085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Dom Perignon P2Met de Dom Pérignon P2 Oenothèque is er weer iets bijzonders in champagneland. Op Twitter werd druk gespeculeerd of dit nu een champagne is om te drinken of om in te investeren. Wij zeggen.. zolang iemand hem uiteindelijk maar drinkt. Zo’n champagne als deze kun je heel wat jaren goed bewaren (mits onder de juiste condities natuurlijk), maar is het niet doodzonde om hem alleen maar in de klimaatkast/kelder te hebben liggen en nooit te genieten? Investeer dan in kunst! Dat kun je nog pontificaal op je schouw zetten en naar kijken; moet je met een vintage champagne die je nog wilt drinken niet doen!

Deze blogpost werd voor het eerst gepubliceerd op 1 juni 2014, maar omdat het is geüpdate is het opnieuw uitgebracht.

Dom Perignon P2 (Oenothèque) van oogstjaar 1998

De champagne werd begin mei voor het eerst gepresenteerd. Het is een vintage champagne van het oogstjaar 1998. Zoals altijd bij Dom Pérignon een assemblage van Pinot Noir en Chardonnay; ongeveer 50/50 en dus zonder Meunier.

Update 1 september 2017: De Dom Perignon P2 vintage 2000 is uitgekomen. Je kunt deze prachtige champagne bestellen zolang de voorraad strekt op Champagne Babes en Exclusive Drinks.

Intermezzo: Over het rijpen van vintage champagnes

De minimale rijpingstijd voor een vintagechampagne is 3 jaar. Het zijn altijd rijpere champagnes door de langere ligging op de gisten waarbij autolyse bijdraagt aan het karakter. Vanaf zo’n 24 maanden komt er in een heel langzaam tempo, door de koude temperatuur, de smaak ‘umami’ in de champagne. De zogenaamde ‘vijfde smaak’ wat correspondeert met het nederlandse ‘hartig’. Maar de Dom Pérignon rijpt niet 3 jaar. Ook niet 4 of 5. Nee, Dom Pérignon rijpt altijd minimaal 7 jaar en vaak nog meer ook. Het is dan ook een romige champagne, rijp en een mond vol smaak.

De sprongsgewijze verbetering van champagne op de gisten

Keldermeesters, waaronder Richard Geoffrey, ontdekten dat wanneer de champagne op de (dode) gisten rust de champagne niet geleidelijk aan in complexiteit toeneemt en verbetert maar eerst blijft hangen om vervolgens met een sprong een nieuw kwaliteitsniveau te bereiken. Om dan vervolgens weer een paar jaar op eenzelfde niveau te blijven hangen.

Bij Dom Pérignon noemen ze deze sprongen “plenitudes” en ze zijn tot de conclusie gekomen dat deze 3 keer voorkomen. De eerste plenitude vindt plaats na 7-9 jaar. Dit is de Dom Pérignon champagne zoals we die kennen. De tweede plenitude gebeurt weer zo’n 10 jaar daarna en de derde na weer 10 jaar; plus of min een aantal jaren want de champagne heeft geen inwendige klok ofzo. Na die derde sprong volgen er geen sprongen meer (het zal de leeftijd zijn), maar wel een gestage en geleidelijke verbetering mits… de champagne op de gisten ligt. Een champagne, DP of niet, bij jou thuis in de koelkast maakt geen kwantumsprongen meer. 😉

Hieronder een veelbelovende promofilm van de P2 “the peak of the energy”:

P2 heeft twee kwantumsprongen gemaakt

Na die ontdekking ligt het natuurlijk voor de hand dat je niet alle champagne gaat bottelen na de eerste plenitude. Een deel liet dit champagnehuis dan ook verder rijpen en zo werd de P2 de tweede release van de Dom Pérignon 1998. Je weet dat je met de tweede release van dit oogstjaar te maken hebt doordat je een ‘P2’ op de fles ziet staan.

Je kunt je voorstellen dat dit een zeer exclusieve en beperkt leverbare champagne is. Zestien jaar na de oogst komt ie dan op de markt en tegen een veel hoger prijskaartje dan zo’n “gewone” Dom Pérignon; dat zul je ook begrijpen.

Is de Plénitude 2 als de Oenotheque?

Dom Perignon 1996 oenothequeEen eerdere special release van de Dom Pérignon vintage 1996 was de Oenothèque 1996; een legendarisch jaar overigens. Het verhaal lijkt op dat van de P2 want de Oenothèque was ook een late-release champagne; de 1996 maar dan langer op gisten dan de traditionele uitvoering. En eigenlijk is het ook gewoon hetzelfde. P2 is Oenothèque! Binnenskamers werd altijd al de term P2 gebruikt en daarom was het maar tijd om de naamgeving aan te passen. Wel zo duidelijk.

Er zijn natuurlijk wel wat verschillen. Los van het uiterlijk van de verpakking is het zo dat de Oenothèque botteling echt iets aparts en bijzonders was en dat de P2 een meer consistent onderdeel moeten gaan worden van de Dom Pérignon familie. Elk oogstjaar dat goed genoeg is om een DP van te maken is ook goed genoeg om langer te laten liggen en zo tot een P2 en… P3 te leiden.

Komt er dan ook een P3 vintage?

Je kunt er veilig vanuit gaan dat er ook een Dom Pérignon P3 uit zal komen. Naar het schijnt is de eerste vintage die na zoveel jaar rijping op de gisten wordt uitgebracht die van het oogstjaar 1971 of 1982. Mijn geboortejaar… één van de twee althans en jij mag raden welke :-).

Update: Bij ChampagneBabes heb je de superspeciale Dom Pérignon P3 (1982) kunnen kopen. Voor wie iets echt heel bijzonders zocht op het gebied van champagne. Maar deze champagne was supergelimiteerd en je kunt hem niet meer bestellen.

Dom Perignon champagne bestellen »

Bronnen: Larry Olmsted / Forbes.com, Dom Perignon

Pin It on Pinterest

Share This