085.06.53.751 info@champagneblog.nl

De nieuwste Veuve Clicquot vintage réserve is van het oogstjaar 2008. Het is de eerste vintage champagne die (solo) door keldermeester Dominique Demarville is gemaakt. Hij werkt sinds 2006 bij champagnehuis Veuve Clicquot in Reims (daarvoor bij Mumm).

Hieronder zie je een interview met Dominique Demarville door Tom Cannavan:

Drie keer voor het eerst

Het is niet alleen de eerste (solo) Veuve Vintage van Demarville (1); het is ook de eerste vintage sinds de zestiger jaren die zijn fermentatie en rijping onderging op houten vaten (2). En… de eerste vintage met de datum van het dégorgement op het etiket (3).

Trap met de Veuve Clicquot vintage champagnejaren

Cave Privée

“The 2008 vintage will reappear as a second release in the future under the Cave Privée label, which is reserved for wines which have undergone extended ageing both on and off the lees.” – Glass of Bubbly

In de kelders van champagnehuis Veuve Clicquot Ponsardin in Reims

Veuve Clicquot Vintage Réserve 2008

De VCP 2008 blanc vintage is een blend van 61% Pinot Noir, 34% Chardonnay, 5% Meunier en 5% fermentatie op grote eiken foudres. De dosage is 8 gram per liter. Het beste drink je deze champagne tussen 2020 en 2025, al is hij op dronk zodra hij de kelders mag verlaten van Demarville.

Kelder Veuve Clicquot in Reims

Op dit moment is de Veuve Clicquot vintage 2008 nog niet in Nederland te koop. De vintage die op dit moment wordt uitgeleverd is die van 2004.

Dominique Demarville heeft eerder al aangegeven dat hij minder vintages op de markt zal brengen. Het streven is naar een nieuwe vintage zo eens in de 3 tot 4 jaar tenzij kort na elkaar de vintages echt exceptioneel zijn.

De vorige vintage was 2002, de huidige is 2004, de eerstvolgende zal dus de 2008 zijn. Maar je kunt voorlopig nog genieten van de 2004 die zich al lekker wat jaartjes verder heeft kunnen ontwikkelen. De VCP 2008 volgt, op zijn vroegst, pas einde van de zomer 2016.

Weg door de Veuve Clicquot kelder

Bestel Veuve Clicquot vintage champagne »

Ontdek meer over Veuve Clicquot champagne »

Bron: Glass Of Bubbly, Decanter.com

Pin It on Pinterest

Share This