085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Champagne Bollinger

Even voorstellen… 8 feitjes over champagnehuis Bollinger en hun wijnen.

Champagne Bollinger bestellen »

#1 Bollinger is een familiebedrijf

Bollinger [spreek uit ‘Bollinsjee’] werd opgericht in 1829 door Hennequin de Villermont, Paul Renaudin en Jacques Bollinger. Het is sinds 1889 een van de weinige zelfstandige familiebedrijven onder de grote merken. Van 1941 tot 1971 werd het gerund door Lily Bollinger. Pas in 2007 kwam met  Jérôme Philipon, afkomstig van Coca-Cola, de leiding in handen van iemand die niet tot de familie behoorde.

Maison Bollinger

Het huis staat in Aÿ (spreek uit ‘ajie’) en staat bekend om de Pinot Noir stijl, het gebruik van houten vaten bij de vinificatie en de extra lange rijping die wordt toegepast.

#2 Bollinger is in grote mate zelfvoorzienend in hun druiven

Champagnehuis Bollinger heeft zoveel eigen wijngaarden, circa 163 hectare, dat ze in grote mate zelfvoorzienend zijn. Bijzonder is ook dat wel 85% van deze wijngaarden grand cru en premier cru wijngaarden zijn. Maar ook Bollinger moet druiven bijkopen om aan de vraag te kunnen voldoen. Deze halen ze uit de eigen omgeving, het dorpje Aÿ, en andere dorpjes in de Marne.

Wijngaard van Bollinger

Bollinger is een Pinot Noir-stijl huis. Dat wil zeggen dat in de blend vooral Pinot Noir druiven worden gebruikt (specifiek kloon 386).

#3 Bollinger gebruikt oude eikenhouten vaten

Elk van de 120 percelen wordt apart gevinifieerd. Dat gebeurt deels in roestvrijstalen tanks en deels in eiken vaten. Het eiken is niet bedoeld om de smaak van hout in de champagne te krijgen, maar om in lichte mate oxidatie toe te staan. Er wordt dan ook juist gebruik gemaakt van 20 tot 30 jaar oude houten vaten. Een ander huis dat houten vaten gebruikt is Krug, maar daar hoort een heel ander prijskaartje bij. Het gebruik van houten vaten door Bollinger voor de fermentatie en het rijpen van de champagne is een essentiële factor en kenmerkend voor de huisstijl. De temperatuur wordt laag gehouden om de frisse fruitige tonen te behouden.

#4 De reservewijnen worden op magnum met kurk bewaard

De Bollinger Brut Special Cuvée, de brut sans année of non-vintage champagne van het huis, is het vlaggenschip en deze moet jaar na jaar naar de huisstijl worden gecomponeerd. Om een consistent smaakpalet te verkrijgen wordt steeds veel aandacht besteed aan de assemblage. Uitgangspunt zijn de apart gevinifieerde wijnen van de 120 percelen en de toevoeging van vins de réserves.

Bollinger reservewijnen op magnum onder kurk

Deze reservewijnen zijn karaktervolle wijnen die lange tijd – sommige wel meer dan 15 jaar – rijpen. Bijzonder is dat ze worden bewaard in magnumflessen onder kurk. Bollinger induceert een lichte tweede gisting in deze reservewijnen waarbij ze een klein bubbeltje krijgen. Achterliggende idee is dat het autolyseproces op gang komt waarbij er een interactie ontstaat tussen de wijn en de gisten. Dat levert extra complexiteit op, meer smaak en houdt de wijn frisser dan wanneer ze in tanks of vaten bewaard zou worden.

De reservewijnen leveren een aanzienlijk deel van de blend in de Special Cuvée. Het karakter van deze wijnen komt onder meer voort uit de lange rijping. Hierdoor kan de dosage beperkt gehouden worden en krijgt de Bollinger Special Cuvée veel finesse met de typische aroma’s van autolyse (door rijping op de dode gistcellen) en toast.

Jaarlijks worden iets meer dan 2,5 miljoen flessen champagne geproduceerd. Hiervan bestaat circa 90% uit de Bollinger Special Cuvée.

#5 Het vlaggenschip is de Bollinger Special Cuvée

De non-vintage champagne van Bollinger draagt de naam “Special Cuvée” sinds 1911. Het was een idee van William Folks die de naam “non-vintage” gewoonweg te simpel vond voor zo’n mooie wijn. En meneer Bollinger ging er in mee.

Bollinger bestellenDe Special Cuvée bestaat uit 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Meunier. Het grootste deel van de huidige release is gemaakt met druiven uit 2007 en 2008 aangevuld met reservewijnen. Meer dan 85% van de gebruikte druiven is afkomstig van Grand Cru en Premier Cru wijngaarden.

Deze non-vintage champagne moet wettelijk gezien minimaal 15 maanden rijpen, maar Bollinger gaat voor kwaliteit en laat deze champagne meer dan het dubbele daarvan rijpen (wel 3 jaar). Hierdoor krijg je kleinere bubbeltjes en een zachte textuur. De dosage kan dan ook beperkt blijven; deze is 8 à 9 gram per liter.

