085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Uitnodiging van Krug Champagne in ReimsWaar veel¬†champagnefans alleen maar van kunnen dromen, werd op 17 juli 2015 voor ons werkelijkheid. We waren uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding met proeverij bij Champagnehuis Krug in Reims. ūüėÄ

Krug is bij velen hier in Nederland (nog) een onbekende naam.¬†Niet dat het nieuw is; het huis bestaat al sinds 1843.¬†Maar het is geen Mo√ęt & Chandon die door velen wordt herkend als “dat is echte¬†champagne” en alleen al om die reden als cadeau wordt uitgekozen.

Krug is anders. Een klein huis met een kleine oplage, besloten en gesloten voor toeristen, maar met een enorme reputatie onder de echte champagnekenners.

Je leest meer over Krug, het huis en de champagnes, in dit (foto)verslag van ons bezoek.

N.B. Champagnehuis Krug in Reims is gesloten voor publiek. Je kunt er geen rondleiding krijgen, niet genieten van een proeverij en ook kun je er geen champagne kopen. Daarom een erg uitgebreid verslag zodat je er toch een beetje bij bent.

Krug is een ode aan perfectionisme

Waarom wordt dit huis en haar champagnes zo geroemd en bezongen? Het verhaal leest als een ode aan het cultiveren van perfectionisme en het manifesteren van een eigen visie.

Op bezoek bij Krug Champagne in Reims

De ontvangstruimte van het champagnehuis Krug in Reims.

Perfectionisme is een¬†kwaliteit die we in deze moderne tijd maar al te vaak onderwaarderen. Maar in een tijdperk¬†waar snelheid key is en spreuken als ‘done is better than perfect’ in het bedrijfsleven worden omarmd weten ze in champagneland – en zeker bij champagne Krug – dat tijd je vriend is. Dat kwaliteit altijd komt bovendrijven. Dat kwaliteit geen concessies of compromissen tolereert en dat het altijd een extra investering in tijd en moeite kent. En… dat het dat waard is.¬†Elke Krugchampagne heeft een verhaal te vertellen waar je samen met vrienden naar luistert.

“U drinkt kwaliteit, dus u neemt de tijd”

РJulie Murez  (Hospitality Manager Krug)

Krug kent geen hierarchie in haar champagnes

Waar je traditioneel een opbouw ziet in de¬†champagnes van een huis van non-vintage naar vintage naar prestige¬†champagne, zo zegt Krug dat al haar¬†champagnes prestige¬†champagnes zijn. Er is geen hi√ęrarchie. Er is geen kwaliteitsverschil. Allemaal vertegenwoordigen ze de meest rijke uitdrukking. Bijvoorbeeld de rijkste expressie van een jaar (Krug Vintage) of de rijkste expressie van een clos (Clos du Mesnil en Clos d’Ambonnay).

Dat die twee laatste zo veel duurder zijn dan de andere komt omdat de oplage enorm klein is. Clos d’Ambonnay komt van een ommuurde wijngaard van slechts 0,6 hectare. Daar kun je maximaal 5000 flessen¬†champagne mee maken per jaar en dan nog gebeurt dat niet elk jaar. Ter vergelijking: Clos du Mesnil is drie keer zo groot (1,8 hectare) en dan ook drie keer zo voordelig.

Een hartelijk welkom met de Grande Cuvée

Krug's hospitality manager Julie Murez

Krug’s hospitality manager Julie Murez

Waar de portier zich nog vriendelijk ervoor verontschuldigde dat hij alleen Frans sprak – “pas de problem, monsieur” – zo werden we in de ontvangstruimte met een hartelijk “Goedemorgen” begroet door hospitality manager Julie Murez. Even dachten we dat het was ingestudeerd ter begroeting van de Nederlandse gasten, maar ze vervolgde vrolijk haar verhaal in het Nederlands.¬†Wat een leuke verrassing! Julie blijkt oorspronkelijk uit Walloni√ę te komen en ziet ons bezoek ook als gelegenheid om weer eens het Nederlands te oefenen. Ze spreekt het vloeiend.

