Champagneoogst 2013 in volle gang

Dankzij ‘My Man in Champagne’ en een aantal wijnboeren met actieve Facebook-pagina’s kunnen we de oogst in de Champagnestreek gewoon vanuit Nederland volgen. Hieronder een compilatie van de afgelopen periode.

Kleinere druiventrossen dan normaal

Verderop in dit artikel vind je een video met Elodie Higonet van Champagne Chapuy, waarin zij vertelt over het begin van de oogst (eind september) in Sézanne, net onder de Côtes des Blancs. De druiven zijn daar vaak net iets eerder rijp dan die in de Côtes des Blancs en worden eerder geplukt. Daarna volgen die in Oger in de Côtes des Blancs. Op onderstaande plattegrond zie je waar deze gemeenten liggen.


Grotere kaart weergeven

In 2013 kenden we een late en regenachtige lente waardoor de bloei niet ideaal verliep. Als gevolg zien we millerandage (tros met volgroeide en onvolgroeide druiven door een matige kwaliteit van het stuifmeel) en coulure (tros met deel normale rijpe druiven en een deel kleine harde zure druiven door het weer). Eind september woog een druiventros nog maar maximaal 120 gram, terwijl dat gewoonlijk tussen de 125 en 130 gram is.

Er zijn lokale verschillen in de Champagnestreek. Niet alleen in grootte, maar ook qua rijpheid. Er zijn boeren die juist vroeg oogsten omdat de druiven zo groot zijn dat ze op ‘ontploffen’ staan en bang zijn voor botrytis. De een ziet lage suikerniveaus en de ander juist hoge. En sommige gebieden in Champagne hebben deze zomer last gehad van een verwoestende hagelbui en andere totaal niet.

De druiven zien er lekker gezond uit. Geen spoor van ziekte zoals in 2010.

Druiventrossen Champagne in 2010 versus 2013

De blauwe meunierdruiven in Monthelon (ten noordoosten van Oger) hebben een langere tijd nodig om te rijpen. Die worden als laatste geoogst, vertelt Elodie. Ook Samuel Roguet (zie de volgende video) moet wat meer geduld hebben met zijn druiven. Deze groeien op hellingen in Montagne de Reims die naar het noorden zijn gericht en rijpen daarom wat moeilijker.

Maximale opbrengst aan druiven per hectare

Maximaal mag dit jaar 10.000 kilo druiven per hectare geplukt worden. En dan hebben we nog zoiets als de Réserve Individuelle (RI). Dat is nog eens een extra 3.100 kilo per hectare, “maar de RI van vorig jaar plus de RI van dit jaar samen met de oogst mag de 10.000 kilo druiven per hectare niet overschrijden”, legt Samuel Roguet uit in onderstaande video.

Het is veel maar zo kunnen de keldermeesters goed kiezen uit een selectie verschillende stille wijnen tijdens het assemblageproces. Alleen de beste druiven worden geplukt en wat teveel is kan gebruikt worden om de mindere reservewijnen in de opslag te vervangen. Volgend jaar December moet alles dat teveel is overgebracht worden naar de distilleerderij. Het draait dus zowel om kwaliteit als volume.

Lekker druiven plukken in het zonnetje

Druivenpluk is echte seizoensarbeid en op dit moment zie je dan ook mensen uit allerlei landen in de wijngaarden. Er zijn wel meer dan 100.000 mensen die nu op zoek gaan naar werk in de Champagnestreek en het ook vinden. We kwamen een overzicht van een werkweek als druivenplukker tegen op de website van Guide de Vliegher. Het water loopt je in de mond. 😉

De snelheid van het plukken is te bevorderen door eerst met een blaasmachine (een effeuilleuse) zoveel mogelijk bladeren van de struik te blazen. Vooral de groene Chardonnaydruiven zijn dan sneller te herkennen tussen het andere groen. Ja, tijd is geld! Zo’n machine beschadigt de druiven niet, mits je goed recht kunt sturen (zie onderstaande video). De effeuilleuse wordt overigens niet altijd ingezet.

Hieronder nog een video uit Chouilly. Dit is een grotere Grand Cru gemeente waar circa 500 hectare is aangeplant, voornamelijk Chardonnay. Nu zie je de druivenplukkers echt aan het werk. Alle druiven worden met de hand geplukt, of geknipt beter gezegd.

Mikken op een potentieel alcoholpercentage van 10

Je wilt een zo hoog mogelijk suikergehalte in de druiven, want hoe meer suiker hoe hoger het potentieel alcoholgehalte. Als het mooi weer is kunnen wijnboeren daarom besluiten om nog een paar dagen langer te wachten met aanvang van de pluk. Elk zonnestraaltje extra duwt de suikerproductie in de druif wat omhoog. Het doel is een hoeveelheid suiker die correspondeert met 10% alcohol na de eerste fermentatie (zoals je wellicht weet ondergaat champagne twee keer een fermentatie, de optionele malolactische gisting niet meegerekend).

In de dagen naar de oogst wordt het suikergehalte van de druiven gemeten. Het is deels wetenschap en deels geluk. Je kunt beslissen om een paar dagen langer te wachten in de hoop dat het suikergehalte nog wat stijgt. Maar als het weer omslaat kan het suikergehalte juist ook dalen en wens je dat je juist eerder was begonnen met plukken.

Meer kans op regen door de late oogst

Doordat de lente dit jaar zo laat viel is alles opgeschoven en vind de pluk plaats in september/oktober. Een periode waarin een heerlijk najaarszonnetje kan schijnen, maar waarin ook de kans op regen weer toeneemt.

En afgelopen donderdagnacht viel er regen! De Meunier druiven bij Champagne Moussé & Files in Cuisles hadden eerst een suikerniveau van 9,8, maar vrijdag was dat teruggelopen naar 9,2. Dit kan komen door de regen of het is gewoon een verschil tussen metingen op twee verschillende locaties.

Ook de blaadjes van de wijnstok gaan al verkleuren. Herfst valt in. Wanneer de blaadjes niet meer groen zijn kan de plant niet meer aan fotosynthese doen en dat is nu juist het proces dat ervoor zorgt dat zonlicht wordt omgezet in suiker. Zijn de blaadjes verkleurd, dan heeft langer wachten met plukken geen zin meer. Het suikergehalte zal dan niet meer toenemen en het is zaak om de oogst snel binnen te halen.

Een andere reden om snel te oogsten is wanneer rot op de loer ligt. Dit jaar – je zag het al op de foto’s eerder in dit artikel – hebben we voornamelijk gezonde druiven. Hoe anders was dat toen in 2010 een groot deel van de oogst was aangetast. Maar het kan snel gaan! Bij vochtige warme omstandigheden, precies zoals die afgelopen vrijdag, moet je echt opletten. Beter gezonde druiven met een wat lager suikergehalte, dan rotte druiven met een hoog suikerniveau.

Het is pas klaar als alles binnen is. Er zijn nog gebieden waar de oogst pas deze week mag beginnen. Bekijk ‘Startdata per regio en per druif in de Champagnestreek voor 2013 (pdf)’ voor het volledige overzicht.

Bron: My Man in Champagne

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.