085.06.53.751 info@champagneblog.nl
Barbara met een fles Champagne Charlie uit 1985

Champagne Charlie Brut 1985

Vrijdag de 13e. Een dag waarop je extra moet uitkijken en misschien maar beter thuis kunt blijven? Welnee! We trokken er lekker op uit en reden in alle vroegte richting Reims, de hoofdstad van Champagne. Het werd een dag om niet meer te vergeten. We hadden namelijk een uitnodiging ontvangen van Champagne Charles Heidsieck.

In deze blogpost doe ik je uitgebreid verslag van ons bezoek. Je leest eerst over het huis, dan de kelders en vervolgens zie je welke champagnes we hebben geproefd. Het lekkerst voor laatst. En als je niet kunt wachten scroll je toch gewoon lekker door.

Op bezoek bij Champagne Charles Heidsieck

Charles Heidsieck is niet ingesteld op toeristisch bezoek. Er rijden geen treintjes door de kelders, er is geen winkel, geen imponerende gebouwen met chique entrees en zonder uitnodiging kom je er gewoonweg niet binnen. Charles Heidsieck heeft daar geen behoefte aan. Het is een nichemerk, een boutiquechampagne, een champagne met een verhaal en volop smaak. Liefhebbers ontdekken dat zelf wel, maar dit artikel helpt natuurlijk ook weer een handje 😉 .

Wat wel leuk is om te weten is dat Wine-Searcher (zie citaat hieronder) dit merk ooit uitriep tot meest ondergewaardeerd champagnemerk. Niet dat het niet al gewaardeerd wordt want het regent hier awards en prijzen, maar het mag wel wat meer worden bij het Nederlandse publiek! Je weet wat je moet doen bij ondergewaardeerde aandelen, toch? Kopen! 🙂

You might think this house could not possibly be underrated. Lots of critics heap praise on Charles Heidsieck, right? Of course they do, but I don’t think any acclaim this house has received has ever been sufficient. There are other great producers, but none that can match the consistency of Charles Heidsieck cuvée for cuvée, from the basic non-vintage through vintage to prestige cuvée. Every single Champagne in the Charles Heidsieck range is stunning. There are no duds, not even slight disappointments. Via wine-searcher.com

Op de foto hieronder zie je de entree; een bescheiden deur in de muur (links op de foto) met het huisnummer en een bel.

Entree Champagne Charles Heidsieck

Zo gesloten als het er van buiten uitziet zo hartelijk werden we ontvangen door Sophie Kutten, International Brand Ambassador voor Charles Heidsieck. Sophie nam ons eerst mee naar het Pavillon des Crayères; een in art deco stijl ingericht gebouw op een van de crayères waarin vroeger de champagnes werden gedegorgeerd en gebotteld.

Charles Heidsieck pavillon

De gentleman-dandy oprichter van Charles Heidsieck

In 1851 werd champagnehuis Charles Heidsieck gevestigd door Charles Camille Heidsieck die leefde van 1822 tot 1893. Charles zag grote kansen liggen in Amerika en vertrok voor het eerst in 1852 naar het beloofde land. Het werd een groot succes en hij kreeg er zijn bijnaam “Champagne Charlie”. Een seductive, sweet-talking dandy die met zijn persoonlijkheid al snel de kranten haalt. Zijn naam wordt synoniem met de champagne als mensen een fles “Charles” bestellen. Na een paar bezoeken verkocht hij zo’n 300.000 flessen per jaar van New York tot Louisana, maar toen brak de Amerikaanse oorlog uit.

De oorlog leidde tot veel onbetaalde Amerikaanse rekeningen en Charlie moest uiteindelijk katoen accepteren bij wijze van betaling. Hij charterde schepen om het katoen naar Europa te brengen, maar deze werden onderweg door de Noordelijke marine aangehouden en tot zinken gebracht. En het bleef niet bij die ramp. Zijn verblijf in het zuiden werd hem noodlottig want in 1861 werd Charlie door de Unionists gearresteerd in New Orleans op verdenking van spionage. Hij had brieven van Franse kledingmakers in bezit die voornemens hadden te leveren aan de Confederate armies en werd gevangen gezet in een vieze cel in Mississippi.

