085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Champagne Krug

Krug 2003 vintage champagneChampagnehuis Krug produceert alleen prestige champagnes. Krug champagnes doen kenners het water in de mond lopen. Volgens mij kun je ze stuk voor stuk midden in de nacht wekken voor een glas Krug.

Krug champagne bestellen »

INTERMEZZO: Onlangs werden we uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Champagne Krug in Reims. Lees hier het (foto)verslag van ons bezoek op vrijdag 17 juli 2015.

Vele champagnefans-in-de-dop hebben nog geen kennis gemaakt met Krug. Het is niet de goedkoopste champagne en ook niet de meest verkochte. Je vindt hem dan ook alleen bij de speciaalzaak. Dat komt omdat het een kleine speler is; een boutique champagne. Een huis dat kwaliteit ver boven kwantiteit stelt en slechts 500.000 tot 600.000 flessen per jaar produceert.

Krug hanteert haar eigen regels en volgt ze zonder compromissen te sluiten. Iets meer dan 170 jaar geleden was het Johann-Joseph Krug die de regels aan zijn spreekwoordelijke laars lapte en zijn visie liet materialiseren tot een vloeibaar bruisend goud; champagne Krug!

Het klinkt niet erg Frans natuurlijk: Krug! Dat komt omdat Joseph Krug van oorsprong een Duitser was. Toen hij in 1843 het champagnehuis oprichtte had hij wel de Franse nationaliteit gekregen.

“Take care to notice everything, and forget nothing”.

– Advies van Joseph Krug aan zijn zoon Paul Krug

Apart: De rol van de eikenhouten vaten bij Krug

Niets wordt op voorhand geblend. Druiven van elke plot worden in aparte (kleine) vaten gevinifieerd.

Vergeet de rol van hout bij Rioja of Chardonnay uit de USA maar even. Daar wordt hout gebruikt om smaak toe te voegen en rijpen de wijnen in houten vaten. Hoe nieuwer de vaten, des te sterker de houtsmaak.

Dát is dus niet het geval bij Champagne Krug. De champagne rijpt niet op hout, maar ondergaat zijn alcoholische gisting in kleine eikenhouten vaten van 205 liter (zie foto onder). Door gecontroleerd zuurstofcontact en een korte lagering op hout krijgt de champagne meer structuur en complexiteit in de aroma’s. Ook is de champagne hierdoor beter bestand tegen de invloed van zuurstof en dat draagt bij aan het bewaarpotentieel.

Krug champagne rijpt niet op hout, maar wordt op hout “geboren”.

Krug gebruikt geen nieuwe, maar juist oude houten vaten van gemiddeld 20 jaar oud. Ze kopen ze wel nieuw, maar bewaren ze gewoon een tijdje voordat ze in gebruik genomen worden. Het is namelijk niet de bedoeling dat er allerlei vette vanilletonen in de wijn terecht komen. De vaten zijn, zoals dat heet, organoleptisch inert.

Uiteindelijk, zo rond december/januari, komt de (stille) wijn wel in roestvrijstalen vaten terecht.

Champagnehuis Krug en de houten vaten

Apart: De rol van Meunierdruiven bij Krug

Een voorbeeld van het hanteren van eigen regels. Een klassieke non-vintage champagne bestaat uit drie druivenrassen: Pinot Noir, Chardonnay en Meunier (eerst Pinot Meunier genoemd). Maar in een vintage zie je Meunier eigenlijk niet terug, behalve dan bij Krug.

Zo bestaat de Krug Vintage 2003 uit 46% Pinot Noir, 29% Chardonnay en 25% Meunier.

De prestige champagnes van Krug

Volgens de visie van Joseph Krug hoeft een champagnehuis eigenlijk maar 2 champagnes te maken van gelijke kwaliteit:

  1. Champagne nr 1 met de beste expressie van champagne jaar na jaar: Krug Grande Cuvée.
  2. Champagne nr 2 met de expressie van de omstandigheden van een enkel oogstjaar: Krug Vintage.

Toch worden er nog 3 andere champagnes geproduceerd: een rosé en twee paradepaardjes. Laten we ze even allemaal aan je voorstellen:

#1 Krug Grande Cuvee

Krug Grande Cuvee champagne bestellenDe basischampagne van het huis die zorgt voor 80% van de productie. Als er te weinig druiven kunnen worden geoogst dan gaat deze champagne voor en wordt er geen vintage gemaakt. De Grande Cuvée krijgt prioriteit.

Dat gezegd hebbende: Joseph Krug geloofde niet in een hierarchie tussen zijn champagnes. De een is niet “beter” dan de ander! De kwaliteit van elke Krug champagne staat buiten kijf. Het verschil zit in de expressie en de zeldzaamheid.

De Grande Cuvée kun je in drie formaten kopen: demi-bouteilles (“halve flesjes”), de standaardfles van 75 cl en het favoriete formaat van elke kenner: de 1,5 liter Magnum (het formaat met de beste houdbaarheid)!

