085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Champagnehuis Krug heeft bekend gemaakt dat ze geen 2012 vintage zullen vrijgeven en dat ondanks het exceptionele potentieel in de druiven van dit oogstjaar. De 2012 vintage wordt in plaats daarvan in voorraad gehouden als Vin de Reserve voor het assembleren van de Krug Grande Cuvée.

Nachtvorst en hagelbuien leiden tot lagere opbrengsten

Vorig jaar oktober schreven we al over de lagere opbrengsten in Frankrijk en dan met name in de Champagnestreek. Door nachtvorst tot in half april en flinke hagelbuien in juni liep de opbrengst in sommige streken met wel 40% terug. Het groeiseizoen 2012 was echt een van de moeilijkste van de laatste jaren in Champagne.

Maar kwantiteit zegt in dit geval niets over kwaliteit, want met de druiven die werden geoogst was niets mis. En dus liggen er veelbelovende vintages in het verschiet. Dom Pérignon en Philipponnat hebben al laten weten dat ze voornemens zijn een 2012 vintage champagne  uit te brengen… doch geen 2012 voor Krug dus. Krug staat bekend als een champagnehuis dat zo haar eigen (Krug)regels heeft en die compromisloos naleeft.

Krug Grande Cuvee

Krug geeft prioriteit aan de Grande Cuvée

De Grande Cuvée is de belangrijkste champagne voor Krug en daar heeft ook altijd de prioriteit gelegen. Het is belangrijk om jaar na jaar te zorgen voor een constante smaakbeleving. Het is een brut sans année, oftewel een jaartalloze champagne, maar Krug noemt het liever een multi-millésime om de bijdrage van de zo belangrijke Vins de Reserves te benadrukken. En dit jaar is voor de assemblage van de Grande Cuvée meer dan de helft van de 2012 oogst nodig.

Bijzonder is dat bij deze Krug de alcoholische gisting plaatsvindt op eikenhouten vaten. De champagne krijgt zo meer structuur en complexiteit in de smaak. Krug champagnes zijn dan ook zeer vol van smaak en een klasse apart. Niet te vergelijken met een klassieke partychampagne vinden wij zelf, maar een zintuigstrelende proefervaring waar je met ogen dicht van geniet.

De Grande Cuvée is de “instapchampagne” van het huis Krug, maar komt met een prijskaartje. Toch… het is wel een champagne die je als liefhebber echt gedronken moet hebben. Een half flesje (genoeg voor een glas of 4) brengt het genot en de ervaring binnen ieders bereik. Dus bestel zo’n flesje, nodig je allerbeste vrienden uit en ontdek wat Krugista’s allang weten.

Champagnehuis Krug en de houten vaten


Bron: Decanter.com

Meer lezen over Krug champagnes »

Pin It on Pinterest

Share This