Het ‘Heidsieck’ incident

Charles Heidsieck’s gevangenisstraf veroorzaakte een diplomatiek incident tussen de Franse en Amerikaanse regering. De Franse keizer Napoleon III zette zich persoonlijk in voor zijn vrijlating wat uiteindelijk lukte op 16 november 1862. Failliet en berooft van zijn gezondheid keerde Charlie verloren huiswaarts, maar hij herpakte zichzelf. Charlie speculeerde succesvol met grond en kreeg voldoende kapitaal bij elkaar om een doorstart te maken in de champagne. Hij vond nieuwe afzetmarkten in Zuid-Amerika en het verre Oosten.

Charles Camille Heidsieck

De grote reiskoffer (op de foto hieronder), een replica van de koffer waarmee Charles-Camille “Charlie” Heidsieck zijn reizen naar Amerika ondernam, werd vorig jaar te koop aangeboden bij het Londense warenhuis Harrods. Compleet met inhoud: 24 flessen champagne, een champagne decanterkaraf van Riedel, 6 unieke ‘Grand Champagne’ flutes van kristal, een champagnekoeler, schrijfwaren en een geïllustreerd boek over de fascinerende geschiedenis van dit champagnehuis.

Barbara bij de Champagne Charlie reiskoffer

Het leven van deze gentleman-dandy werd verfilmd met Hugh Grant in de hoofdrol. Echter in tegenstelling tot de wijnen wordt de film juist niet aanbevolen 😉 .

Hugh Grant in de film over Champagne Charlie Het is een verhaal over een pionier die slechts gewapend met een flinke dosis charme en een koffer vol champagne de Nieuwe Wereld veroverd met zijn wijnen. Hij is een held in de goede zin van het woord: intelligent, moedig, soms wat naïef, maar zeer standvastig. De man is als zijn wijnen: rijk, warm, complex en verfijnd.

De historische Gallo-Romeinse Crayeres

Charles Heidsieck maakte de keuze om niet te investeren in extra eigen wijngaardbezit, maar om Gallo-Romeinse crayères aan te kopen. Slechts vier andere champagnehuizen zijn in het bezit van dit type kelder, te weten Veuve Clicquot, Pommery, Ruinart en Taittinger. Charlie sloot contracten met champagneboeren die het kweken, verzorgen en oogsten van de druiven voor hun rekening namen en zelf legde hij zich toe op de kunst van het persen, assembleren en vinifieren van de wijnen.

In de champagnehoofdstad Reims, of beter gezegd.. onder Reims, liggen talloze crayères. Dit zijn Gallo-Romeinse kalksteengroeven die eigenlijk bij toeval werden ontdekt en toen in gebruik werden genomen door de champagnehuizen in Reims. De crayères werden op 30 meter diepte met elkaar verbonden door gangenstelsels waar de flessen champagne in alle rust onder de ideale omstandigheden kunnen rijpen. Tijdens de oorlog hebben deze hallen en gangen een belangrijke rol gespeeld. Lees verder…

Een crayere heeft de vorm van een omgekeerde piramide (vanaf de grond gezien). Het doel was niet om een kelder te graven, maar om kalksteen uit de grond te halen voor de bouw van gebouwen door de Romeinen. Ze werden dan ook pas later bij toeval ontdekt waarna de afzonderlijke crayeres via gallerijen met elkaar werden verbonden. Heel vroeger kon je zo vanuit de rand van de stad naar het centrum lopen. Nu zijn delen afgescheiden en dichtgemetseld.

Het dak van de crayère wordt afgedekt zoals je op de foto hieronder ziet. Op het landgoed van Charles Heidsieck zie je verscholen tussen gras, struiken en bloemen steeds dit soort dakjes.

Dak op de Crayere

De gallo-romeinse crayeres aan de Rue de la Procession in Reims zijn nu zo’n 2000 jaar oud. De omstandigheden zijn ideaal, voor champagne, met een temperatuur van 10-12 °C en een luchtvochtigheid van 80% het hele jaar door.