Een mooi goudgele champagne met lekker veel aromatische complexiteit. Rijp fruit, specerijen, hints van geroosterde appeltjes of appelcompote, en vijgen. In de smaak het heerlijke brioche gecombineerd met peer en hints van verse walnoten. 

Een  nieuwe flesvorm

Over deze champagne valt nog meer te vertellen. Zo heeft de fles voor de Special Cuvée in 2012 een nieuw design gekregen op basis van een fles uit 1846 die in de kelders bewaard was gebleven. De nieuwe fles heeft een bredere basis en een smallere hals. Door deze rondingen komt de  en komt wat eleganter over, maar dat is niet waar het om draait. Volgens Mathieu Kauffmann, de toenmalig keldermeester van Bollinger (*), is de nek van een champagnefles een paar millimeter te breed. Wanneer deze smaller is heb je een kleiner vloeistofoppervlak beschikbaar voor de uitwisseling van zuurstof. Tijdens het degorgement zou dit wel 50% kunnen schelen in de blootstelling aan zuurstof. En hoe minder een champagne bloot staat aan zuurstof des te langer kun je hem bewaren. Vanwege de vloeistof/lucht verhouding wordt deze fles ook wel de mini-magnum genoemd.

(*) Sinds april 2013 is Gilles Descôtes keldermeester (chef de cave), nadat Mathieu Kauffmann vrij onverwachts stopte. Descôtes is hiermee de 11e keldermeester van het huis.

Geef deze champagne cadeau

Dit is een hele mooie vineuze champagne om cadeau te geven of in te zetten als luxe relatiegeschenk. Hieronder zie je de nu gangbare geschenkverpakkingen.

Pentagon geschenkverpakking van BollingerDynamische presentatie van de Brut Special Cuvée in een vijfhoekige dieprode geschenkdoos in de Bollinger huisstijlkleuren. We noemen deze wel de “007 in het Pentagon”. De sluiting maakt gebruik van de verhevenheid van de goudkleurige Bollinger letters op de roomwitte flap. Ook de binnenzijde van de doos is glanzend goudkleurig. In vorm en uitstraling wijkt deze geschenkdoos zeker af van traditionele champagnedozen. [niet meer leverbaar]

Bollinger Brut Special Cuvee met 2 champagneflutes in geschenkboxEen klassieke zwarte geschenkdoos met daarin de magnifieke Brut Special Cuvée en twee kristallen champagneflutes. In deze glazen is het Bollinger logo gegraveerd en ze vormen natuurlijk een blijvend aandenken.

Je kunt een cadeau ook direct bij de ontvanger laten bezorgen met een persoonlijke boodschap van jezelf erbij. [niet meer leverbaar]

Tijdelijk gratis koeler bij een doosje

Heb je deze champagne eenmaal verkozen tot een van je favorieten? Bestel dan eens een doosje. Je krijgt dan ofwel korting ofwel een gratis Bollinger champagnekoeler bij je bestelling.

Doosje Bollinger champagne met gratis champagnekoeler

In plaats van een doosje kun je natuurlijk ook kiezen voor een grote fles Bollinger. Deze is verkrijgbaar in Magnumformaat (1,5 liter), Jeroboam (3 liter), Methusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter) en Balthazar (12 liter).

#6 Real champagne is never rosé?

Tot 1971 werd het beleid bepaald door Lily Bollinger en de uitspraak “Real champagne is never rosé” is van haar. En dus… kwam er geen Bollinger Rosé op de markt. Tot 2008 althans want toen verscheen daar de Bollinger Rosé non-vintage. En met de oogst van 1979 werd de eerste vintage rosé gemaakt. Echte champagne kon toen wel roze zijn!

Bollinger Rose bestellen en laten bezorgenDe Bollinger Rosé zonder oogstjaar bestaat uit 62% Pinot Noir, 24% Chardonnay en 14% Meunier. De kleur is afkomstig door 5% van de eigen stille rode wijn (*) toe te voegen die wordt gemaakt van Pinot Noir druiven uit Aÿ en Verzenay. Zo krijgt de blanke champagne haar roze kleurtje en de fruitige aroma’s van kersen en wilde aardbeien die terugkomen in de smaak.

Een rosé is een steviger champagne dan een blanke brut, vanwege de toevoeging van rode wijn. Door de tannines die daardoor in de wijn zitten kun je een rosé heel mooi gastronomisch inzetten. Denk aan de combinatie met kreeft, tamme eendenborst of parelhoen.

Ook deze champagne heeft meer dan het dubbele van de wettelijke rijpingstijd gekregen. De dosage is 7 à 8 gram per liter. Een hele lekkere rosé champagne en als je niet van rosé champagne houdt zou je deze toch eens een kans moeten geven.

(*) Bollinger maakt mooie rode wijnen, zoals de legendarische Côte aux Enfants. Deze rode wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde Pinot Noir druiven en krijgt 8 maanden rijping in kleine eiken vaten. Een klein deel wordt gereserveerd voor de La Grande Année Rosé.

