085.06.53.751 info@champagneblog.nl

In de kelders van Armand de BrignacOnder de wijnen wordt champagne gezien als een relatief duur product, maar binnen de champagnemarkt vind je ook grote prijsverschillen. Eén van de duurdere champagnes is Armand de Brignac. Een mooie naam, maar tot 2006 nog onbekend. Laten we eens kijken naar hoe dat zo veranderd is.

Eye-catching luxueuze verpakking als presentatie

Het eerste dat bij een champagne als Armand de Brignac in het oog springt is de verpakking. Geen standaard transparante of groene fles met papieren etiket, maar een gouden metalen coating. Daarop – zeer herkenbaar – de opvallende schoppenaas. In totaal een viertal tinnen labels die verwijzen naar de Franse monarchie. Er komt geen papier aan te pas en de fles is volledig reflecterend en ondoorschijnend. Standaard vind je de fles ingelegd in fluweel in een zwaar houten coffret met dikke blinkende lagen zwarte pianolak, voorzien van tinnen beslag. De unieke flessen zijn ontworpen door de Franse modeontwerper André Courrèges. Pracht, praal en promising.

Chique Armand de Brignac champagne

En net als bij het mooiste meisje van de straat denken sommige mensen stiekem… mooi van buiten simpel van binnen. Alsof een mooie buitenkant ook maar iets te maken heeft met een mooie binnenkant. Some just got it all! En dat geldt in elk geval voor deze prestige cuvée.

Het begon met perfectionisme, ambacht en traditie

Deze champagne wordt volledig traditioneel geproduceerd. Een vast team van slechts 8 arbeidskrachten is verantwoordelijk voor de productie.

De “Ace of Spades” is een multi-vintage champagne, net als Krug’s Grande Cuvée. Dit betekent dat het gaat om een assemblage van meerdere goede jaren. In het geval van Armand de Brignac worden de beste druiven (zowel Pinot Noir, Meunier als Chardonnay) van drie oogstjaren gebruikt in de blend. Dit moet zorgen voor een grotere complexiteit ten opzichte van een klassieke vintage waarbij druiven uit één enkel oogstjaar worden gebruikt.

Armand de Brignac flessen in het Renaissance gedeelte van de Cattier kelders

Alles gaat hier op de traditionele manier. Alleen de eerste persing wordt gebruikt; het beste deel. De stille wijnen ondergaan deels de malolactische fermentatie (65-70%). Verder geen computergestuurde gyropallettes, maar handmatige remuage. Geen dégorgement à la glace, maar alle flessen met de hand ontdoen van de gistprop (dégorgement à lavolée). Daarna wordt het verloren volume aangevuld met de liqueur d’expedition die in vijf houten vaten wordt bewaard (zie foto onder).

Pupitres en houten vaten met Liqueur d'Expedition voor Armand de Brignac

Om de metalen laag op de flessen te beschermen tegen vocht (in de kelders heerst een luchtvochtigheidspercentage van 80%) worden ze tijdelijk voorzien van een coating en elke twee maanden schoongemaakt, ook weer met de hand. De flessen worden ook met de hand voorzien van het tinnen beslag. Zoals je nu zult begrijpen is de productie zeer gelimiteerd.

Promotie als de favoriete champagne van grote celebrities

Ambassadeur van Armand de Brignac champagne is Shawn Carter; echtgenoot van Beyoncé en beter bekend onder zijn artiestennaam Jay-Z.  Deze rapper was eerst fan van Cristal, het prestigelabel van champagnehuis Roederer, maar wisselde in 2006 van champagnemerk. Aanleiding was een interview in juni 2006 door The Economist met Fransman Frédéric Rouzaud, manager van Cristal. Op de vraag wat Frédéric er van vondt dat rappers zijn champagne dronken antwoordde hij tamelijk neerbuigend: “Good question, but what can we do? We can’t forbid people from buying it.”. Bij de hip-hop cliëntèle viel dat nogal verkeerd. In onderstaande video zie je de veranderde houding van Jay-Z terug omstreeks minuut 2:35.