De kelder van Charles Heidsieck in Reims

Een geval apart is crayère nummer 9. Je ziet op de foto linksonder waarom dat zo is als je de vorm van de non-vintage champagnefles hierin herkend. Een leuk detail!

Crayere number 9

In een aparte ruimte liggen de meerdere jaargangen van de oude vintages; een schatkamer.

Champagne Charlie 1985 in de kelder

Een interessant experiment is opgezet met de Royale. Een aantal flessen is al van de gisten gehaald (de liggende flessen) en de andere staan sur pointe waarbij het sediment in de hals zit en er nog minimaal gistcontact is. Om de zoveel tijd wordt van elke groep een fles geopend om het effect op de smaak na te gaan.

Pupitres bij Charles HeidsieckOp de foto links zie je een traditionele pupitre waar de de champagneflessen met hun hals in rusten. Deze worden met de hand gedraaid waarbij het gist naar de hals gewerkt wordt. Een ambachtelijk proces, veelal vervangen door de mechanische computergestuurde gyropalette, dat hier louter nog in stand wordt gehouden voor de ervaring.

Een champagneproeverij met een paar grote verrassingen

Proeflokaal in Art Deco stijl

Art Deco proefruimte

Na de klim met de draaitrap in 160 treden omhoog komen we terug in het Pavillon des Crayères voor een proeverij. Drie champagnes van Charles Heidsieck waren ons al goed bekend, deze hebben we vorig jaar in de webshop toegevoegd nadat deze in de top 4 waren beland van de jaarlijkse Fine Champagne Magazine proeverij. Nu proeven we de andere champagnes.

Allen dragen onmiskenbaar de stempel van het huis. Alle champagnes ondergaan de malolactische fermentatie voor stabiliteit en complexiteit, de NV wijnen kennen een hoog aandeel reservewijnen en de rijpingsduur is overal opgeschroeft tot ver boven het wettelijke vereiste minimum.

Brut Réserve

Charles Heidsieck Brut Reserve Armchair geschenkverpakking met 2 champagneflutesWe beginnen met de Charles Heidsieck Brut Réserve NV. Altijd goed! Ook nu weer. Als een goede vriend die altijd welkom is. Deze is van het oogstjaar 2007, ging in 2008 de kalkstenen kelders in (mis en cave) om in rust te rijpen op zijn gisten en kreeg in 2012 zijn definitieve kurk (dégorgement). Charles Heidsieck was het eerste huis dat zowel de mis en cave datum als de datum van het dégorgement op de fles zette. Vooruitstrevend en open.

De Brut NV is fris genoeg als aperitief, maar tegelijkertijd met een rijpheid en complexiteit die nooit zal vervelen. Sophie geeft als tip dat deze champagne heerlijk te combineren is met een hapje op basis van parmezaanse kaas en rijpe peer.

Rosé Réserve

Sophie Kutten - International Brand Ambassador

Sophie Kutten – International Brand Ambassador

De Charles Heidsieck Rosé Réserve NV volgt en die kenden we nog niet. De kleur is intens zalmroze, bijna oranje. Je ziet het links op de foto in het glas van Sophie. Deze champagne is frisser dan de brut non-vintage omdat het aandeel reservewijnen beduidend lager is (20%). De keldermeester wilde namelijk een frisse rosé maken en dat is gelukt. Deze champagne combineert fijn met een koude aardbeiensoep met muntblaadjes, vertelt Sophie. We krijgen er maar trek van zoals ze enthousiast vertelt over de wijn-spijs combinaties met champagne en zeker deze champagnes. Direct bij thuiskomst hebben we deze rosé opgenomen in het assortiment.

De vintage champagnes hebben we niet geproefd, maar deze kennen we al erg goed. De vintage 2000 is al helemaal uitverkocht, zowel bij Charles Heidsieck als bij de Nederlandse importeur. Champagne Babes heeft nog een voorraadje in de wijnklimaatkast liggen (houdbaar tot 2022), maar dan is het daarna dus echt op! Wat de volgende vintage zal worden is nog onbekend, onzeker en in elk geval geheim. En voor wie het heeft gemist… de Charles Heidsieck vintage 2000 werd vorig jaar tot beste champagne gekozen uit honderden tijdens een grote blindproeverij.

