085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Logo Charles Heidsieck champagneEerder vergeleek ik Charles Heidsieck champagne al eens met een ondergewaardeerd aandeel.

Zo’n aandeel dat laag staat op de beurs, maar waarvan de insider weet “de werkelijke waarde is veel hoger“. Een kenner koopt het en anticipeert op een koersstijging omdat de waarheid toch wel naar boven komt.

Hiermee bedoel ik niet dat je Charles Heidsieck zou moeten kopen om er in te beleggen. Het is wel dat je hiermee voor een hele redelijke prijs een uitmuntende champagne koopt (en drinkt)… en zijn wij Nederlanders niet ontzettend dol op voordeeltjes?

Menig klant die dit merk probeert komt ervoor terug. “We hebben een nieuwe favoriet”, horen we dan.

Laat de champagne van Charles Heidsieck bij je bezorgen »

Op Wine Searcher vonden we deze week 10 dingen die elke wijnliefhebber zou moeten weten over Charles Heidsieck:

1. Oprichting champagnehuis in 1851

portret Charles Heidsieck

© Charles Heidsieck

In 1851 werd champagnehuis Charles Heidsieck opgericht door Charles Camille Heidsieck, een gewaardeerd en gedreven champagne-ambassadeur.

2. Onderscheidende strategie van de concurrenten

Toen in de 19e eeuw alle champagnehuizen op de portemonnees van Russische aristocraten zaten te azen, koos Heidsieck juist een andere doelgroep.

Charles Heidsieck en de koffer van Champagne Charlie

Hij pakte zijn koffer en introduceerde in 1852 het bubbelende goud bij de Amerikanen. Zijn eerste bezoek naar New York en New England was een enorm succes. Manhattan’s high society omarmde de uitbundigheid van deze showman.

Liefkozend werd deze dandy “Champagne Charlie” genoemd en de Verenigde Staten werd een belangrijke markt voor Charles Heidsieck.

Charles Heidsieck Non-Vintage Brut Reserve champagne

3. Een enorme tegenslag voor deze ondernemer (en herstel)

De Amerikaanse Burgeroorlog die in 1861 uitbrak gaf Charles Heidsieck meer dan een enorme kater. Toen hij in de VS arriveerde bleek dat zijn agent op geen enkele manier de openstaande facturen kon innen. Een groot probleem voor Charlie want deze onbetaalde Amerikaanse rekeningen vormden meer dan de helft van zijn vennootschappelijk vermogen.

Als wijze van betaling kreeg hij in het zuiden katoen aangeboden, dat hij dan maar aannam (beter iets dan niets) om mee te nemen naar Europa. Hij werd er echter mee betrapt, zijn schepen tot zinken gebracht en gearresteerd door de Noordelijke marine.

Ondanks protesten van onschuld werd hij gevangen gezet voor spionage in Fort Jackson, Louisiana.

Charles Heidsiecks gevangenisstraf veroorzaakte een diplomatiek incident (“het Heidsieck incident“) tussen de Franse en Amerikaanse regering.

Toen hij later werd vrijgelaten was hij nog een schaduw van zijn vroegere zelf en nog failliet ook.

De broer van de inmiddels overleden agent bood hem een stuk grond aan om de schulden uit 1863 te vereffenen. Zo kwam de handelsgeest van Champagne Charlie weer tot leven, want hij verkocht de grond en met de opbrengst hernieuwde hij zijn campagne om de wereld te veroveren. Charlie was back in business.

Charles Heidsieck geschenkset met super champagneglazen

4. Bedrijfsopvolging

Na de dood van Champagne Charlie in 1893 kreeg het huis achtereenvolgens verschillende eigenaren. De familie Henriot kocht Charles Heidsieck in 1976 en verkocht het weer aan Rémy Cointreau in 1985. Vervolgens viel het in de handen van de Franse luxury good group EPI (in 2011) dat ook eigenaar is van Piper-Heidsieck.

5. Daniel Thibaut

De uitmuntende kwaliteit van de champagne is vooral te danken aan keldermeester Daniel Thibaut. Eén van zijn grootste vernieuwingen was de introductie van het mis en cave concept, waarbij het label op de NV Brut Réserve het jaar toont waarop de fles voor zijn tweede fermentatie en oudering de kalkstenen kelder in ging, als ook het jaar van het dégorgement. Een openheid en transparantie die je bij maar weinig non-vintage champagnes aantreft. Thibaut overleed aan kanker in 2002, maar zijn nalatenschap leeft voort.

6. Reservewijnen

De buitengewoon complexe en rijke huisstijl van Charles Heidsieck Brut Réserve heeft het huis ook te danken aan Daniel Thibaut. De keuze die ze daarin hebben gemaakt typeert het huis. In plaats van te richten op de verkoop van champagne en stijging van de omzet, werden grote hoeveelheden champagne op voorraad gezet om te ouderen en te rijpen. Deze indrukwekkende hoeveelheid reservewijnen wordt nu gebruikt in de non-vintage champagne.

Charles Heidsieck Non-Vintage Brut Reserve champagne

Waar een non-vintage champagne meestal voor zo’n 10 tot 12 procent uit reservewijnen bestaat, is dat bij Charles Heidsieck wel 40 procent. En dat zorgt voor de rijkdom in de smaak.

