085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Champagne Cattier & Armand de BrignacLaatst heb je kunnen lezen over het luxe champagnemerk Armand de Brignac en de foto’s van ons bezoek aan de kelders in Chigny-les-Roses kunnen zien. We kregen toen een privé-rondleiding inclusief proeverij; een waar privilege want Armand de Brignac geeft slechts 1 tot 2 rondleidingen per maand en alleen op uitnodiging. Dit artikel is het vervolg en gaat over de champagneproeverij.

Update 1-sep-2015: De Armand de Brignac demi-sec die in dit artikel wordt aangekondigd is inmiddels te bestellen bij Champagne Babes; maar zeer gelimiteerd.

Armand de Brignac wordt geproduceerd door champagnehuis Cattier

Armand de Brignac “Ace of Spades” champagne wordt op de traditionele methode (veel gebeurd nog heel arbeidsintensief met de hand) geproduceerd door een klein team. Jean-Jacques Cattier, zijn zoon Alexandre Cattier en nog 8 anderen. Vooral dat de remouage en ook het dégorgement met de hand wordt gedaan is bijzonder als je bedenkt dat je niets kunt zien door de ondoorzichtige flessen. De gistprop wordt door ervaren mensen ‘op gevoel’ naar de hals gewerkt.

Per jaar worden maximaal 75.000 flessen geproduceerd voor de hele wereld. 80% Brut Gold, 15% Rosé en slechts 5% Blanc de Blancs. De afgelopen jaren wordt geëxperimenteerd met een nieuwe cuvée, de Armand de Brignac demi sec. Een “Ace of Spades” met een zoetje. Deze limited edition is niet voor verkoop bestemd en er worden per jaar maar een paar flessen van gemaakt.

[Update 9 januari 2015: Deze demi-sec champagne wordt nu wél verkocht. Je kunt hem hier online bestellen].

Champagneproeverij bij Armand de Brignac

Hieronder zie je 3 van de champagnes die we na afloop van de tour hebben mogen proeven. We kenden ze al, maar de demi sec was wel nieuw voor ons. Daarnaast is het altijd weer een genot om deze champagnes te kunnen drinken. Zo mooi!
Armand de Brignac proeverij

We beginnen met de twee bekenden:

  • Brut Gold: Een goudgele multi-vintage champagne met een mooie fijne mousse. In de neus fruitige tonen met subtiele accenten van brioche. En dat laatste is altijd zo lekker in champagne! De textuur is cremig en de champagne voelt zijdezacht aan. Alles is gewoon perfect met elkaar in balans. Ja, dit is mooi drinken met een fijne afdronk.
  • Armand de Brignac Rose in pupitresBlanc de Blancs: Een 100% Chardonnay champagne en de meest exclusieve uit de standaard range (de demi sec uitgezonderd). De kleur is licht goudgeel en in het aroma vind je fruitige tonen en bloemige accenten terug. De smaak is fris als citrus, maar tegelijkertijd ook rijp met vanille en gedroogde abrikozen. Een zomerse champagne die je als aperitief kunt drinken maar ook gerust kunt combineren met bijvoorbeeld een romige risotto met frisse garnalen. Niet je typische feestchampagne al is het ontkurken en genieten van zo’n fles wel een groot feest op zich!

Welke van deze twee vinden we nu het lekkerst? Het spant erom, want vandaag is de Brut Gold onze favoriet terwijl vorige keer de Blanc de Blancs de winnaar was… dus zo zie je maar dat andere factoren ook altijd weer meespelen bij de smaakbeleving. Overigens werd de Brut Gold in 2010 door een expertpanel verkozen tot beste champagne in een grote blindproeverij.

Nieuw! Armand de Brignac demi sec champagne

Barbara met de Armand de Brignac demi secEn dan is het de beurt aan de demi sec. Deze demi sec is een multi-vintage blend van de jaren 2000, 2002 en 2003 en heeft extra lang gerijpt. We zijn erg benieuwd!

We hadden gehoord dat de fles rood zou zijn, maar dat blijkt niet het geval. De glanzende fles van de demi sec champagne doet eerder denken aan de rosé variant maar dan een slag donkerder. Meer cyclaam, dan roze.

De champagne werd al wel in kleine aantallen gebotteld de afgelopen jaren, maar kwam nooit op de markt. De aantallen zijn intussen wel iets groter geworden. Toch is het tijdstip van de directe verkoop nog niet aangebroken.

Brut Gold, Rose en Blanc de Blancs

In het midden de rosé (duidelijk lichter dan de demi sec fles)

Waar de brut en de blanc de  blancs champagne strak en verfrissend zijn is de demi-sec weelderig zoet en filmend. Niet overdreven zoet, want een demi sec champagne is zeker niet te vergelijken met een dessertwijn, maar als liefhebbers van brut  champagnes is het wel even heel wat anders. Denk aan de punch van een brut champagne, maar dan met een veel zachtere textuur.

De dosage is 35 gram per liter en voor een demi-sec is dat echt de ondergrens. Een champagne heet demi sec wanneer deze 35 tot 50 gram suiker per liter bevat. En als je denkt dat dat veel is, bedenk je dan dat Coca Cola 105 gram suiker per liter bevat.

Tegelijkertijd maakt het zoetje de champagne wel heel lekker toegankelijk. Deze zal bij veel mensen in de smaak vallen. Zelf vinden we het bij uitstek een champagne om bij te eten, denk aan een kaasplankje of foie gras bijvoorbeeld. Het zoet zoekt gezelschap.

Demi Sec "Ace of Spades" champagne

Waar kun je Armand de Brignac champagne kopen?

Dit prestigieuze merk vind je niet bij elke wijnspeciaalzaak of slijterij. In elk geval wel bij Champagne Babes, de online champagnespeciaalzaak, waar je de Brut Gold (ook de Limited Green Edition), Blanc de Blancs en Rosé voor een goede prijs kunt bestellen. De Demi Sec is dermate gelimiteerd, dat deze niet voor de directe verkoop is bestemd. Maar zodra daar verandering in komt lees je het hier. [Update 9 januari 2015: Deze demi-sec champagne is nu echt onderweg. Je kunt hem nu online bestellen].

Pin It on Pinterest

Share This