Om het warme welkom te illustreren schenkt Julie een Krug Grande Cuv√©e voor ons in. Weer een leuke verrassing, want gewoonlijk krijg je eerst een rondleiding om pas na het verhaal de¬†champagne te proeven. En zo zitten we om 10:00 uur ‘s ochtends aan een voortreffelijke¬†champagne. Zoals elke recente Krug heeft ook deze fles een Krug ID nummer.

Krug Grande Cuvée ID = 214024

Krug Grande Cuvee champagne bestellenDeze champagne ontving in de lente van 2014 zijn definitieve kurk. Maar daar ging een hele reis aan vooraf.  Het is een non-vintage, maar wel een hele bijzondere versie daarvan. De oudste wijn in deze blend komt namelijk uit 1990. De jongste uit 2006. In totaal tref je in deze champagne 142 wijnen afkomstig uit 11 verschillende oogstjaren. Drink je deze champagne dan hef je je glas op meer dan 22 jaar vakmanschap en geduld.

Krug ID 214024Het is een weelderige champagne. De rijke goudgele blend maakt dat je veel kunt ontdekken in de complexiteit. Als een persoonlijkheid met vele laagjes die zich niet zomaar in een hokje laat plaatsen.¬†De vele facetten harmoni√ęren als een perfect op elkaar ingespeeld orkest. Wat mij nog het meest opvalt is de hint van amandelen die richting marsepein beweegt. Als ik deze champagne in √©√©n woord moet samenvatten is dat: verwennerig. Er is zoveel te proeven en elk slokje houd ik dan ook zo lang mogelijk in mijn mond. Amandel, peperkoek, marsepein, nougat, brioche, honing, citrus. Wat een heerlijkheden. Mijn¬†smaakassociaties zouden je op het verkeerde been kunnen zetten, maar vergis je niet… het gaat hier wel¬†over een droge en frisse¬†champagne.

De eerste keer dat ik Krug dronk waren het niet zozeer amandelen die mij opvielen, maar was het een heerlijk hazelnootje dat de boventoon voerde. Je zou het in deze ook kunnen ontdekken, maar het is minder aanwezig dan bij mijn eerste Krug. En zo is het verhaal van elke lichting toch weer anders bij de Grande Cuvée. Er is geen vast recept. Het is geen Coca Cola, maar een natuurproduct dat in ervaren handen tot expressie wordt gebracht.

Zeggen dat Krug de beste¬†champagne is zou onzin zijn, omdat smaak zo subjectief is. Feit is wel dat deze¬†champagne altijd hoog scoort in de lijstjes van gerenommeerde wijnexperts. En dat het huis er alles aan doet, zonder shortcuts, om de meest fantastische expressie van een druif of wijnjaar te maken. Maar… om Julie te citeren: “Krug is niet de beste champagne als het niet uw smaak is”.

We zullen er later op de ochtend nog eentje proeven. Onze smaak is het in elk geval wel! ūüėÄ

Het grote misverstand rondom de houten vaten van Krug

Vanuit de proefruimte steken we de binnenplaats over waar vele houten vaten in het zonnetje staan. Over deze vaten bestaat een heel groot misverstand. Zodra mensen, ook wijnkenners, houten vaten zien associ√ęren ze dat direct met rijping op hout. Hierbij geeft het hout vanilletonen af aan de wijn zoals je die terug kunt proeven in een Spaanse Rioja of Californische Chardonnay. Maar de houten vaten bij Krug worden NIET¬†gebruikt om de wijn in te rijpen.