Blanc des Millenaires 1995

Blanc des Millenaires 1995De derde champagne die we proeven is de Blanc des Millenaires 1995. Deze kenden we nog niet, maar ook dit is weer een champagne die verrast. Een compleet ander karakter, maar weer met de herkenbare kwaliteit van dit huis. Intens dus! Tegelijkertijd boterzacht. Deze champagne heeft zijn rijkdom gekregen door 15 jaar rijping in de Gallo-Romeinse kelders en kan nog jaren bewaard blijven.

Het is een blanc de blancs; dus gemaakt van 100% Chardonnay druiven afkomstig van verschillende wijngaarden uit de Côte des Blancs. De mineraliteit van Le Mesnil, de ronde honingtoets van Oger, de zuren van Cramant en het fruit van Vertus creëren samen een levendige, elgante en genereuze verwennerij. Toasty met een rijk boeket van gedroogd fruit, dadels en noten. Een vleugje cederhout en vanille ronden het af. Dit is mooi drinken [en inmiddels ook opgenomen in het assortiment].

Sophie beschrijft de combinatie met een smeuige risotto met verse witte truffel eroverheen geschaaft. O ja, dat klinkt heerlijk!

En dan zegt ze: “We gaan een experiment doen”.

Blanc des Millenaires 1995 van Charles Heidsieck met en zonder karaf

Een tweede fles Blanc des Millenaires 1995 verschijnt en deze wordt overgeschonken in een speciale Riedel karaf. Hier krijgt de wijn na zoveel jaar opgesloten in de fles te zijn geweest de ruimte voordat deze in een glas wordt geschonken. Zo geeft de wijn zijn aroma’s meer prijs. Je zult er niet snel aan denken om een champagne te karafferen, maar met dit soort gerijpte vintages kan dat dus wel… juist wel. Deze vintage werd dit jaar door Fine Champagne Magazine opgenomen in het lijstje met de 3 beste champagnes die 15 jaar of langer hebben gerijpt (zie: Library Vintages Honorary Awards 2014 top 3).

Deze Blanc des Millenaires, het huidige paradepaardje van het huis en de opvolger van de ‘Champagne Charlie’ cuvée, rond de proeverij af – denken we – want ineens blijkt Sophie nog een verrassing te hebben voor ons. We gaan de Piper-Heidsieck Millesime Rare 2002 proeven.

Millésime Rare 2002

Piper-Heidsieck Millésime Rare 2002 is de champagne die in de grote Fine Champagne Magazine proeverij van 2011 als beste uit de bus kwam. En dichterbij huis, op het Nederlandse Wine & Food Festival 2013, werd deze champagne bekroond tot ‘Champagne van het jaar 2013’ in de categorie ‘champagnes boven de 75 euro’.

Er zijn drie champagnehuizen waarin de naam Heidsieck voorkomt. Dat is historisch zo gegroeid. In 1785 werd Champagne Heidsieck opgericht en toen de eigenaar in 1828 stierf werden de zaken doorgezet door twee neven. De één ging verder als Heidsieck & Co. Monopole en de ander als Heidsieck, later Piper-Heidsieck. Uit dat laatste champagnehuis ontstond later weer Charles Heidsieck.

Piper-Heidsieck Millesime Rare 2002

Deze champagne uit het oogstjaar 2002 is nauwelijks nog verkrijgbaar zoals het goede vintages vergaat. In de webshop hebben we hem al op ‘uitverkocht’ gezet, maar we hebben er nog wel eentje achter de hand voor de snelle liefhebber. In vergelijking tot de Charles Heidsieck stijl is deze lichter; 70% chardonnay / 30% pinot noir en minimaal 7 jaar rijping. Een champagne voor bij een chique, zeer chique, brunch. En wat een prachtige barokfles! De fles is aangekleed met een gouden wijnstok-tiara ontworpen door de Parijse juwelier Arthus Bertrand. Je kunt deze decoratie echt van de fles afhalen en als een kroontje op je hoofd dragen.