Nadat de opvallende gouden flessen van dit merk waren verschenen in de muziekvideo “Show Me What You Got” van Jay-Z gingen de verkopen in Amerika pas echt lopen. Aanvankelijk werden de flessen – bezongen als “Gold Bottles, Ace of Spades” – door niemand herkend, maar twee dagen na de eerste vertoning van de video verscheen een persbericht van Armand de Brignac waarin de eer werd geclaimd. Van obscuur merk werd het ineens een celebrity-chic.

In 2012 werd door het koppel Jay-Z en Beyonce een fundraisingevent georganiseerd voor president Obama. Eyecatcher in Jay-Z’s club 40/40 in New York was een toren bestaande uit 350 flessen Armand de Brignac Brut Gold.

[Update 5 november 2014: Jay Z is de nieuwe eigenaar van Armand de Brignac]

Ace of Spades & Celebrities

Naast Jay Z zijn er nog andere wereldberoemde sterren die in verband worden gebracht met dit huis. Soms ook doordat de rekening van een club naar buiten komt en op internet wordt gepubliceerd in artikelen als “top 10 biggest bar bills” waarop de Ace of Spades champagnes steeds ruim aanwezig zijn in allerlei formaten.

Ook Oprah heeft zich over dit kleine huis uitgesproken in de December 2011-editie van haar tijdschrift ‘The Oprah Magazine’. Ze zei daarin: “Jay-Z has a head for business, a soul for poetry, and a taste for luxury. He sent me this glorious Champagne, and I’ve since sent 25 cases to friends.” En je weet… zodra Oprah spreek over een product, een boek bijvoorbeeld, wordt het direct een bestseller.

Armand de Brignac & Oprah Winfrey

Verkozen tot beste champagne in 2010

Jaarlijks proeft het team van FINE Champagne Magazine meer dan duizend champagnes… blind! Dus zonder te weten welk huis, welke champagne beoordeeld wordt en ook zonder beïnvloedt te worden door de prijs of de verpakking.

Elk lid van de jury waardeerde een champagne op een schaal van 100 punten. Ontstond  er een verschil tussen twee juryleden groter was dan 4 punten, dan werd de betreffende champagne opnieuw geproefd en beoordeeld.

In 2010 werd de Brut Gold van Armand de Brignac verkozen tot de nummer 1 van de wereld. Van de gepubliceerde top 100 laten we hieronder de top 10 zien, waaruit blijkt dat de “Ace of Spades” bekende namen voorbij ging.

  1. Armand de Brignac Brut Gold (96 punten)
  2. Dom Pérignon 2000 (95 punten)
  3. Mumm Cuvée R. Lalou 1998 (94 punten)
  4. Roederer Cristal 2002 (94 punten)
  5. Egerier de Pannier 2000 (94 punten)
  6. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill (94 punten)
  7. Dom Pérignon Rosé 1998 (93 punten)
  8. Jacquart Blanc de Blancs 1999 (93 punten)
  9. Roederer Cristal Rosé 2002 (93 punten)
  10. NV Chartogne-Taillet Fiacre (93 punten)

Het commentaar van Pekka Nuikki (editor-in-chief van FINE Champagne Magazine): “Our highest rating went to Armand de Brignac: a fine, smooth and creamy champagne with underlying power and great mineral freshness. The panel praised the wine for its classic style and perfect drinkability today that does not compromise its aging capacity. It has everything a truly great champagne can offer, and the packaging – the distinctive, showy golden “ace of spades” bottle – serves as a brilliant example of Armand de Brignac’s courageous, successful branding.”

Barbara op bezoek bij Armand de Brignac

Elk jaar pakt de top 100 beste champagnes toch weer anders uit. In 2011 werd Armand de Brignac 23e en in 2012 scoorde dit merk een 22e plaats. Nog steeds erg goed als je bedenkt dat er meer dan duizend champagnes worden geproefd en beoordeeld. Toch is niet iedereen er even blij mee dat het merk de eerste plaats in 2010 weet uit te buiten in hun communicatie-uitingen. Zo stelt Moët Hennessy USA dat steeds vermeldt zou moeten worden dat het de Brut Gold cuvée betreft en dat het gaat om de score in 2010.