Houten vaten bij Champagnehuis Krug in Reims

Het is vanwege dit misverstand dat het huis haast geen aandacht wil voor de houten vaten, tenzij het werkelijke verhaal erbij wordt vertelt. Daarom even op een rijtje:

  • De houten vaten worden nieuw gekocht en vervolgens jarenlang bewaard (met water of ‘taille’) er in, totdat ze drie jaar later genoeg verouderd zijn om te worden gebruikt. Het is namelijk niet de bedoeling dat het hout smaak afgeeft aan de wijn. De houten vaten die Krug gebruikt zijn zoals dat heet organoleptisch inert.
  • De wijn veroudert niet op hout, maar wordt er juist op geboren. Het druivensap vergist in de houten vaten tot stille wijn. Dit draagt bij aan de structuur en de gecontroleerde kennismaking met zuurstof zorgt er ook voor dat de¬†champagne in zijn latere leven hier beter tegen bestand is. Krug¬†champagnes zijn mede hierdoor ook jarenlang houdbaar (onder de juiste bewaarcondities).¬†Julie vertelt over een Krug champagne uit 1961 die blind werd geproefd. Hij was nog opvallend fris.
  • De inhoud¬†van een vat is 205 liter. Hier komt ook de perceelfilosofie van Krug om de hoek kijken, want door deze kleine volumes is het mogelijk om elk perceel apart te vinifi√ęren. Elk vat heeft een streepjescode en een nummer zodat het gemakkelijk ge√Įdentificeerd kan worden.

Clos du Mesnil, een wijngaard van 1,8 hectare groot, bestaat uit 5 percelen. De druivenstokken op perceel verschillen in leeftijd en daarom wordt elk perceel van deze clos apart geoogst en gevinifieerd.

  • Na 2 tot 4 maanden wordt de wijn overgebracht naar inox vaten. Onder invloed van de zwaartekracht loopt de vloeistof uit het vat; het wordt dus niet overgepompt. En ook niet gefilterd. Eind februari zijn alle vaten weer leeg.

Rondleiding door de kelders van Krug

Via talloze traptredes bereiken we de koele kelders van Krug. Terwijl we rondwandelen vertelt Julie verder over de champagnes en hoe ze worden gemaakt.

Het eerste dat je bij Krug leert is geduld. De klok op de binnenplaats (je ziet hem op de voorgaande foto) heeft ook een symbolische functie. Het kost minimaal 20 jaar om een fles Krug Grande Cuvée te maken. Dit komt niet alleen door de rijpingstijd, maar ook door de leeftijd van de reservewijnen die er in gaan. Dit maakt dat Krug geen tijd heeft om mee te doen met trends en hypes. Hier geen demi-sec champagne die je met fruit moet mixen en dat soort hippe poespas. Krug staat voor kwaliteit, traditie en volgt haar eigen koers. Wat dat betreft had er net zo goed een kompas aan de muur kunnen hangen.

Houten tonnen en INOX vaten bij Krug

Op de foto hierboven zie je links de oude vaten en rechts de nieuwe. Op de foto daaronder zie je de inox tanks waar de wijn later in terecht komt. Ze hebben er circa 400. Elke tank bestaat uit twee delen (een deel van 20 hl en een deel van 40 hl) en kan dus twee verschillende wijnen herbergen.

De stille wijnen worden blind geproefd, zodat alleen naar kwaliteit wordt gekeken. Het moeilijkst om te maken is de Grande Cuvée. Daarbij worden namelijk meer dan honderd wijnen van verschillende druiven, verschillende wijngaarden en uit verschillende jaren, samengesmolten. Je kunt het werk van de keldermeester dan ook wel vergelijken met dat van een dirigent. Hij moet ervoor zorgen dat de verschillende artiesten en de verschillende muziekinstrumenten samen een harmonieus geheel vormen dat een lust is voor de zintuigen. Waar mensen van kunnen genieten en over napraten.