Wat een enorme verrassing om deze champagne te mogen proeven. We voelen ons zeer vereerd. We hebben hem wel verkocht, maar nooit zelf gedronken. Je kunt nu eenmaal niet alles proeven en zeker dit soort juweeltjes (letterlijk bijna) niet die in erg beperkte oplage zijn gebotteld.

Maar de proeverij is toch nog niet ten einde. Sophie zegt dat ze nog iets heel speciaals heeft en we mogen raden.

Champagne Charlie!

– Do you know Charles Heidsieck?

– The man or the champagne?

– It doesn’t matter. The two are inseparable.

Wow! Echt! We gaan Champagne Charlie proeven. Dé prestige cuvée van het huis die in 1985 voor het laatst werd gemaakt. Dit is heel bijzonder want zo’n oude champagne hebben we niet eerder geproefd. Van het oogstjaar 1985 dus en met 55% Chardonnay en 45% Pinot Noir. We gaan het zien.

Champagne Charlie

We nemen een slok. En zijn stil! Het is een slok die je enorm lang in je mond kunt laten houden, gewoonweg niet door wilt slikken, omdat er zoveel in te ontdekken is. Smaken die ik niet eerder heb geproefd in een champagne komen voorbij. Het lijkt onderhand wel champagne met een scheutje brandy wat we hier drinken. En lekker!! Een woord dat taboe is bij de vele wijncursussen die ik heb gevolgd, maar wel een woord dat we het liefste horen als we iemand iets hebben ingeschonken. Is dat uiteindelijk toch niet waar het om draait? En deze champagne is apart, interessant én ja… lekker.

Champagne Charlie proeven

Die oude Charlie is volwassen maar heeft niets van zijn frisheid verloren en is warm en krachtig. Intens goudgele kleur, prachtige mousse en een breed spectrum aan smaken varierend van gedroogde abrikozen, amandelen, hazelnoten en die onmiskenbare tonen van brandy, brandewijn, cognac. Een uitgesproken champagne, eentje waar je van moet houden want dit is zo anders, maar ik… ik ben verliefd!

Nagenieten als “chique clochards” voor de kathedraal

Champagne Charlie bij de Cathedraal

Sophie heeft ons niet met lege handen de deur uit laten gaan. Ze sloot de Champagne Charlie 1985 en de Millesime Rare 2002 af met een champagnestop, vroeg om een tas en twee champagneflutes en verrast ons ook nog met een Charles Heidsieck armband en manchetknopen. Als aandenken en “voor later vandaag op de hotelkamer”.

De flessen hebben de hotelkamer echter niet gered. Het was een warme dag en hoge temperaturen vinden wij wel lekker maar de halflege flessen in de tas natuurlijk niet. We namen een taxi en lieten ons in het centrum van Reims afzetten. Eerst hebben we een bevriende slijter in de buurt laten proeven van de ‘Charlie’ en daarna hebben de rest genoten – heerlijk in het zonnetje – voor de kathedraal. Het kon niet beter 😀 .

5 – 1 op vrijdag de 13e

Die avond hebben we eerst oesters gegeten op het zonnige terras van Brasserie Flo.

Aan de oesters bij Brasserie Flo in Reims

Wetend dat bij het naburige L’Edito bijna elke tafel een eigen TV-scherm heeft zijn we voor de hoofdgerecht daar naartoe verhuisd en hebben zo Nederland met 5-1 zien winnen van voormalig wereldkampioen Spanje.

Hoezo vrijdag de 13e?

Het is maar net voor wie. Niet voor Nederland dus en niet voor ons.

Dromen van Charlie

Die laatste fles, de Champagne Charlie 1985, heeft een behoorlijke indruk gemaakt. Die nacht droomde ik namelijk dat… er nog wat in de fles zat 😀 . Bij het opstaan ging ik op zoek en wat denk je… helaas… leeg!

Overzicht van het huidige aanbod Charles Heidsieck champagnes »

Verslag van een bezoek aan Charles Heidsieck op NRCQ »

Meer over dit merk »

Pin It on Pinterest

Share This