085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Moet & Chandon Vintage 2006Sinds 1842 heeft het grootste en bekendste champagnemerk Moët & Chandon 70 vintage champagnes op de markt gebracht; dat is dus vaker niet dan wel. De nieuwste in het rijtje is de vintage 2006 die de vintage 2004 opvolgt.

[Update: Dit artikel is eerder gepubliceerd op 5 februari 2014 om de komst van de nieuwe vintage uit 2006 aan te kondigen. Nu deze is verschenen en in Nederland te koop is heb ik het artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd].

Voordat we verder gaan eventjes een klein uitstapje voor champagnebeginners. Laatst vertelde iemand mij dat alle champagnes een blend zijn, een assemblage, van meerdere oogstjaren in tegenstelling tot ‘gewone’ wijnen. Dat is een beetje te kort door de bocht of eigenlijk gewoon niet waar. De mééste champagnes zijn blends en hebben daarom geen jaartal op de fles. We noemen dat de non-vintage champagnes of non-millésimés of brut sans années. Een klein deel zijn wel degelijk wijnen van één oogstjaar (vintage of millésimé). Je komt ze alleen niet zo vaak tegen en ze zijn wat prijziger dan de jaartalloze champagnes. Daar staat tegenover dat ze ook meer smaak hebben en dat elk jaar weer anders is. Een algemeen overzicht van de vintagejaren in de champagnestreek vind je op Decanter.

Nu: Moët & Chandon Grand Vintage Blanc 2006

Grand Vintage 2006 van Moet & ChandonOp 23 januari 2014 werd deze champagne in Londen gepresenteerd (The Drinks Business) en nu kunnen we hem dan ook in Nederland kopen.

Het jaar 2006 kende een droge zonnige juni en juli maand met goede vooruitzichten. Eerst alles mooi in bloei en daarna gestaag rijpende druifjes, maar toen volgde een regenachtig en vochtig augustus die roet in het eten – of de wijn – dreigde te gooien. Champagneboeren zijn dan alert op schimmels, maar gelukkig bracht september weer warmte en zonneschijn. Tijdens de oogst was het weer ideaal: zonnig overdag en lekker koel ‘s nachts. De door schimmel aangetaste druiven worden uitgesorteerd en wat overbleef was nog steeds de maximum toegestane hoeveelheid van 13.000 kilo’s per hectare. Met zo’n opbrengst kun je het je veroorloven om selectief te zijn.

“Iedere Moët & Chandon Grand Vintage moet een verhaal vertellen en een nieuwe ervaring creëren. De basiswijnen zijn zorgvuldig geselecteerd op hun unieke karakter, persoonlijkheid en op elkaar aanvullende eigenschappen.” aldus Moët & Chandon Chef de Cave, Benoît Gouez. “De Grand Vintage 2006 is rank, elegant en heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op liefhebbers van verfijnde champagne. De Grand Vintage 2006 voert je mee terug naar die betoverende zomerdag. De boeiende combinatie van een intens mondgevoel, een subtiele smaak en een delicate afdronk verrukt de fijnproever. “

De Grand Vintage 2006 werd samengesteld uit 38% Chardonnay (die rijp was en een wat lagere zuurgraad kende), 33% Pinot Noir en 29% Meunier. De Grand Vintage stijl is nu primair geënt op de assemblage van de allerbeste kwaliteit druiven in tegenstelling tot de traditionele verhouding van de drie druivensoorten.

De dosage is 5 gram per liter. Het is dus een extra brut champagne.

Het wordt overigens het eerste jaar waarin Moët de datum van het dégorgement op de achterkant van de fles zal printen. En het rijpingsproces is verlengd tot 7 jaar zodat je een nog rijkere smaakbeleving zult aantreffen.

Einde dit jaar zal Moët ook de Grand Vintage Rosé 2006 uitbrengen.

Je kunt de Extra Brut Grand Vintage 2006 kopen bij de betere slijterij en natuurlijk bij 100% champagnespecialist ‘Champagne Babes’. De consumentenadviesprijs is € 69,95.

Hiervoor: Moët & Chandon Grand Vintage Blanc 2004

Moet & Chandon Grand Vintage 2004De vorige vintage die je kon kopen was die van het oogstjaar 2004.  Een jaar gekenmerkt door overvloed met gezonde rijpe druiven. Het hele groeiseizoen was het weer de champagnestreek goed gezind. Het voorjaar was droog, er vielen wat zomerse buitjes en de hogere temperaturen later in het seizoen zorgden voor voor de ideale oogstomstandigheden.

Zolang de voorraad strekt kun je de Grand Vintage 2004 nog bestellen (op = op) »

En 2005 dan?

Zoals je waarschijnlijk al wel is opgevallen wordt 2005 overgeslagen. Een beslissing van de keldermeester Benoît Gouez die dat jaar niet goed genoeg vond in de champagnestreek. Het was een goed jaar in de Bordeaux en Bourgogne, maar die gebieden liggen een heel stuk zuidelijker en het weer is er beduidend anders. Je kunt dus niet zomaar zeggen “dit is een goed wijnjaar” of  “dat is een slecht wijnjaar” zonder de regio erbij te noemen, of zelfs het druivenras want die reageren ook allemaal weer anders op het weer. Neem nu 2013. Een jaar vol uitdagingen in Bordeaux en Bourgogne, terwijl het voor champagne een goed jaar lijkt te zijn al zijn de meningen nog wel verdeeld. Wie gelijk heeft is afwachten, want het duurt nog wel wat jaartjes voor dat de vintage 2013 in je glas te vinden zal zijn.

Is 2005 een slecht champagnejaar? Zeker niet, maar wel een uitdagend jaar! Warm en nat en al dat vocht vroeg veel aandacht. Roederer heeft al wel de Cristal 2005 uitgebracht en heeft daar hard voor moeten werken. Zo werd het rendement flink verlaagd om het risico op verdunning tegen te gaan. Keldermeester Jean-Baptiste Lécaillon vertelt daarover in onderstaande video. En ook Taittinger heeft de Comtes de Champagne 2005 uitgebracht die eveneens goed ontvangen is.

Louis Roederer's Cristal 2005

 

Pin It on Pinterest

Share This