Zijn champagnecocktails een faux pas?

champagnecocktailZoals een echte koffieliefhebber geniet van pure koffie zo geniet een champagneliefhebber van een pure champagne. Toch is het algemeen geaccepteerd om suiker en melk aan koffie toe te voegen om deze ‘drinkbaar’ te maken voor wie koffie te bitter vindt, maar wordt het mixen van champagnes met andere dranken toch een beetje als ‘zonde’ gezien.

Een faux pas is een overtreding van de sociale regels of etiquette (meestal) door een buitenstaander, door het niet waarnemen van bepaalde signalen, verkeerd interpreteren van de sociale regels en cultuur of niet op de hoogte zijn hiervan. De term is afkomstig uit het Frans en betekent letterlijk ‘misstap’. – Wikipedia

Is champagne een ‘acquired taste’? Zou je om dezelfde reden als bij koffie wordt gebruikt toch likeur en dergelijke mogen toevoegen aan champagne als je deze wijn (nog) te droog of te zuur vindt? Of gewoon een nieuwe dimensie aanboren en exquise cocktails creëren die verrijkt zijn met deze gouden godenbubbels?

Wijn mixen met limonade is heel gewoon

Menigeen kijkt verbaasd op wanneer een Chinees rode wijn bestelt en daar een sloot Sprite bijgooit. Zonder van die dure Bordeaux! Toch is het mengen van wijn met limonade om deze vriendelijker te maken heel gewoon, ook dichterbij huis. In Spanje wordt het zomerse drankje ‘Tinto de Verano’ gemaakt door 50% rode wijn met 50% Sprite of 7-Up te mixen en wat ijs toe te voegen. En ook bij het hier bekende Sangria wordt rode wijn gecombineerd met bubbellimonade en stukjes fruit.

Maar wel zonde van die mooie Bordeaux! Als je niet van tannines houdt kun je beter een andere wijn kiezen. Aan de andere kant ‘Des goûts et des couleurs on ne discute pas”?’ oftewel… over smaak valt niet te twisten.

Daarom – om de koe bij de hoorns te vatten – een toepasselijk recept:

Recept voor champagnecocktail ‘Death in the Afternoon’

Deze champagnecocktail zou het favoriete drankje zijn van Ernest Hemingway. ‘Death in the afternoon’ is de titel van een non-fictie boek van deze auteur en het gaat over de tradities van het Spaanse stierenvechten (vandaar dus een ‘toepasselijk’ recept) en de aard van angst en moed. Zelf vinden wij Pernod erg lekker en champagne ook. Bij elkaar gooien is nooit in mij opgekomen, maar dat is precies wat nodig is om ‘Death in the Afternoon’ te maken. Met een mengeling van angst en moed misschien? Voor wie durft volgt hier het recept: Mix 1 deel Pernod met 2 delen champagne, schenk dit uit in een champagneflute met 2 ijsblokjes en je hebt hem!

In deze video [update 15 okt ’13: link verwijderd; video staat niet meer online] zie je hoe Sebastien en Mathieu van de champagne bar ‘Le Champagnerie’ deze cocktail (en nog een andere) bereiden. Zoals je ziet is het in deze champagne bar helemaal geen faux pas om te experimenteren en te mixen met champagne.

Een bekende champagnecockail is Kir Imperial, vernoemd naar ‘Kir’ waarbij Bourgondische Aligoté wordt gemengd met Creme de Cassis maar oorspronkelijk naar de Bourgondische priester, Félix Kir. Kir Royal ken je vast ook wel waarbij de zwartebessenlikeur wordt gemixt met Crémant de Bourgogne. Het recept voor Kir Imperial is net zo eenvoudig: Schenk een scheutje Creme de Cassis in een champagneflute en vul het glas verder aan met champagne. Framboosje erop ter garnering en genieten maar.

Of niet…

…want waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Mag je champagne wel mixen?

Vind je het getuigen van gebrek aan respect voor de wijnboer wanneer de met zorg geproduceerde champagne wordt gemixt met zoiets simpels als een gekleurd suikerlikeurtje? Of denk je… laat iedereen maar lekker doen wat ie wilt. Mix die kleurige bruisende cocktails maar en just bubbel on. Een champagnecocktail kan prima bestaan naast pure champagne… toch?

Klik hier en tweet ‘Prima om champagne te mixen tot bruisende champagnecocktail’

Cabaretier Theo Maassen zei over mensen die suiker en melk in hun koffie willen dit: “Als je geen koffie lust, drink het dan niet!”. Maar zijn we niet allemaal begonnen met koffie met suiker en melk?

Een compromis kan zijn om in de recepten voor champagnecocktails de champagne te vervangen door prosecco. Wat vind jij?

Klik hier en tweet ‘Champagne drink je alleen puur, mixen doe je met prosecco’

 

Je mag je reactie achterlaten via de comments. En delen via de social media buttons is al helemaal geen faux pas 😉

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.

Reacties op dit artikel

 1. ErikvanStraten zegt:

  Ik ben het 100% eens met Theo!

 2. Mengen van wijn is not done, toch gebeurt het op veel plaatsen in de wereld. Het mag niet omdat het niet getuigt van respect voor de wijnmaker en voor het natuurproduct. Juist daar wil ik een grens leggen. Met een echt natuurproduct – een terroirwijn – zou ik het ook niet doen. Met een massaal gemaakte wijn eerder.

 3. Iedereen mag drinken wat ‘ie lekker vind, maar er zijn maar heel weinig dranken die, als deze gemengd wordt met wat dan ook, er beter van worden, met uitzondering van grenadine met water en caparinha. Een vies drankje behandelen om ‘m ‘lekkerder’ te maken? Laat het dan liever helemaal links liggen.

 4. Beatrijs zegt:

  Een vies drankje behandelen om ‘m ‘lekkerder’ te maken?
  Ik drink graag Tonic én ik drink graag Gin-Tonic.
  Ik drink graag Cola én ik drink graag Whiskey-Cola.
  Pure Gin (?!) of Whiskey puur drink ik nagenoeg nooit. Niet omdat ik het niet lust (de smaak is prima), maar omdat ik de COMBINATIE nóg lekkerder vind.
  En héél belangrijk: mijn mix-drankje valt of staat met de SOORT sterke drank die erbij geschonken wordt.
  Om deze reden geloof ik dat een goede Champagne ook het verschil kan maken in een lekkere of geweldige Cocktail!

  Kortom, zoals Ikea in de nieuwe catalogus uitroept ”Er geldt maar één regel voor het mixen van verschillende stijlen. Als jij het mooi vindt, is het ook mooi.”, zo zeg ik: “Er geldt maar één regel voor het mixen van verschillende dranken. Als jij het smaakvol vindt, is het ook smaakvol.”

 5. Des goûts et des couleurs on ne discute pas!