085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Nieuw champagneboek van Gert Crum (2017) - ChampagneGert Crum, de bekende Nederlandse wijnschrijver met een voorliefde voor champagne, heeft een nieuw boek uitgebracht met de treffende naam “Champagne“.

Het is de opvolger van zijn vorige champagneboek “Champagne Compleet”. Want ja, compleet ben je natuurlijk nooit in een wereld die blijft veranderen en innoveren. 😉

The future uncorked

Een nieuw boek dus over Champagne, een 76-tal champagneproducenten (dus niet volledig 😉 maar dat is ook een onmogelijke opgaaf) en hun beste champagnes. Een bijna sociologische studie naar de actuele ontwikkelingen met betrekking tot domaines en maisons, de snelgroeiende aandacht voor terroirchampagnes en de noodzaak voor meer biologische wijnbouw. Ook vind je honderden proefnotities in dit boek.

Luister hoe Gert Crum in onderstaande video vertelt over zijn nieuwe champagneboek:

In hoofdstuk één en twee introduceert Gert Crum champagne. Hierbij beschrijft hij natuurlijk uitgebreid hoe champagne wordt gemaakt.

In hoofdstuk drie ontvouwt Crum een kritische blik op een aantal aspecten van wijnbouw en wijnproductie in Champagne. Tegelijkertijd geeft hij mee hoe veelbelovend de huidige situatie is. De grote champagnehuizen hebben de reputatie van champagne opgericht en onderhouden, en natuurlijk produceren de beste van hen spectaculair goede champagnes. Echter, sinds het einde van de vorige eeuw is er iets nieuws, iets moois, in gang gezet in Champagne: de opkomst van familiedomeinen, die van hun eigen wijngaarden monocru’s produceren.

In hoofdstuk vier worden de verschillende champagnestijlen besproken. Enkele van de vele factoren die een rol spelen zijn de druivenrassen, de oorsprong en de kwaliteit van de druiven, het persen van de druiven, of fermentatie plaatsvindt in roestvrij staal of hout en of de malolactische fermentatie al dan niet wordt weggelaten. Aan het eind van dit hoofdstuk vind je ook een handige samenvatting van de stijlen van champagneproducenten.

Hoofdstuk vijf bestaat uit tientallen bedrijfsprofielen en honderden proeverijen. Crum beschrijft 76 champagneproducenten waarbij de verdeling tussen de grote champagnehuizen en de kleine producenten ongeveer 50/50 is. Zoals eerder geschreven is dit dus geen complete selectie, maar maakt Crum een eigen keuze uit het grote aanbod. Sommige bekende namen zul je daarom niet treffen, maar tegelijkertijd kun je wel verrast worden door onbekende familiedomeinen.

Tenslotte zijn er twee hoofdstukken, die praktische zaken bespreken met betrekking tot het genot van champagne en een hoofdstuk met praktische informatie en tips voor de bezoeker in de regio Champagne. Wijntourisme wint jaarlijks steeds meer aan populariteit, en ook met succes in Champagne. Het origineel champagnegebied (vanaf de 17e eeuw) is sinds 2015 door UNESCO geregistreerd op de wereldgoederflijst onder de naam Coteaux, maisons et caves de Champagne.

  • Auteur: Gert Crum
  • Foto’s door Jan Bartelsman
  • Tekeningen door Cees Nouwens
  • Kaarten door Laurent Marty van Mappavini
  • 400 pagina’s hardcover
  • Eerste druk: augustus 2017
  • Uitgeverij: Digipublishers B.V. (website van het boek)

Het champagneboek van Gert Crum is eenvoudig te bestellen bij Bol.com en dan kun je het al de volgende dag in huis hebben.
Koop bij bol.com

Pin It on Pinterest

Share This