In de nieuwste Grande Cuvée spelen 195 wijnen samen. De compositie is gemaakt na een verzameling van maar liefst 4000-5000 tasting notes die keldermeester Eric Lebel zijn zijn big black tasting book verzameld. Het exacte aantal zijn we even kwijt, maar veel dus! Niets wordt geblend, zonder dat het eerst is gekend.

Dat is dus heel wat anders dan de productie van een champagne uit het goedkope segment (ik noem geen naam) waarbij we zagen dat alle druiven per ras in hele grote tanks werden verzameld voor de eerste gisting. Drie druiven; drie tanks. Het resultaat was ook¬†champagne, maar mede door een korte rijpingstijd (het wettelijk minimum) een verschraalde weergave. Triest eigenlijk als je bedenkt dat dit een¬†champagne was die we met jaareinde in de Nederlandse supermarkten zagen staan (onder TL-licht) en dat dat is wat de meeste Nederlanders dan kennen als “zo smaakt¬†champagne”. Het zou zo mooi zijn als meer mensen gaan ontdekken hoe goede¬†champagne smaakt (en het kopen in een speciaalzaak die weet hoe¬†champagne bewaard wil worden).

De rijke smaak van Krug komt mede door de langere rijpingstijd. Kwaliteit kost tijd.

Kwaliteit kost tijd

De hele oude wijnen zitten in oude ALFA-LAVAL tanks uit Zweden, die in de zestiger jaren in de melkindustrie werden gevonden. De kwaliteit van deze wijnen wordt gemonitord door ze regelmatig weer te proeven. Zo wordt de ontwikkeling van elke wijn gevolgd; een van de fundamentele ingredi√ęnten van de kwaliteit van Krug.

Na de assemblage ondergaat de blend een tweede gisting op fles. Ze liggen dan jaar na jaar in de koele donkerte van de kelders van Krug te wachten op hun moment. Als je uitgebreid wilt lezen over het productieproces van champagne klik dan even door naar dit artikel. Dan staan we er nu niet teveel bij stil.

kelders van Krug

Hierboven zie je de champagneflessen in de pupitres staan. Hier wordt de gist langzaam naar de hals gewerkt. Het grootste formaat dat met de hand wordt gedraaid is de Jeroboam. Hoe gemakkelijk en hoe snel de plakkerige gist naar de hals zakt verschilt. Zo verloopt dit wat moeizamer bij de Krug rosé door de aanwezige tannines in deze ongefilterde champagne. Het handmatig draaien, remuage genoemd, is een tijdrovend proces. Er zouden nog slechts 8 remueurs zijn in de Champagnestreek, waarvan er één bij Krug werkt (en de volgende door hem wordt opgeleid). Gelukkig hoeft hij niet de hele productie met de hand te draaien. Voor de reguliere flessen wordt één keer met de hand gedraaid en aan de hand van de verkregen parameters kan vervolgens de gyropalet worden geprogrammeerd. Dat apparaat doet het een stuk sneller en natuurlijk volautomatisch.

Barbara tussen de champagnes van Krug

Zoals je ook ziet op de foto zijn de wanden van de kelders van Krug bedekt met bakstenen. Hierin verschillen ze van de eeuwenoude cray√®res zoals je die o.a. ziet bij Pommery of Charles Heidsieck. Deze kelders, zo’n 2 kilometer, stammen uit de 19e eeuw en de bakstenen dienen om de muren te versterken.

Tijdens de eerste wereldoorlog werden de kelders gebruikt om te schuilen. Zo diep onder de grond waren mensen veilig voor¬†de bombardementen en er werden ruimtes ingericht als woonkamer, ziekenhuis, etc. In de kelders van Krug kwamen we een aantal foto’s tegen uit die tijd.

Ter nagedachtenis:

Krug champagnekelder tijdens WO I

Ziekenzaal in de Krug champagnekelder tijdens WO I

In de kelders is een speciaal plekje ingeruimd voor de oude vintages. Zoals bij elk huis liggen ze ook hier achter slot en grendel.

