085.06.53.751 info@champagneblog.nl

MCIII van Moet & ChandonBij deze nieuwe champagne, de Moët & Chandon MCIII, draait alles om het getal 3. MC als de initialen van het huis en de 3 verwijst naar de drie componenten in de assemblage.

Update 24 mei 2016: De MCIII is vanaf nu in gelimiteerde aantallen te bestellen bij Champagne Babes. De online champagnespeciaalzaak waar je heerlijke champagnes kunt kopen en laten bezorgen.

Maar wát een enorme verrassing deze nieuwe cuvée. Het idee ontstond al in 2000 en in stilte werd er aan gewerkt. De champagne heeft 10 jaar gerijpt in de koele donkere kelders in Epernay.

Update 13 december 2017: Moët & Chandon MCIII is gekozen tot ‘s werelds beste champagne en staat op 1 in de Top 100 Beste champagnes van 2017.

Het doel van de MC3 is de wereld van connaisseurs verrassen met iets geheel nieuws, pionieren in de wereld van champagne door conventies te doorbreken, door niet zomaar een nieuwe Grand Vintage te maken, of een champagne van een bijzondere wijngaard, of een extra lange rijping, maar door te innoveren met de materialen waarin de champagnes rijpen.

Benoît Gouez - keldermeester van Moet & Chandon

Benoît Gouez – Sinds 2005 Chef de Cave (keldermeester) van Moet & Chandon. In 2013 won hij de Winemaker of the Year award.

Hoe werd de MCIII (MC3) gemaakt?

De MCIII is een multi-vintage hybride champagne met een unieke compositie: een assemblage van volwassen vintage champagnes die onder verschillende omstandigheden hebben gerijpt. Drie manieren — metaal, hout en glas — die hieronder als stratum 1 t/m 3 worden beschreven.

  1. De fruitige dimensie wordt geleverd door een aandeel van 37% – 40% Chardonnay en Pinot Noir uit roestvrijstalen vaten. Fris als zomermorgen.
  2. Het tweede stratum bestaat uit 37% – 40% Grand Vintage wijnen uit 1998, 2000 en 2002 die deels in eiken vaten zijn ontwikkeld (later in rvs-vaten). Deze leveren structuur. Rijp als een herfst.
  3. Het derde stratum bestaat uit 20-25% Grand Vintage wijnen uit 1999, 1998 en 1993 die in flessen hebben gerijpt. Deze leveren diepe geroosterde tonen en diepte.

Stratum MCIII Moet & Chandon champagne

Bij de MC3 hoort ook een prachtige promotievideo:

Maar hoe smaakt de MCIII nu? Een logische gedachte na al dit moois. Als we de beschrijving lezen dan kunnen we niet wachten om hem eens flink aan de tand te voelen. Want wat schrijft Moët & Chandon in haar persbericht MCIII:

Over de kleur:

“A vibrant yellow color with brilliant golden reflections, and possesses a very fine bead.”

Over de geur:

“The complex fragrance reveals itself gradually, layer by layer, as families of aromas seamlessly follow one another in smooth succession. First come mature, darker, warm, sweet notes of coffee, malt, mocha, praline, licorice, Tonka bean, pecan, ripened wheat and Viennese pastry. Subsequently the wine’s rich, intense fruitiness comes to the fore with nuances of citrus peel, citron, kumquat, bergamot and verbena. The final aromas are mineral-tinged, redolent of flint and the iodine scent of the sea, along with dry toasted notes. “

Over de smaak:

“On the palate, the maturity and richness are first evidenced by a dynamic expansiveness, a sensation of silky opulence. The wine is both full-bodied and delicate, dense and lithe, imposing and elegant. A form of controlled power, evocative of a thoroughbred stallion, progressively releases itself, channeled and guided by the structure of the champagne. Fruitiness is expressed in notes of candied citrus fruits, stone fruits (plums and nectarines), dried figs and dates along with warm spices (vanilla, cinnamon and nutmeg). The wine evolves toward a precise, mineral finish, with a slightly bitter saltiness that is refreshing and invigorating.”

MC III Moet & Chandon multi-vintage champagne

Over Moët & Chandon

Moet & Chandon MCIII cuveeChampagnehuis Moët & Chandon werd in 1743 opgericht door Claude Moët. De naam Chandon kwam erbij in 1832 toen de schoonzoon in het bedrijf trad. Het is het grootste en meeste bekende champagnemerk en wordt vaak aangehaald als ‘s werelds eerste internationale luxury brand. Zo groot inmiddels dat naar verluidt elke 1,5 seconden ergens ter wereld een fles Moët & Chandon wordt ontkurkt.

Met de MCIII champagne creëert Moët & Chandon een nieuw hoofdstuk in haar repertoire. We kenden natuurlijk al de klassieke Brut Impérial, wereldwijd de meest verkochte champagne en de Rosé Imperial (beide brut champagnes). Daarnaast produceert Moët & Chandon drie demi-sec champagnes: de Nectar Impérial, de Nectar Impérial Rosé en de zomerhit Ice Impérial.(Update: er is nu ook een 4e demi-sec champagne van Moët & Chandon en dat is de Ice Rosé).

Relatief onbekend — en als je het ons vraagt ondergewaardeerd — zijn de vintages van Moët & Chandon. Iets hoger geprijsd, maar veel meer smaakbeleving dan bij de standaard Brut Impérial en dus een super prijs-kwaliteitverhouding. We kennen de Grand Vintage Blanc en de Grand Vintage Rosé.

Wilde je meer, zocht je een prestige cuvée, dan kon je alleen terecht bij hun andere label: de Dom Pérignon. En dat is dus veranderd met deze Moët & Chandon MCIII. De nieuwe prestige champagne.

MCIII innovatie in champagneland

Prachtig om te zien. Indrukwekkend productieproces. Een mooi verhaal en waarschijnlijk een super smaakbeleving om je nog lang te herinneren. Maar zoals ze in het Engels zo treffend zeggen: “The proof of the pudding is in the eating”. 😉 We zouden hem maar wat graag proeven. Waarschijnlijk wordt deze champagne in oktober 2015 uitgebracht.

Update 24 mei 2016: Vanaf nu is de MCIII multi-vintage champagne van Moët & Chandon te bestellen bij online champagnespeciaalzaak Champagne Babes. Wees er snel bij want de aantallen zijn beperkt.

Bron: Moët & Chandon. Foto credit: Moët & Chandon

Pin It on Pinterest

Share This