lokale Champagne Bureau. De presentatie duurt 20 minuten, gevolgd door 10 minuten waarin de jury vragen kan stellen.

Agenda Champagne Ambassadeur 2013

Vervolgens selecteert de jury één kandidaat per deelnemend land. Er zal dus één Nederlandse kandidaat doorgaan naar de Europese finale. Vorig jaar was het overigens Jaap Teeling die Nederland tijdens de Europese finale vertegenwoordigde.

Europese finale met 1 Nederlandse kandidaat

De Europese finale wordt in de week van 21-26 oktober 2013 gehouden. Hierbij geven de maximaal 9 Europese kandidaten twee mondelinge presentaties.

  • Presentatie over het jaarthema (20 minuten voorbereiden, 15 minuten presenteren en 5 minuten vragen van de jury beantwoorden).
  • Educatieve proeverij van 3 champagnes.

De presentatie mogen in het Frans, Engels of gewoon in de eigen taal worden gegeven want vertalers zijn aanwezig. Maar geen publiek! De presentaties zijn besloten.

De uiteindelijke winnaar mag zich ‘Winner of the Champagne Ambassador’s Competition 2013‘ noemen en wordt ook behoorlijk in de watten gelegd. 

Bron: Concours Européen Des Ambassadeurs du Champagne

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.