Nieuwe klimaatbestendige champagnedruiven?

blauwe druiven in ChampagneOp 12 april 2016 kondigde het CIVC, Comité Champagne, in Epernay een nieuw 15-jarige programma aan om toekomstbestendige druivenvariëteiten te ontwikkelen.

Twee grote uitdagingen voor Champagne

Champagneproducenten staan de komende decennia voor twee grote uitdagingen:

In the worst case scenario temperatures could rise 4.5°C by 2100. There’s also the pressing need to develop vines that have a high resistance against diseases such as powdery and downy mildew. These new varieties would lead to a decline in the use of chemical products and so help the environment. This is an integral part of sustainable winemaking. — Jon Catt, in Glass Of Bubbly

Het CIVC pakt dit probleem uiteraard niet alleen aan. Ze werken hiertoe samen met het French National Institute for Agricultural Research. Door druiven met elkaar te kruisen hopen ze nieuwe varieteiten te krijgen die bestand zijn tegen hogere temperaturen (en langzamer rijpen) en opgewassen zijn tegen de diverse druivenziekten.

Champagnedruiven

Champagne mag alleen champagne heten als deze volgens de Méthode Champenoise wordt gemaakt van officieel erkende druiven in de champagnestreek.

Champagnedruiven oogstenOp dit moment kennen we 7 druivenrassen die in champagne zijn toegestaan, waarvan de Pinot Noir (38% van alle aangeplante druiven in Champagne), Meunier (32%) en Chardonnay (30%) degene zijn die het meest worden gebruikt. De  4 anderen zijn zeldzaam, worden niet nieuw aangeplant maar zijn om historische redenen nog toegestaan. Deze “vergeten champagnedruiven” zijn Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris.

De Pinot Noir trouwens is de stamvader van vele andere champagnedruiven, zoals je kunt terugzien en lezen in dit artikel van Bubbelgek.

Met de nieuwe kruisingen kan het aantal champagnedruiven tot minstens 10 oplopen. Het wachten is natuurlijk op de nieuwe namen.

Meer over de 3 bekendste champagnedruiven »

Zal de champagne van de toekomst anders smaken?

De eerste kruisingen werden in 2011 geplant. Waar met name aandacht voor is – uiteraard – is de uiteindelijke smaak van de champagne. Er zullen verschillende proeverijen worden gehouden om zeker te stellen dat de smaak van onze toekomstige champagnes niet ineens heel anders is dan we gewend zijn.

Bron: Champagne.fr, Glass of Bubbly,

Hapjes bij Champagne
Champagne bestellen
Over de auteur

Barbara Kremers is gastronomisch levensgenieter met een voorliefde voor champagne. Ze is eigenaresse van champagnespeciaalzaak 'Champagne Babes' waar je de beste champagnes kunt bestellen, voor jezelf, als cadeau of als relatiegeschenk. ChampagneBabes wordt door haar klanten gemiddeld met een 9++ gewaardeerd.