Het is een brut sans année oftewel non-millésime (een brut champagne zonder jaartal), maar bij Krug spreken ze liever van een multi-millésime om de bijdrage van de vins de reserve te benadrukken. Assemblage is bij Krug tot een ware kunst verheven en de Grande Cuvée is samengesteld uit wel meer dan 100 verschillende wijnen van 6 tot 10 jaar oud. Krug Grande Cuvée wordt gedomineerd door Pinot Noir. Daardoor is deze champagne ook zo vol, rijk en vineus. – Bron: ChampagneBabes

Krug champagne Treasure for Two geschenkdoos

#2 Krug Rosé

Krug Rose champagne bestellenDe enige Krug die jong gedronken moet worden. Fris en fruitig. Verder staat dit merk er namelijk om bekend dat de champagnes langer bewaard kunnen worden dan gemiddeld.

De Rosé kwam niet voor in de 2 champagnetypes die in het notitieschrifte van oprichter Joseph Krug stonden. Het was de 5e generatie, de broers Henri en Rémi Krug, die zich lieten inspireren door de populariteit van rosé champagnes in de jaren 70 en zich aan een experiment waagden.

Het is een leuk verhaal, want toen ze in 1983 hun Krug rosé experiment zo ver hadden gebracht dat er echt geproefd kon worden dacht hun vader Paul – lettend op de kleur – met een ander merk champagne van doen te hebben. Toen hij het proefde schrok hij: “We hebben moeilijkheden. Iemand in Champagne probeert Krug te kopiëren.” Goed nieuws dus eigenlijk, want de rosé smaakte dus als een echte Krug.

“It’s a Krug before being a rosé”

– Paul Krug (na het blind proeven van Krug Rosé)

En zo kwam het dat vanaf dat moment ook deze gastronomische rosé champagne op de lijst stond.

#3a Krug Vintage

Krug vintage champagne bestellenAlleen geproduceerd in de beste oogstjaren. Zeer krachtig en harmonisch. Een Krug Vintage rijpt minimaal 6 jaar, terwijl het  wettelijk minimum 3 jaar is.

De huidige vintage is van 2003 en heeft 10 jaar rijping gekregen. Elk jaar is anders. Waar de 2003 door blauwe druiven wordt gedomineerd was de 1998 vintage een hommage aan de Chardonnay. Het jaar terugproeven in een champagne is leuk, lekker en leerzaam.

#3b Krug Collection

De Krug collection zijn Krug vintage champagnes die nog minstens 10 jaar langer in de kelders van Krug hebben doorgebracht.

#4 Krug Clos du Mesnil

Krug Clos de Mesnil bestellenMono-cru uit een clos van 5 percelen. Tevens een blanc de blancs, dus gemaakt met 100% Chardonnaydruiven. En een vintage, want gemaakt met de druiven uit één enkel oogstjaar.

De wijngaard Clos du Mesnil ligt naast de dorpskerk van het dorpje Mesnil-sur-Oger. het oppervlak meet slechts 1,84 hectare en de wijnstokken worden door muren beschermd.

#5 Krug Clos d’Ambonnay

Krug Clos de Ambonnay bestellenMono-cru, tevens een blanc de noirs (100% Pinot Noir). De druiven voor deze champagne groeien in een kleine ommuurde wijngaard die sinds 1984 in het bezit is van de familie Krug. Het betreft nog geen 0,7 hectare en dat maakt natuurlijk dat de opbrengst enorm laag is. Verder rijpen deze champagnes minstens 12 jaar. De maximale productie, als alles mee zit, is beperkt tot 3000 flessen. En daar moet de hele wereld het mee doen. Zeer zeldzaam! En (dus) prijzig.

“My first experience of Clos d’Ambonnay blew me away… This is a profound and intellectual wine which leaves you asking one question: How do I get my hands on some? If you love champagne you have to have Clos d’Ambonnay”

– Tom Chadwick, Bordeaux Index Blog, over Clos d’Ambonnay 1998, Score 98 punten

Meer beleving met het verhaal achter de fles

Krug proeven is een mooie ervaring en om die nog te versterken kun je het verhaal achter jouw fles ophalen via de Krug ID. Dit is een zescijferige code die je achterop elke fles Krug champagne vindt die de kelders na september 2011 heeft verlaten. Op de website Krug.com kun je deze invullen.
Download Krug app voor iPhone of iPad
Tip: Je kunt ook de Krug app downloaden op je smartphone of tablet (alleen beschikbaar voor iOS) waarna je gemakkelijk de code kunt scannen en direct het verhaal kunt lezen.

Artikelen over champagnehuis Krug en de champagnes

De champagnes van Krug:

Krug Celebration Experience

Champagnehuis Krug heeft iets met muziek. Ze gaan daarin zelfs zo ver dat je naast wijn-spijssuggesties ook wijn-muzieksuggesties kunt vinden op hun website.

Nieuws van champagnehuis Krug:

Overzicht van blogposts over Krug »

Krug champagne bestellen »

Champagnehuis Krug bezoeken in Reims?

Bij Krug vindt alleen productie van champagne plaats. Er is geen directe verkoop en je kunt geen bezoek brengen aan de kelders (anders dan op persoonlijke uitnodiging door het huis en dat is een erg exclusieve aangelegenheid).

Maar… je kunt wel een virtuele tour doen op hun website.

Lees het verslag van ons bezoek aan Krug Champagne op 17 juli hier op ChampagneBlog.

Pin It on Pinterest

Share This