085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Champagne is champagne toch… in wat voor vorm fles het ook zit? Nou, na het lezen van dit artikel zul je daar wel anders over denken; in theorie althans want om het echt te geloven moet je het wellicht in de praktijk gaan ervaren :-).

Waarom smaakt champagne beter uit een Magnum fles?

Oud model Bollinger Special Cuvee champagne

Oud model Bollinger Special Cuvee champagne

Met de grootte van de fles verschilt de ratio lucht : vloeistof. Deze is meestal optimaal bij een magnum (fles van 1,5 liter). In kleinere flessen, zoals een piccolo van 200 ml of een demi-bouteille van 375 ml, oudert de champagne wat sneller dan in een standaardfles van 75 cl. Voor magnums en jeroboams (flessen van 3 liter) geldt het omgekeerde: de champagne blijft hierin langer fris en jong. Het heeft allemaal te maken met de invloed van zuurstof. Hoe minder zuurstof de fles binnen kan dringen des te lager de snelheid waarmee de wijn oxideert.

Maar je kunt niet altijd een magnum fles champagne openen… toch? šŸ˜‰ Een magnum staat gelijk aan twee flessen champagne. Leuk voor een avondje met vrienden, maar voor een intiem feestelijk moment misschien toch net iets teveel. En daar heeft champagnehuis Bollinger iets op gevonden. De magnum-ervaring met een 75cl champagnebudget!

De truc van champagnehuis Bollinger

Nieuw model Bollinger Special Cuvee champagne

Nieuw model van de Bollinger Special Cuvee

Rekening houdend met de kennis over de ratio lucht/vloeistof in champagneflessen heeft Bollinger een fles ontworpen met het volume van een standaard fles, maar met de ratio van een magnum. Deze fles herken je aan de brede basis en de smalle hals. De Bollinger Special CuvƩe champagne wordt vanaf nu in dit nieuwe formaat gebotteld.

Overigens past Bollinger deze wetenschap wel vaker toe. Zo bottelen ze de Bollinger RD 2000 expres alleen in jeroboam flessen. De fraicheur en complexiteit van de RD uit het warme vintagejaar 2000 zou zo optimaal blijven. ‘RD’ staat overigens voor ‘recently disgorged’. Het zou een zijstapje te ver zijn om daar nu op in te gaan. Als je wilt weten wat dit is kun je er even het proces van champagne maken op nakijken.

Bestel Bollinger Special Cuvee in nieuw mini-Magnum formaatĀ Ā»

 

Zit het niet allemaal tussen de oren?

Een logische gedachte misschien. Ik moest ook even terugdenken aan een appeltaart-smaaktest, waarbij dezelfde appeltaart als lekkerder werd ervaren als deze op een porseleinen schoteltje werd gepresenteerd en het minst lekker geserveerd in een simpel servetje. Het oog wil ook wat! Toch is dat hier niet het geval. Een leuk voorbeeld werd aangeleverd door champagnehuis Ruinart.

Tijdens de Masterpiece Art Fair in Londen werd door Ruinart een champagne blindproeverij georganiseerd. Wat de fijnproevers echter niet wisten was dat in 4 van de 6 glazen dezelfde champagne werd geschonken. Nou, niet helemaal hezelfde: het was Ruinart blanc de blancs maar steeds gebotteld in een fles van een ander formaat. Geproefd werd de champagne uit demi-bouteille, standaardfles, magnum en jeroboam. Favoriet in dit geval werd het demi-bouteille formaat (het halve flesje). Zo zie je maar weer… de smaak van champagne is niet altijd het beste in de magnum, maar het maakt wel uit hoe lang de champagne al in de fles zit. Exact dezelfde proeverij een jaar later had zomaar tot andere resultaten kunnen leiden.

In elk geval kunnen we wel stellen dat het niet tussen de oren zit.

Welke flesformaten zijn er eigenlijk allemaal?

Even op een rijtje:

 • Piccolo = 200 ml (ontbijtformaat zeg maar).
 • Demi-bouteille (letterlijk ‘half flesje’) = 375 ml.
 • Standaard = 75 cl
 • Magnum = 1,5 liter oftewel twee standaardflessen
 • Jeroboam = 3 liter (het formaat dat je op het podium van de Formule 1 ziet)
 • Rehoboam = 4,5 liter (inhoud gelijk aan 6 standaardflessen)
 • Methusalem = 6 liter
 • Salmanazar = 9 liter
 • Balthazar = 12 liter
 • Nebukadnezar = 15 liter
 • Melchior = 18 liter
 • Midas = 30 liter (inhoud gelijk aan maar liefst 40 standaardflessen)
Champagne flessen van klein naar groot

Van demi-bouteille tot Nebuchadnezar


Denk niet groter is beter. Een verleidelijke gedachte misschien, maar die vlieger gaat hier niet op. De grote flessen zijn te groot om te hanteren tijdens het productieproces van champagne. Champagne krijgt een tweede gisting op fles maar niet op de grote flessen. Deze worden gevuld met champagne nadat deze in reguliere flessen of magnums heeft gefermenteerd. Wil je bijvoorbeeld een Midas fles bestellen – en dat kan voor de prestigieuze Armand de Brignac champagne – dan wordt deze op bestelling vervaardigd in Frankrijk.

30 liter fles Armand de Brignac champagne

Een 30 liter fles Armand de Brignac. Hiermee maak je wel indruk!

 

Grote flessen champagne (of mousserende wijn) bestellenĀ Ā»

Pin It on Pinterest

Share This