Spreuk in de wijnbibliotheek van Krug

Vrij vertaald: Er zijn werken (boeken) om de tijd mee te verdrijven en er zijn werken die de tijd verklaren.

Krug gaat nu ook een Grande Cuvée verzameling aanleggen in de ruimte ertegenover. En dan natuurlijk niet op oogstjaar, maar op Krug ID.

Wijn-spijs en wijn-muziek suggesties

Krug I.D.Krug proeven is een mooie ervaring en om die nog te versterken kun je het verhaal achter jouw fles ophalen via de Krug ID.

De Krug ID is een zescijferige code die je op de achterzijde van elke fles Krug champagne vindt die de kelders na september 2011 heeft verlaten. Op de website Krug.com kun je deze invullen.

Nog handiger is om de Krug app te installeren op je smartphone (of table). Je kunt de code op de fles dan scannen en direct het bijbehorende verhaal lezen.

Download Krug app voor AndroidDownload Krug app voor iPhone of iPad

Niet alleen vind je aanbevolen champagne-spijs combinaties, maar Рheel bijzonder Рook champagne-muziek combinaties. Ja, Krug heeft iets met muziek. Zie bijvoorbeeld ook deze (niet meer verkrijgbare) geschenkeditie.

Degustatie “Reis in het Krug Universum”

Krug champagneproeverij

Krug Grande Cuvée ID = 313052

Krug ID 313052Deze champagne ontving na 9 jaar rijping in de zomer van 2013 zijn definitieve kurk. De blend bestaat uit 120 verschillende wijnen uit een periode van 10 jaar. De jongste is van oogstjaar 2003 en de oudste stamt uit 1988. Ook zit 1996 in de blend. De compositie qua druiven is 51% Pinot Noir, 30% Chardonnay en 19% Meunier.

Ook deze champagne is weer tongstrelend. Rijk, met rokerige tonen van geroosterde amandelen en getoaste brioche. Een ragrijne mousse, verfijnde zuren van citrus en appeltjes die worden afgerond door hints van honing en marsepein. Een feest voor de zintuigen.

Julie vergroot de beleving door de bijpassende muziek op te zetten en met gesloten ogen genieten we van de gouden drank. Al zou elke Krug Grande Cuvée verschillend kunnen zijn, ze hebben allemaal een soort van karakteristiek Krug parfum over zich.

Ze wijst er nog even op dat er geen hi√ęrarchie is in Krug¬†champagnes. De volgorde waarin we proeven maakt dus niet uit. En we kunnen ook ‘heen en weer’ gaan.

De filosofie¬†van het huis is terug te vinden in het notitieboek van Joseph Krug. Je ziet het op de foto hieronder. Joseph¬†was een visionair die er zo zijn eigen visie en filosofie op nahield. Daarover schreef hij in zijn notitieboek, waardoor generaties na hem – nu 6 – zijn gedachtengang konden volgen. Zo beschreef hij onder andere dat een¬†champagnehuis maar twee soorten¬†champagne hoeft te maken: een vintage en een non-vintage (van een ros√© was in die tijd nog geen sprake). En dat elke¬†champagne de volste expressie moet zijn, zonder hi√ęrarchie tussen de champagnes. De vintage is dus niet ‘meer’, dan de non-vintage. Alleen prijziger omdat hij gelimiteerd is.

Notitieboekje van Krug

En Рheel belangrijk РJoseph Krug beschreef ook dat de ware essentie van champagne is om te plezieren en genoten te worden. Dus ook al kun je Krug champagnes lang bewaren, en kunnen de vintages in prijs stijgen, het is wel de bedoeling dat ze gedronken worden.

Krug Vintage 2000 ID = 313058

Krug ID 313058Krug Vintage 2000 kreeg als naam “Gourmandise Orageuse” (Stormy Indulgence). Het is een van de meest intense, dramatische en romantische vintages die Krug ooit op de markt bracht.

