085.06.53.751 info@champagneblog.nl

De oogst in Champagne is al een aantal weken aan de gang. En of het weer nu goed of slecht is… wijnboeren staan altijd voor een keuze.

“If the weather is good the question is ‘Do we start picking whilst the sun is shining or do we wait to see if the grapes ripen even more?’

If the weather is poor the question is ‘ Do we wait to see if the weather improves and the grapes ripen a bit more, or will the weather get worse?'”

Jiles Halling, My Man in Champagne

blauwe druiven in ChampagneHet duurt nog een hele tijd voordat we een vintage 2015 champagne zullen proeven; als deze al wordt gemaakt natuurlijk. Een vintage champagne wordt gemaakt met de druiven uit één enkel oogstjaar en moet minimaal 3 jaar op de gisten rijpen. De betere champagnemerken overschrijden die periode ruimschoots.

Is de kwaliteit niet helemaal super, of de hoeveelheid erg beperkt, dan worden alle druiven gebruikt in de assemblage van de non-vintage champagne. Sowieso een beetje vroeg om erover te oordelen. De wijnmakers wachten meestal ook met een oordeel tot na de eerste vinificatie; wanneer de druifjes zijn gefermenteerd tot een stille (zure) wijn… nog zonder bubbeltjes.

Daarop moeten we nog even wachten, maar er wordt zoals altijd lustig gespeculeerd. Jiles Halling heeft een aantal wijnmakers gevraagd naar hun eerste indrukken en onderstaande video gemaakt. Zoals altijd weer erg informatief, dus ga lekker kijken. Hij duurt nog geen 6 minuten.

Video credits: My Man in Champagne

Pin It on Pinterest

Share This