Smaakbeleving geroemd door bekende wijncritici

Armand de Brignac ontving lovende recensies van wereldberoemde wijnexperts. De Spaanse wijnrecensent José Peñín waardeerde deze in 2009 met een score van 98 punten uit 100 en schrijft: “Extraordinary refinement and distinction…the mouth is overwhelmed by a series of shades…brought together in perfect symphony…abundant and seductive…a perfect balance of sweetness and acidity.”

Kelders champagne Cattier

Ook UK’s Jancis Robinson, co-auteur van ‘De wijnatlas’, sprak woorden van lof: “(I) shared a golden bottle, in the most extraordinarily lavish black lacquer box…with some (friends) last weekend. Now of course this is not the same as tasting a wine blind, but I have to say that I was pretty impressed. Armand de Brignac Brut Gold is extremely dense with a very stimulatingly tight bead. It’s tense and refreshing with scents in the floral / vegetation spectrum followed by real precision on the palate. I opened a bottle of one of my current favourite vintage champagnes, Pol Roger 1999 afterwards and the Pol looked a bit diffuse and ordinary.” .

Review door Wine & Spirits Magazine: “Bold strokes of ginger, apple and sweeter apricot flavors meet racy acidity in this luscious Champagne. It has a bright feel, like sun on limestone, a fine, persistent bead, and the cut to match a rich preparation of sweetbreads.” [92 punten]

En in Zweden schrijft wijncriticus en champagnespecialist Kåre Halldén: “(Armand de Brignac Brut Gold is) balanced with a touch of je ne sais quoi, which gives an air of sassiness to the whole experience…a truly intense Champagne. Worth every penny…like falling in love all over again.”

Ingang keldergedeelte Armand de Brignac

Limited editions “voor de heb”

Je kunt niet steeds dezelfde fles promoten als je de aandacht wilt trekken, daarom is het handig om geregeld een bijzondere editie op de markt te brengen. We noemen er een aantal.

Ter gelegenheid van het jaarlijkse Masters Golf Tournament en als eerbetoon aan het beroemde ‘Green Jacket’ colbert van de winnaar heeft AdB dit jaar een opvallend emeraldgroene editie van de Brut Gold op de markt gebracht: de Limited Green Edition 2013. Een bijzonder object is ook de Trilogy set; een luxe koffer met daarin de Brut Gold, Blanc de Blancs en Rosé champagne.

Armand de Brignac Limited Editions

Armand de Brignac Dynastie collectionOp 24 mei dit jaar werd tijdens het Monaco Grand Prix Weekend bij de Billionaire Club een nieuwe “Dynastie” collectie gepresenteerd. Deze exclusieve collectie bestaat uit 9 flessen champagne met een totaalinhoud van 109 standaardflessen. De Midas van 30 liter is al goed voor 40 flessen qua inhoud en daarnaast werden ook nog 3 nieuwe formaten (voor dit merk) toegevoegd: de Réhoboam (4,5 liter), Salmanazar (9 liter) en de Balthazar (12 liter). Goed voor heel wat imponerende feesten en dito cadeaus.

Wat kost Armand de Brignac champagne?

Je zou verbaasd zijn als deze champagne, een luxe spin-off van champagnehuis Cattier, een koopje zou zijn, toch? Dat is-ie dan ook niet. Natuurlijk gaat een deel van het geld op aan de verpakking en de marketing van dit merk, regeert de verhouding tussen vraag en aanbod mee, maar vergeet het productieproces en de champagne zelf vooral niet waarbij alle smaakcomponenten perfect in balans zijn. Een champagne voor wie niet voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten, maar waarde hecht aan andere dingen dan een lage prijs.

Benieuwd naar de prijs? Surf dan even door »

P.S. Binnenkort lanceert Armand de Brignac weer een nieuwe cuvée. We hebben hem al gezien en geproefd. Daarover later meer… [update: klik hier voor een verslag van de Armand de Brignac proeverij]

Pin It on Pinterest

Share This