Deze champagne heeft meer dan 10 jaar gerijpt en kreeg zijn kurk in de zomer van 2013. De fles bevat natuurlijk alleen maar wijn uit het jaar 2000 want het is een vintage. De blend bestaat uit 42% Pinot Noir, 43% Chardonnay en 15% Pinot Meunier.

Meunier in een vintage champagne

In tegenstelling tot wat in champagneland gebruikelijk is gebruikt Krug de meunierdruif in haar vintages. Deze druif vind je traditioneel in non-vintage champagnes, maar wordt bij vintages meestal achterwege gelaten omdat deze niet zo goed zou ouderen. Echter weet Krug precies de goede meunierdruiven te selecteren en mag dit ras een rol van betekenis spelen. Zonder de meunier zou Krug niet compleet zijn.

In de neus meer room en botergeur wat de champagne rond, diep en zacht maakt. Dat combineert waarschijnlijk heerlijk met coquilles. In gedachten proeven we die er even bij.

Krug Vintage 2003 ID = 313052

De Krug Vintage 2003 kreeg de naam ‘Vivacit√© Solaire’ of¬†‘Vivacious Radiance’; een levendige uitstraling. En niet voor niets!

The 2003 vintage was by far the most scary vintage in my 25 years working for Krug.”

– Olivier Krug

Het jaar 2003 was een warm en geschakeerd jaar in de Champagnestreek: een droge winter en lente, premature bloei, strenge vorst in april en een hete zomer. De oogst duurde langer dan ooit, van augustus (de vroegste sinds 1822) tot oktober. De opbrengst lag laag en de druifjes moesten nog strenger geselecteerd worden dan anders. De gezonde druiven varieerden enorm qua rijpingsgraad van overrijpheid tot onderrijpheid. Dat laatste kwam door het zelfbeschermingsmechanisme dat wijnstokken in werking stellen als ze zich moeten beschermen tegen extreme hitte. Ze zetten dan de rijping stop.

Andere Krug vintages uit warme jaren waren: 1959, 1962, 1976, 1979 en 1989. Vergeet je vooroordeel over champagne uit warme jaren en ontdek hoe lekker en fris dat kan zijn als het maar met de juiste vakmanschap gemaakt wordt.

Krug vintage champagne bestellenDe Krug 2003 is gemaakt met 51 wijnen, waaronder de Clos d’Ambonnay omdat die dat jaar niet werd gebotteld. Hij¬†smaakt ook typisch Krug. Met caramel, nougat, hazelnoot en vers gebakken broodjes uit de oven. Supercomplex met een superlange afdronk. Echt lekker! Dat vonden we ook al van de Dom P√©rignon 2003 dus we waren enorm nieuwsgierig naar de Krug 2003.

En met deze krachtpatser is de champagneproeverij tot een einde gekomen. Tijd voor lunch! Julie geeft ons nog wat tips mee waar het lekker lunchen is en zo vinden we een nieuw adresje voor een van onze andere favoriete geneugten: oesters. Het weer zit ook al mee dus we kuieren heerlijk met de afdronk van Krug in gedachten naar onze volgende gastronomische stop.

Krug Vintage 2003

 

De proeverij is dan wel ten einde. Het verhaal gaat door!

Elke Krug champagne heeft een verhaal te vertellen

Beter gezegd: Elke gebottelde Krug¬†champagne heeft een verhaal te vertellen. Champagne¬†is een product van de natuur (gecombineerd met de kennis en vaardigheden van de maker) en aan de basis van de kwaliteit van de wijn staat de kwaliteit van de druiven. Wanneer je veel percelen hebt in verschillende wijngaarden, kun je selectief de druiven eruit halen die van goede kwaliteit zijn. Maar heb je met een klein¬†perceel¬†te maken, zoals bij de Clos du Mesnil of de Clos d’Ambonnay dan moet je het doen met wat de natuur je dat jaar geeft. Het zijn mono-cru’s of terroirchampagnes met zeer kleine oplages.