Niet alleen het aandeel is groter, maar ook de diversiteit. Waarbij veel huizen de non-vintage wordt gecomplementeerd door wijnen van de voorgaande twee oogstjaren, telt Charles Heidsieck wel 7 tot 8 vintagejaren.

“As anyone who regularly tastes Champagnes blind knows, Charles Heidsieck is second to no other producer when it comes to quality.”

— Tom Stevenson, World of Fine Wine (december 2013)

7. Nieuw bloed

Regis Camus Sparkling Winemaker of the YearDe opvolger van Thibaut werd Régis Camus die in 2004 de prijs ‘Sparkling Winemaker of the Year’ won, en daarna elk jaar in de periode 2007 – 2013 elk jaar opnieuw! Een waardige opvolger dus.

“Over and above mastering the technique, there is the loyalty to House style, a clear vision of where one wants to bring it and the intuition and confidence to know the way. The most important is probably the desire to share one’s passion.”

— Régis Camus

Thierry Roset (overleden 5 oktober 2014)

Thierry Roset achter de Charles Heidsieck NV champagne

In 2012 werd het stokje weer overgenomen door Thierry Roset, de voormalig protégé van Thibaut. Helaas was het bewind van Roset maar van korte duur want hij stierf heel plotseling in 2014.

8. Cyril Brun

Cyril BrunSinds 2015 is Cyril Brun keldermeester bij Charles Heidsieck. Hiervoor heeft hij 15 jaar bij Veuve Clicquot gewerkt naast de legendarische Dominique Demarville.

Brun ziet zichzelf als de voogd van een grote erfenis. Hij is geenszins van plan om grote wijzigingen aan te brengen en zegt: “For wines of this quality, there were no fundamental improvements to make”.

“I would be happy if in 15 years’ time people say that Charles is as good as it ever was”.

— Cyril Brun

Toch zijn er in de laatste 5 jaar wel subtiele wijzigingen aangebracht in de huisstijl: “There is a sensation of freshness and precision that was not as obvious in the past. I used to feel like you could almost get saturated after a few bottles”, aldus Brun.

9. Allemaal toppers

Hierboven hebben we het vooral over de brut non-vintage gehad, maar alle champagnes van dit huis zijn voortreffelijk. Denk bijvoorbeeld aan de vintage Blanc de Millénaires. Een champagne die je geheugen maar niet wil verlaten. Boterzacht en vol, sensueel met veel complexiteit. Frisse zuren afgerond door gekonfijt fruit, vijg, toffee, koffie, brioche.

Blanc des Millenaires 1995 van Charles Heidsieck met en zonder karaf

In 2014 werd de Blanc de Millénaires 1995 door Fine Champagne Magazine opgenomen in de Top 3 Library Vintages Honorary Awards 2014. En ook de wijncriticus Robert Parker is vol lof over deze champagne: “An exquisite, perfumed, beautifully delineated Champagne, the 1995 shows lovely flavor complexity and nuance from its extended time in bottle, yet it also retains plenty of freshness, verve and acidity.”

De cijfers liegen er niet om. De Brut Reserve werd tot beste non-vintage champagne uitgeroepen door Fine Champagne Magazine in 2012, 2013 en 2014. De Vintage 1999 Rosé won het predicaat “beste rosé champagne” in 2013 (en scoorde een 5e plaats in de lijst “beste champagne in 2015″). Je kunt deze champagne trouwens nog steeds zelf op de proef nemen (zolang de voorraad strekt) via Champagne Babes. In 2013 werd uit zo’n duizend champagnes de Charles Heidsieck vintage 2000 aangewezen als absolute jury favoriet (en dat na herhaaldelijk blind proeven).

“The winemaking philosophy today is based on two pillars: long maturation and significant amount of reserve wines. We age our NV wines from 6 to 7 years prior to releasing; in contrast the law stipulates a minimum period of 15 months.”
— Cyril Brun

10. Marketing op de achtergrond

Met zoveel awards en zoveel toewijding zou je toch denken dat Charles Heidsieck een daverend succes is? Het is eigenlijk een beetje tragisch. Waar dit huis investeerde in crayères, in het bewaren van de champagne ten koste van de omzet, in langere rijping, meer reservewijnen laat het eigenlijk liggen op marketing.

Prachtig eigenlijk om te kiezen voor inhoud in plaats van opsmuk, maar je ziet het in elke bedrijfstak: degene met de beste marketing wint het vaak van degene met een superieur product die stilletjes in een hoekje toewerkt naar perfectie in de hoop “kwaliteit komt vanzelf bovendrijven”. Ik zou ook zo graag willen dat dát waar was.

“The Champagnes of Charles Heidsieck are worth a much higher reputation than they actually have. I think the sad truth is that with Champagne, brand image has much more power to influence consumers than sheer quality. Charles Heidsieck is simply not as well-known as Krug or Bollinger, and yes, the Heidsieck part of the name can confuse people: it seems a bit ‘duty free’.”

— Christine Parkinson MW

Hopelijk draagt dit artikel bij aan de bekendheid en waardering van Charles Heidsieck (niet te verwarren met Piper-Heidsieck). Maar geloof het niet zomaar, neem de proef op de som en laat je neus- en smaakpapillen het verhaal vertellen.

Charles Heidsieck bestellen »

Pin It on Pinterest

Share This