UNESCO roept champagne uit tot werelderfgoed van unieke en universele waarde

Champagne UNESCO-lijstChampagne staat sinds zaterdag op de lijst der groten. Samen met de Taj Mahal in India, het Great Barrier reef in Australie, de zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam, Macchu Picchu in Peru en nog bijna duizend andere ‘wonderen’ heeft champagne (de champagnehuizen, de wijngaarden en de wijnkelders) een plekje verworven in de lijst van beschermd werelderfgoed door UNESCO.

Na eerdere pogingen erkenning te krijgen als cultureel erfgoed is het nu in 2015 dan eindelijk gelukt.

“Het is een bevestiging van minstens 300 jaar aan geschiedenis, cultuur, traditie en wetenschap. – RTL nieuws video

Champagne op werelderfgoedlijst UNESCO
De VN-organisatie noemt de champagne-industrie een heel gespecialiseerd ambacht dat is uitgegroeid tot een agro-industriële bedrijfstak. De bijzondere technieken uit de 17e eeuw verdienen bescherming.

[social_quote duplicate=”no” align=”default”]Champagne (huizen, kelders, wijngaarden) erkend als UNESCO werelderfgoed.[/social_quote]

Wat is het UNESCO Werelderfgoedverdrag?

UNESCO werd opgericht in 1945 en de naam staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; vrij vertaald de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De meest bekende activiteit, het beschermen van werelderfgoed (World Heritage), doet ze sinds 1972. Zo’n 190 lidstaten hebben het werelderfgoedverdrag ondertekend. Ook Nederland, in 1992.

“Het Werelderfgoedverdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.” – UNESCO

Wat valt onder het beschermd erfgoed?

UNESCO werelderfgoedlijst Veuve Clicquot champagnehuisDe UNESCO status omvat de champagnehuizen waar de champagne wordt geproduceerd, de ondergrondse kelders en de verkoop- en distributiecentra. 

In Champagne ligt circa 560 kilometer kelder. Maar de ene kelder is de andere niet. Bepaalde kelders in de Champagnestreek hebben een bijzondere geschiedenis. UNESCO heeft er een aantal bij naam genoemd.

Neem bijvoorbeeld champagnehuis Ruinart in Reims. Ruinart is het oudste champagnehuis. Het bestaat al sinds 1729 en ze bezit spectaculaire Gallo-Romeinse kalksteengroeven waarin de champagne in de koelte van het diepe donker tot rijping komt. Ook vind je de crayeres van Charles HeidsieckPommery, Taittinger, Martel en Veuve Clicquot terug op de lijst.

De Avenue de Champagne in Epernay werd specifiek genoemd. Hier wandel je langs prachtige champagnehuizen, terwijl je helemaal niet door hebt dat onder je voeten kilometers kelder liggen waar miljoenen champagnes in rust liggen te rijpen.

Avenue de Champagne in Epernay

Hieronder zie je nog een fotocompilatie van de Avenue de Champagne, maar er is nog veel meer te zien!

Avenue de Champagne compilatie van foto's

Verder de Saint-Nicaise Hill; een straat in de champagnehoofdstad Reims waar je ook meerdere champagnehuizen kunt bewonderen. De wijngaarden in Hautvilliers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ. Fort Chabrol in Epernay (Digital Journal, Unesco).
De kelder van Charles Heidsieck in Reims

Meer tourisme naar Champagne?

Deze erkenning helpt de champagnehuizen om zich te onderscheiden van de andere mousserende wijnen. En de streek zelf kan wellicht rekenen op meer toeristen. Pierre Cheval, de man die leiding gaf aan de UNESCO-nominatie, zegt op een stijging van 20-30% te rekenen.

“Zo zijn er plannen voor de bouw van onder meer drie vijf-sterren-hotels, moeten er nieuwe restaurants komen en wordt een museum heropend. De streek wordt daarin (financieel) bijgestaan door het Franse ministerie van Toerisme. En dat is maar goed ook, want alleen al het verkrijgen van de werelderfgoedstatus – in dit geval een acht jaar durend proces – vergt een flinke investering.” – NRC Q

Een paar suggesties voor een bezoek aan Champagne:

  • De Avenue de Champagne in Epernay; in deze straat vind je diverse champagnehuizen waaronder Moët & Chandon.
  • Het pittoreske dorpje Hautvilliers; bezoek het graf van Dom Pérignon, de uitvinder of beter de verbeteraar van champagne.
  • De Notre Dame Kathedraal in Reims.

Wandelen in Champagne

Is het raar dat Champagne op de UNESCO-lijst staat?

De werelderfgoedlijst is dan wel bekend van de natuurwonderen en bijzondere tempels, maar champagne is niet het enige culinaire werk dat erkenning en bescherming krijgt. Ook de wijngaarden van Bourgogne (ook sinds zaterdag 4 juli 2015) en de wijngaarden van Rioja in Spanje zijn officieel werelderfgoed.

“In a way it is recognition for all the generation of wine growers who have preserved the places. We are now in the 21st century, and we are still using the middle ages chalk pits. Heritage is not about freezing things, it is about preserving them.” – Isabelle Pierre, Ruinart (The Telegraph)

Even een stukje cultuur opsnuiven

Het resultaat van de wijngaarden, de kelders, het eeuwenoude ambacht komt terecht in een handzaam formaat dat je gewoon online kunt bestellen. Fantastisch om zo cultuur te ervaren toch? En volstrekt legaal in tegenstelling tot een stukje Great Barrier Reef. Mits je 18 jaar of ouder bent natuurlijk. 😉

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.