085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Met nog een paar weken tot de ultieme feestmaand is het tijd om een oud onderzoek weereens uit de kast te halen dachten velen. Want de conclusie komt ondanks alle mitsen en maren, haken en ogen, zo mooi uit.

Spitsnieuws slaat alles met hun kop: “Champagne zuipen voorkomt Alzheimer”. Dat zijn wel hele grote stappen snel thuis en bovendien… niet waar.

Champagne zou kunnen helpen in het voorkomen van Alzheimer

Waar komt dit vandaan?

Onderzoekers van de universiteit in Reading publiceerden in oktober 2013 dat de fenolische componenten in champagne (afkomstig van de blauwe champagnedruiven Pinot Noir en Meunier) helpen bij het ruimtelijk geheugen. Je kunt dan gemakkelijker informatie over je omgeving opslaan en dat helpt je navigeren. Aldus was de ontdekking dat de 24 laboratoriumratten zich beter wisten te redden in de doolhof.

Ratten dus!

Om werkelijk te bewijzen dat champagne drinken helpt Alzheimer te voorkomen moet je mensen indelen in 2 groepen. De ene groep krijgt champagne en de andere groep een placebo (die niet te onderscheiden is van champagne). Vervolgens worden deze groepen in tijd gevolgd en wordt na een aantal jaar het aantal mensen met symptomen van dementie of andere geheugenproblemen vergeleken tussen de twee groepen. En… zowel de proefpersonen als de begeleidende artsen weten pas na afloop wie champagne kreeg en wie de placebo dronk.

Geen idee of zo’n onderzoek loopt. Denk het niet.

Tot die tijd…

Champagne & geheugenDrink je champagne omdat je het lekker vindt. Omdat het je een goed gevoel geeft. Omdat je weet dat je er mensen ontzettend mee kunt verrassen en verwennen. En denk je … wie weet…. wie weet of het ook helpt bij je geheugen. Het zóu kunnen. 😉

Het is overigens niet de eerste keer dat de effecten van champagne op de gezondheid worden bejubelt. Er bestaat zelfs ook boek met de titel “The healing power of champagne”.

P.S. Het originele onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift “Antioxidants and Redox Signalling“.

Wil je weten hoe je dit nieuws moet interpreteren, lees dan de volgende artikelen:

Dan kun je vervolgens om de juiste redenen hier je champagne bestellen. 😉

Pin It on Pinterest

Share This