085.06.53.751 info@champagneblog.nl
Chef du Cave Roederer Jean-Baptiste Lecaillon

Jean-Baptiste Lecaillon

Ongeveer 90% van de oogst is binnengehaald en de eerste geluiden beloven een goed champagnejaar. De producenten zijn tevreden, zowel met de kwaliteit als de kwantiteit. Lees hieronder wat de keldermeesters van een aantal grote champagnehuizen (Roederer, Veuve Clicquot, Bollinger, Taittinger en Cattier) over de net geoogste druiven te zeggen hebben.

Wijnjaar 2013 voelt al als een mooi vintagejaar volgens Roederer

De keldermeester van champagnehuis Louis Roederer, Jean-Baptiste Lecaillon, vergelijkt de omstandigheden uit het jaar 2013 met die uit 1982 en 1988. En dat waren beide uitstekende jaren. Hij vertrouwt er op dat hij met de druiven van 2013 mooie vintages [1] kan maken. Hij zegt: “Ik was erg opgewonden toen ik de druiven en hun sap proefde en ik kijk er naar uit om de stille wijnen over een paar maanden te ervaren. Mijn gevoel zegt dat 2013 een geweldig jaar voor Cristal [2] gaat worden”.

Veuve Clicquot en Bollinger wachten de vin clairs proeverij af

Chef du Cave Veuve Clicquot Dominique Demarville

Dominique Demarville

Om nu al aan het maken van een vintage champagne te denken gaat sommige andere keldermeesters  nog net een stapje te ver. Dominique Demarville (keldermeester bij Veuve Clicquot) en Gilles Descôtes (sinds april 2013 keldermeester bij Bollinger) leggen zich nog niet vast. Wel zeggen ze allebei erg blij te zijn met de kwaliteit van de geoogste druiven.

Chef du Cave Bollinger Gilles Descôtes

Gilles Descôtes

Dominique Demarville zegt dat de oogst het potentieel laat zien van de wijnjaren 2008, 1995 en 1996. De 2008 is nog niet vrijgegeven, maar zowel 1995 als 1996 waren enorm geprezen vintagejaren in Champagne. Of er een vintage 2013 komt beslist Demarville pas over enige maanden als hij de vins clairs [3] proeft.

Taittinger verwacht ook veel van wijnjaar 2013

Het seizoen startte traag en het koude weer vertraagde de ontwikkeling van de wijnstokken tot juli. Het warme weer in juli en augustus was van vitaal belang, zegt Damien le Sueur als keldermeester bij champagnehuis Taittinger.

Chef du Cave Taittinger Damien le Sueur

Damien le Sueur

Door de warme zomer kon het fruit gestaag rijpen en de hagelschade beperkt bleef en mooi kon opdrogen. Ook in september en oktober kende de champagnestreek optimale rijpingscondities, wat zeker niet elk jaar het geval is. Het heeft allemaal geleid tot hele mooie druiven met het juiste suikergehalte voor een goed alcoholpercentage en mooie zuren voor de fraicheur.

Voor Damien le Sueur is 2013 een goed Taittinger jaar dat doet denken aan 2008 en 1996. En dat zou heel mooi zijn want 1996 was een uitstekend jaar waarvan veel champagnehuizen hele goede vintagechampagnes hebben gemaakt.

2013 goed maar minder goed dan 2012 aldus Cattier

Philippe Bienvenu, directeur van champagnehuis Cattier, sprak zich woensdag 16 oktober tijdens een Cattier champagneproeverij in Londen uit over de kwaliteit van de druiven. Hij vertelde dat de zuurgraad en het suikergehalte beide hoog zijn, vooral voor de Chardonnaydruiven, en dat – alhoewel het een beetje aan de vroege kant is om te speculeren – 2013 weer een vintagejaar zal worden voor champagne.

Bienvenu gaf wel toe dat de oogst van 2013 minder goed was dan die van 2012, welke als een zeer goed oogstjaar – een van de beste in de Champagnestreek – wordt beschouwd. Minder goed… maar bijna net zo goed!

Philippe Bienvenu (links) en Jean-Jacques Cattier

Philippe Bienvenu (links) en Jean-Jacques Cattier

Jean-Jacques Cattier plaatst het allemaal een beetje in historisch perspectief. Waar iedereen de nadruk legt op de late oogst dit jaar zegt hij dat in de jaren 60 en 80 de oogst in Champagne ook pas vaak in oktober begon. Het is pas sinds de jaren 80 dat zo’n late oogst ‘zeldzaam’ is. Komt dit door de klimaatverandering? Volgens hem wel!

Een ander verschil is dat Cattier normaliter start met het binnenhalen van de Meunierdruiven in Montagne de Reims, terwijl dit jaar de Chardonnaydruiven als eerste werden geplukt. Zelfs twee dagen voor de officiële start van de oogst (via een ontheffing). In totaal heeft het huis circa 330.000 kilo druiven kunnen oogsten en daarmee voldoende voor 33.000 flessen champagne.

Verklaring van gebruikte wijntermen in dit artikel

  1. Een vintage (op zijn Engels) is een champagne gemaakt van de druiven uit één enkel oogstjaar. De Fransen noemen dit millésime. De meeste champagne op de markt zijn non-vintages, assemblages van meerdere oogstjaren waardoor er ook geen jaartal op de fles te vinden is. Een vintage herken je aan de vermelding van het oogstjaar op het etiket of het halslabel (collerette).
  2. Cristal is de prestige champagne van Louis Roederer en wordt altijd met de druiven van een enkel oogstjaar gemaakt. Het is dus een millésime die eind 19e eeuw voor het eerst voor een Russische tsaar werd gemaakt. Een goede Cristal kan – dankzij de zuren – heel goed ouderen. Een fles uit 1990 werd laatst geveild voor $ 425.
  3. De vins clairs zijn de stille wijnen (wijnen zonder bubbeltjes) die het resultaat zijn van de eerste gisting. De verschillende druivenrassen en verschillende percelen worden vaak apart gevinificeerd. Zo worden verschillende wijnen verkregen die allemaal apart beoordeeld worden. De keldermeester assembleert met deze wijnen de cuvée die samen met de liqueur de tirage (mengsel van gist en suiker) een tweede gisting in fles krijgt. Dan pas ontstaan de bubbeltjes in de wijn.

Bron: Wine-Searcher, The Drinks Business

Pin It on Pinterest

Share This