085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Krug 2003 vintage champagne

Krug geeft zijn millésimes steeds een naam. De 2003 wordt “Vivacité Solaire” genoemd, (in het Engels: Vivacious Radiance), omdat 2003 zo’n heet jaar was in de Champagnestreek.

Update: Dit artikel is gepubliceerd toen de Krug vintage 2003 werd aangekondigd. Inmiddels is deze leverbaar (zolang de voorraad strekt) en te bestellen bij Champagne Babes.

Update 12 april 2016: Ná de vintage 2003 is nu ook de vintage 2002 van Krug gereleased. In zeer beperkte aantallen dus wees er op tijd bij en bestel Krug 2002 online.

Een vintage is geen prioriteit

Champagnehuis Krug werd 171 jaar geleden opgericht door Joseph Krug. Volgens zijn visie hoeft een champagnehuis eigenlijk maar 2 champagnes te maken van gelijke kwaliteit:

  1. Champagne nr 1 met de beste expressie van champagne jaar na jaar: Krug Grande Cuvée. Een magnifieke champagne waar Krug prioriteit aan geeft. Zozeer dat na de magere oogst van 2012 werd besloten om geen vintage van dat jaar te maken, maar alle druiven te gebruiken voor de Grande Cuvée.
  2. Champagne nr 2 met de expressie van de omstandigheden van een enkel oogstjaar: Krug Vintage

2003 was een uitdagend vintagejaar

Het jaar 2003 was een jaar als geen ander in de Champagnestreek. De bloei was prematuur, de vorst in april streng en de hitte extreem.

Veel Chardonnaydruiven gingen verloren met de vroege voorjaarsvorst. Daarna verbrak augustus records met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 28,5 °C (tien graden boven het seizoensgemiddelde) waardoor er vroeg geoogst werd. Bij Krug was de eerste oogst op 23 augustus (nog nooit zo vroeg sinds 1822), maar de verschillen tussen de percelen waren groot! De oogst vond in golven plaats en liep door tot begin oktober. Het rendement was laag, maar de druiven waren gezond. Overrijp zoals verwacht, maar een deel ook onderrijp doordat wijnstokken zich beschermen tegen hitte en de rijping stopzetten.

“The 2003 vintage was by far the most scary vintage in my 25 years working for Krug.” – Olivier Krug

Om van dit jaar een vintage te maken lag niet zomaar voor de hand. Maar laat de vooroordelen maar los, want de Krug 2003 heeft een onverwachte frisheid, een intensiteit zoals je die van dit huis mag verwachten en een verbazingwekkende finesse. Volgens Olivier Krug en keldermeester Eric Lebel was het de moeilijkste vintage ooit. Pas als er genoeg oogst is voor de Grande Cuvée (de prioriteit) kan er gedacht worden over een vintage. En 2003 was geen genereuze oogst. Daarbij was de zuurgraad sinds 1952 niet zo laag geweest waar veel champagneproducten pas echt van schrokken.

Een Pinot expressie

Krug 2003 is een gevarieerde mix die een verhaal vertelt en de uitdagingen weerspiegelt waarmee de wijnmaker werd geconfronteerd. De hoeveelheid zwarte druiven (46% Pinot Noir, 25% Meunier) is groter dan gewoonlijk en dus het aandeel Chardonnay met 29% kleiner dan gebruikelijk omdat deze veel aromatische rijkdom aan de wijn geeft. De Meunier uit dorpen als Sainte Gemme, Villevanard en Courmas geeft expressie en levendigheid. De Pinot Noir van de hellingen in de Montagne de Reims zorgt voor de balans en frisheid.

De vintage heeft 10 jaar liggen rijpen in de kelders en daarbij gewonnen aan complexiteit en finesse. De champagne wordt nu op de markt gebracht, maar kan nog bewaard worden en zal nog beter worden in tijd.

Vergroot je proefervaring via de Krug ID

Krug proeven is een mooie ervaring en om die nog te versterken kun je het verhaal achter jouw fles ophalen via de Krug ID. Dit is een zescijferige code die je achterop elke fles Krug champagne vindt die de kelders na september 2011 heeft verlaten. Op de website Krug.com kun je deze invullen. Zo lees ik onder andere voor fles ‘312039’ (een Special Cuvée waar ik vorig jaar van heb genoten) dat deze zijn kurk kreeg in de zomer van 2012 en dat deze 6 jaar heeft gerijpt in de kelders. Dat het een blend is van 134 wijnen afkomstig van 12 oogstjaren; de oudste 1990 en de jongste 2005.

“For me, Krug is more than Champagne. It is a word that stands for artistry, tradition, craftsmanship, and moments of pure pleasure… If the opportunity arises, never miss the chance to drink a Krug!” – Richard Juhlin

Ook de Krug 2003 vintage heeft zo’n Krug ID. Fles 113015 is er zo een. Deze verliet de kelders om zijn definitieve kurk te krijgen in de winter van 2012/2013. De laatste stap nadat deze meer dan 9 jaar heeft liggen rijpen.

Krug 2003 kopen

Je kunt de Krug 2003 vintage in Nederland online bestellen zolang dit jaar leverbaar is. Het aantal flessen is zeer gelimiteerd. Sowieso is Krug geen huis van grote volumes, maar nu is het helemaal schaarste wat de klok slaat.

Ze richten zich op de connaisseurs die vintagejaren met elkaar willen vergelijken. Waar de 2003 door blauwe druiven wordt gedomineerd was de 1998 vintage een hommage aan de Chardonnay. Het jaar terugproeven in een champagne is leuk, lekker en leerzaam. Als je het je kunt veroorloven is dat een zeer interessant proefavondje.

Krug vintage proeverij

Krug vintage proeverij (fotocredit: bbrblog.com)

Komt er nog een Krug 2002 op de markt?

Nu de 2003 is aangekondigd rijzen er vragen of er nog een 2002 uitkomt. Olivier Krug heeft laten vallen dat deze later volgt, dus na 2003, maar geeft geen zekerheid daarover.

Update: Ja, er komt een Krug vintage 2002. De vraag is alleen wanneer.

Update 12 april 2016: De Krug Vintage 2002 komt er, is er en is nu te bestellen. Maar let op… de aantallen zijn ongekend klein voor deze vintage. Wees er dus op tijd bij en bestel Krug Vintage 2002 bij Champagne Babes.

Meer lezen over Krug champagnes »

Pin It on Pinterest

Share This