#007 Bollinger’s champagne is populair in Groot Brittannië

Bollinger 002 voor 007 kopenIn Groot-Brittannië wordt Bollinger’s champagne liefkozend “Bolly” genoemd. De Britse geheim agent James ‘007’ Bond drinkt graag Bollinger champagne (in elk geval in de films). En natuurlijk de dames van de comedy “Absolutely Fabulous” weten er wel raad mee. Je hoort het Patsy nog zeggen teggen Edina (Eddy): “Let’s have a Bolly, darling!”. Ongeveer 40% van de productie wordt in Groot-Brittannië verkocht. [niet meer leverbaar]

Regelmatig brengt Bollinger speciale geschenkedities uit om de band met James Bond te benadrukken. Zo verscheen de vintage La Grande Année 2002 in een geluidsdemper met cijferslot (limited edition) ten tijde van de bioscoopfilm ‘Skyfall’. En om de release van ‘Quantum Solace’ te eren bracht Bollinger een limited edition champagnekoeler in de vorm van een kogel uit.

James Bond filmposters met Bollinger champagne

De ‘002 for 007’ geschenkeditie is er niet alleen voor James Bond fans. In deze geluidsdemper zit een fabuleuze champagne: La Grande Année 2002. Deze vintage bestaat uit 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay, voornamelijk uit de eigen wijngaarden van het huis en allemaal uit het oogstjaar 2002. De wijnen zijn volledig gefermenteerd in oude houten vaten en de champagne heeft 8 jaar rijping gehad (in plaats van de wettelijk vereiste 3 jaar voor een vintage).

Ter gelegenheid van de Bond film SPECTRE die op 9 november 2015 in Nederland in première gaat heeft Bollinger een nieuwe vintage uitgebracht. Het is de vintage 2009 die alleen als Limited Edition James Bond op de markt komt. Je treft deze champagne dan aan in een chique stoere zwarte koeler om nog jaren plezier van te hebben. Kijk gelijk of deze nog leverbaar is. Nog gelimiteerder is deze Jeroboam 3 liter 009 for 007, met slechts 4 flessen voor heel Nederland.

Let op: De Bond edities van Bollinger zijn altijd zeer gelimiteerd en op = op.

#8 De vintage champagne heet ‘La Grande Année’

La Grande Annee vintage champagne bestellenIn goede jaren wordt een vintage champagne, of millésime op zijn Frans, gemaakt die volledig bestaat uit de druiven van dat oogstjaar. Een vintage rijpt extra lang, wettelijk minimaal 36 maanden, maar bij Bollinger is dat wel 8 jaar (eerst nog 6).

In de geluidsdemper die je hierboven bent tegengekomen tref je de La Grande Année 2002. Deze champagne is bijna niet meer verkrijgbaar. De huidige vintage op de markt in de La Grande Année 2004. Een wat stoerdere champagne die meer gedreven wordt door structuur dan frisse zuren. Je treft hier alle complexe aroma’s aan die het gevolg zijn van de lange rijping. Denk aan amandelen, vanille en brioche.

Deze champagne is ook het uitgangspunt voor de ‘La Grande Année Rosé’. De rode wijn die dan wordt toegevoegd is de Côte aux Enfants (zie onder punt 6).

Champagne Bollinger bestellen »

Artikelen over Champagne Bollinger

Top 10 populaire champagnes voor het kerstpakket

Via de nieuwe marktonderzoektool ‘Rank Your Pins’ vroegen we via de social media welke champagne mensen het liefst als kerstpakket zouden willen ontvangen, of misschien toch liever een traditioneel kerstpakket? In de top 10 zien we Bollinger twee keer terug, op positie 5 en 6. Een populaire  champagne dus om te geven en te krijgen. Lees meer »

Invloed van de fles op de smaak van champagne

Dit artikel gaat over de nieuwe fles van de Bollinger Special Cuvee die medio 2013 verscheen. Geënt op een model uit … heeft deze fles meer de verhoudingen van een magnumfles. De bijnaam is dan ook wel de ‘mini-Magnum’. De lucht:champagne verhouding zou de kwaliteit en houdbaarheid van de champagne ten goede komen. In hoeverre dat merkbaar is hebben we niet uitgeprobeerd, maar feit is… we vinden dat deze nieuwe champagnefles er super uitziet! Lees meer »

James Bond houdt van champagne

Al jarenlang bestaat er een innige band tussen geheim agent 007 en Bollinger. Deze Britse gentleman drinkt het liefst een Bolly. Lees meer »

Lily Bollinger over champagne

Wanneer drink je champagne… of wanneer niet? Lily Bollinger vertelt. Lees meer »

Champagne per glas uit de Bolly Bike

Behalve een supercoole Range Rover heeft Champagne Bollinger nu ook een echte “Bollinger Bike”. Lees meer »

Bollinger wordt wel in meer artikelen genoemd. Gebruik de zoekfunctie op deze site om deze terug te vinden.

Hapjes bij Champagne

Pin It on Pinterest

Share This