085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Jeff KoonsOp donderdag 27 februari 2013 kondigde Dom Pérignon een nieuwe “creator” aan. Ze gaan nu samenwerken met Jeff Koons. Deze Amerikaanse beeldend kunstenaar, geboren in 1955 en woonachtig in New York, debuteerde op achtjarige leeftijd en heeft sindsdien vele werken gemaakt. Zijn werk wordt wel benoemd als postmodern, camp, Überkitsch, banaal of verleidelijk. Aan jou welke term je er zelf aan wilt geven, want kunst is o zo persoonlijk. In elk geval is hij tegenwoordig een van de meest erkende en gevraagde hedendaagse kunstenaars.

“If I’m going to celebrate something then (I) have champagne.”
– Jeff Koons

Met grote regelmaat werkt het merk Dom Pérignon samen met bekende scheppers. Mensen met visie, fantasie en passie lieten zich inspireren door dit gerenommeerde prestigemerk. Het resultaat is steeds weer van een grote kunstzinnigheid.

2013: Unieke samenwerking tussen Dom Pérignon en Jeff Koons

Jeff Koons

De “Dom Pérignon Balloon Venus” is het eerste resultaat uit de nieuwe samenwerking tussen Dom Pérignon en Jeff Koons. De rest ontdek je in de toekomst.

De Balloon Venus is geïnspireerd door de Venus van Willendorf

Venus van Willendorf

De Venus van Willendorf inspireerde

De Balloon Venus is een sculptuur die bestaat uit fuchsia ballonnen van verschillende groottes. Jeff Koons heeft zich voor het ontwerp van dit kunstobject laten inspireren door de Venus van Willendorf; het kleine paleolithische beeldje dat in 1908 door de archeoloog Josef Szombathy in Oostenrijk werd ontdekt en waarschijnlijk teruggaat tot het jaar 23.000 voor Christus.

Jeff Koon’s Balloon Venus stelt een nieuw soort idool voor: een hedendaagse godin van de liefde die haar beschouwer omarmt in reflecterende bochten. Binnenin dit gelakte materiaal vind je uiteraard een fles Dom Pérignon (vintage rosé 2003). Het decoratieve object heeft ook een functie: hij beschermt de fles die binnenin verstopt zit. De Dom Pérignon Balloon Venus is een zeer gelimiteerd kunstobject. Als je wilt weten hoe het eruit ziet hoef je alleen maar door te lezen tot aan het einde van dit artikel. 😉

Bekijk onderstaande video als je meer wilt weten over Jeff Koons’ werk (ga ook naar minuut 1:12):

Welke creators werkten eerder samen met Dom Pérignon?

Er zijn vele artiesten die op een of andere manier hun naam hebben verbonden met dit champagnemerk. We noemen ze niet allemaal, maar zetten een aantal ontwerpers op een rijtje.

Karl Lagerfeld

Deze beroemde mode-ontwerper restylde de 1998 vintage en maakte een editie met de naam “A Bottle Named Desire”. Elke fles was inidividueel genummerd en voorzien van de handtekening van Karl Lagerfeld.

Marc Newson

Marc Newson is een Australische ontwerper die zijn inspiratie haalt uit praktische waarnemingen. Hij kijkt als het ware rond naar wat bestaat en wat ook zou moeten bestaan. Vanuit die visie gaan zijn creaties over kwaliteit toevoegen en dus niet iets met een hoog gimmickgehalte of nog erger… een wegwerpartikel. Voor de vintage Dom Pérignon 2000 ontwierp hij een ‘Black Box’.

Martin Szekely

De Parijse ontwerper Martin Szekely schiep een chique Dom Pérignon champagnekoeler.  Zijn andere werken, veelal maatwerkmeubilair en objet d’art, zijn te vinden in grote musea en kunstgallerieën over de hele wereld.

David Lynch

Cult regisseur en kunstenaar David Lynch is bekend geworden met films als ‘Lost Highway’, ‘Mulholland Drive’, ‘The Elephant Man’, ‘Blue Velvet’en ‘Wild at Heart’ en TV-series als ‘Twin Peaks’. Maar hij heeft ook een aantal nevenactiviteiten en aanvankelijk wilde Lynch zelfs kunstschilder worden. Hij mocht zich uitleven op het creëren van een flitsende geschenkverpakking voor de Dom Pérignon 2003 en de Dom Pérignon Rosé 2000.

Over Dom Pérignon

Dom Perignon Balloon Venus

Dom Pérignon X Jeff Koons:
De “Balloon Venus”

Dom Pérignon, een prestige champagnemerk en een spin-off eigenlijk van Moët & Chandon, is vernoemd naar Dom Pierre Pérignon. Deze monnik wordt gezien als de spirituele vader van champagne. Hij wijdde zijn leven aan het verbeteren van champagne, experimenteerde en pionierde om de methode van het maken van champagne te perfectioneren. Elke nieuwe Dom Pérignon vintage champagne is een ode aan deze monnik en markeert een nieuw begin.

Jeff Koon’s Balloon Venus is exclusief en prijzig, maar het gaat tenslotte wel om de inhoud – de champagne – en die ligt wel binnen ieders bereik. De huidige D.P. vintages zijn gemakkelijk online te bestellen.

Bron: Website Dom Pérignon

Pin It on Pinterest

Share This