085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Hinke de JongAfgelopen dinsdag won Hinke de Jong de felbegeerde titel voor Nederlandse Champagne-Ambassadeur 2016. De Nederlandse jury in opdracht van het Comité Champagne verkoos haar, een zelfstandige champagneprofessional uit Amsterdam, uit drie finalisten om haar heldere presentatie en inhoudelijke argumentatie over het hoofdthema reservewijnen in de Champagne. Daarmee maakt Hinke volgende maand kans om in Epernay uitgeroepen te worden tot Europees Champagne-Ambassadeur.

Reservewijn is ook het thema van de Europese finale. Champagneproducenten mogen hun champagnes aanvullen met bewaarde wijn van eerdere oogsten. Deze reserve wordt onder andere gebruikt om ieder jaar eenzelfde kwaliteit en stijl te kunnen leveren, maar ook om meer complexiteit aan de champagne te geven. In de assemblage worden wijnen van verschillende jaren, wijngaarden en druivenrassen gemengd.

Champagneambassadeur Nederland 2015

Titel Nederlandse Champagne Ambassadeur 2016

Tijdens de Nederlandse finale die dinsdag plaatsvond in Karel V in Utrecht, dienden de finalisten de rol en de kenmerkende aspecten van de verschillende typen wijnen in het assemblageproces toe te lichten. Daarnaast lichtten ze vier champagnes met een suggestie voor wijn-spijs advies toe. Ondanks haar goede voorbereiding was Hinke enorm blij verrast met haar nieuwe titel: “Ik voel me vereerd en trots dat ik dit jaar de Champagne-Ambassadeur van Nederland mag zijn. De eindopdracht was pittig, maar daardoor is het gevoel nu extra overweldigend.” Maandag werd al in Frankrijk de winnaar uitgeroepen, dinsdag in Nederland, woensdag in België en in de loop van de maand zijn alle nationale finalisten bekend.

Europees Concours volgt op 25 tot 29 oktober 2015 in Epernay

Hinke is hiermee genomineerd voor het Europees Concours des Ambassadeurs du Champagne, dat van 25 tot 29 oktober 2015 in Epernay wordt georganiseerd door het Comité Interprofessionnel du Vin du Champagne (dit is de Europese brancheorganisatie die de belangen van de onafhankelijke Champagneproducenten (vignerons) en Champagnehuizen vertegenwoordigt).

In 2013 werd de titel Europese Champagne Ambassadeur gewonnen door de Nederlander Nick Beute. In 2011 ging de titel ook al naar Nederland toen Anja Vondenoff werd gekozen. Dat was toen voor het eerst. Wie weet wordt Hinke de Jong straks de derde Europese Champagne Ambassadeur en wordt het hier nog eens echt een land van champagnefans. Zet hem op Hinke!

Pin It on Pinterest

Share This