Zo’n Clos du Mesnil of Clos d’Ambonnay verschijnt dan ook niet elk jaar. De eerste Clos du Mesnil is die van 1979 en de eerste Clos d’ Ambonnay is van 1995. De vierde Clos d’Ambonnay, vintagejaar 2000, is overigens net uit. Hij heeft 15 jaar liggen rijpen en rusten in de kelders en mag zich nu etaleren. Er zijn slechts¬†5158 flessen beschikbaar… voor de hele wereld.

Een verhaal dat de quest for quality goed weergeeft is dat van de Clos du Mesnil 1999. Deze zou in 2010 op de markt komen, maar bij de laatste proefronde – vlak voordat de flessen ge√ętiketeerd zouden worden – werd anders besloten. De¬†champagne was saai en verlegen. Minder fris. Minder mineraal. En bovendien: hij had geen verhaal te vertellen! Olivier Krug had gezegd: “You don’t want to sit next to this wine”.

Krug Clos du Mesnil

En ook al had China al aangeboden de hele productie van meer dan 10.000 flessen op te kopen tegen de reguliere prijs, toch werd het besluit genomen de wijn alleen te gebruiken in blends. Krug heeft een reputatie hoog te houden en kan geen verlegen stille wijntjes in haar repertoire gebruiken. Nu kan de Clos du Mesnil 1999 bijvoorbeeld gebruikt worden om een strakke wijn meer ronding te geven.

Zo zie je dat kwaliteit en reputatie prevaleert.

Krug champagne bestellen

 

Tot slot nog een paar tips voor als je thuis gaat genieten van Krug champagne:

  1. Koel de¬†champagne, maar zorg dat deze niet te koud is want dan krijg je minder mee van de aroma’s en dat zou echt zonde zijn. Drink hem dus niet rechtstreeks uit de koelkast. Het beste is zo tussen de 9 en 12¬†¬įC.
  2. Vorm champagneglasSchenk de¬†champagne in¬†champagneglazen waarbij het breedste deel van de kelk breder is dan de opening. Hierdoor worden de aroma’s gevangen in het glas en heb je een veel betere proefervaring. De traditionele (feest)flutes zijn uit den boze als je werkelijk van¬†champagne wilt genieten.
  3. Wil je de bubbeltjes ook zien zorg dat dat je je glazen niet brandschoon maakt. Om een bubbelsnoertje te laten ontstaan is een oneffenheid in het glas nodig. Vaatwassers en zeepresten kunnen ervoor zorgen dat het oppervlak te glad is en Рalhoewel de champagne wel koolzuur bevast Рje geen bubbeltjes in je glas ziet.
  4. Voor kwaliteit neem je de tijd en de manier waarop je een topchampagne moet proeven leent zich voor een oefening in mindfulness. Ga dus rustig zitten. Zoek eventueel met de Krug ID een bijpassend muziekstuk op. Schenk de glazen in, wacht eventjes en neem de aroma’s waar. Het is ook belangrijk om elk slokje minimaal 6 seconden in je mond te laten rollen (langer mag ook). Na de keel proef je namelijk niets meer dus de grootste fout die je kunt maken is te snel doorslikken. Bemerk hoe de smaaksensatie zich ontvouwt en let na het doorslikken ook op de afdronk.

“Krug lovers are confident about their choices, they buck trends, avoid easy options and eschew well-worn paths. Like our founder, they go the extra mile and if perhaps, they discover new sensations, they offer them to others…”

– Olivier Krug

Overzicht van het huidige aanbod Krug¬†champagnes¬†¬Ľ

Krug¬†champagne bestellen¬†¬Ľ

Meer over dit merk¬†¬Ľ

Pin It on Pinterest

Share This