085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Henri Krug overleden 2013Op 7 maart 2013 is Henri Krug overleden. Hij is slechts 75 jaar geworden. Het nieuws is pas afgelopen dinsdag uitgebracht door de Franse kranten om de familie wat privacy te gunnen bij deze tragische gebeurtenis.

Wie is Henri Krug?

Van 1977 tot 2002 was Henri Krug president en keldermeester van het prestigieuze champagnehuis Krug.

Henri Krug kwam in 1962 in het familiebedrijf toen zijn vader, Paul Krug, met pensioen ging. Broer Remi was meer het uithuizige type die nieuwe markten aanboorde, terwijl de introverte perfectionist Henri zich bezig hield met het maken van de beste champagnes. Samen een succesvol duo.

In 2002 droeg Henri de leiding over aan zijn zoon Olivier, maar hij bleef nog wel lid van de proefcommissie. In een interview met het Britse wijnblad ‘Decanter’ zei hij ooit: “Zolang ik de straat kan oversteken, kom ik naar het werk om te proeven”.

Ghislain de Montgolfier, president van het concurrerende champagnehuis Bollinger, kende Henri als een collega, een concurrent en een vriend. Een Belgische journalist schreef ooit over Bollinger dat het de Krug van de armen was. Henri vond de vergelijking totaal niet op zijn plaats en vond het pijnlijk te lezen dat twee geweldige champagnes werden gereduceerd tot geld.

Henri Krug is afgelopen maandag begraven maar leeft voort in de gedachten van velen en natuurlijk in de geweldige champagnes waarover je hieronder meer kunt lezen.

Champagnehuis Krug

Champagnehuis Krug werd in 1843 opgericht door de Duitser Johann-Joseph Krug. Krug champagnes staan bekend om hun volle smaak, de kracht en de vinositeit. Het huis is geen grote speler qua volume – ze hebben een jaaromzet van slechts 500.000 tot 600.000 flessen – maar de kwaliteit wordt enorm geroemd door kenners. Via een draconische selectie en voortreffelijke assemblage stelt Krug zich steeds weer ten doel alleen maar superchampagnes af te leveren.

Typerend voor Krug is, zoals je hieronder op de foto ziet, dat ze nog gebruik maken van kleine eiken vaten van 205 liter.

Champagnehuis Krug en de houten vaten

Meer over champagnehuis Krug »

Champagnes van Krug

Krug is het enige champagnehuis dat vijf prestige champagnes maakt. Het zijn prijzige champagnes, maar tegelijkertijd is Krug wel echt een champagne die je als liefhebber absoluut een keer geproefd moet hebben.

Ideaal om met Krug kennis te maken is een demi-bouteille Krug Grande Cuvée; een half flesje dus. Deze champagne is een indrukwekkend mozaïek van smaken bestaande uit vijftig verschillende wijnen van zes tot 10 jaar oud. Een heerlijk complexe champagne om met gesloten ogen in stilte van te genieten.

Krug champagne Treasure for Two geschenkdoos


Het paradepaardje onder de paradepaardjes in Krug’s Clos d’Ambonnay Vintage. Dit is een Blanc de Noirs champagne, gemaakt van 100% Pinot Noir dus. Het is ook een mono-cru en de druiven zijn afkomstig van de kleine ommuurde wijngaard ‘Clos de Ambonnay’ van nog geen 0,7 hectare die in 1984 in het bezit van de familie Krug kwam. Henri Krug heeft samen met zijn broer Remi en zoon Olivier gewerkt aan deze champagne.

De Clos d’Ambonnay vintage champagne wordt alleen in de beste oogstjaren gemaakt en als ie wordt gemaakt bedraagt de maximale productie slechts 3000 flessen. Hiervan worden er maar 12 in Nederland uitgegeven. Een zeer gelimiteerde champagne dus en daarom bij uitstek een champagne voor de liefhebber en verzamelaar.

Meer lezen over Krug champagnes »

Pin It on Pinterest

Share This