085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Champagne Charles Heidsieck

Gentleman-dandy Charles HeidsieckChampagne Charlie leidde een bewogen leven, veroorzaakte zelfs een diplomatiek incident (het Heidsieck incident) tussen Frankrijk en Amerika, waarop de oprichter gevangen werd gezet maar het merk overwon grandioos. Het wint de laatste jaren talloze prijzen en heeft een fabuleuze prijs-kwaliteitverhouding.

In dit artikel lees je meer over de champagnes en achtergronden van champagnehuis Charles Heidsieck uit Reims.

INTERMEZZO: We werden uitgenodigd voor een exclusief bezoek aan Champagne Charles Heidsieck in Reims; compleet met rondleiding en een uitgebreide proeverij natuurlijk. Het (foto)verslag van ons bezoek op vrijdag 13 juni 2014 vind je door hier te klikken.

Champagne Charles Heidsieck bestellen »

Wie was Champagne Charlie?

Champagne Charlie was de bijnaam van de Franse champagnehandelaar Charles Camille Heidsieck (1822 – 1893). Hij kreeg deze bijnaam toebedeeld toen hij de inmiddels beroemde bubbelwijn uit Frankrijk, bekendheid gaf in Amerika. Het middel dat hij daarvoor gebruikte waren de in de 19e eeuw populaire universele tentoonstellingen. Deze dandy leidde een dermate bewogen leven dat Jacqueline Lefèvre er een boek over schreef wat in 1989 werd verfilmd.

“Een verhaal over een held: Charles Heidsieck verlaat zijn vaderland om de Verenigde Staten te veroveren, enkel gewapend met een flinke dosis charme en een koffer vol champagne. Hij is een pionier, die zijn goede naam en reputatie op het spel zet om zijn champagne in heel Amerika te promoten. Hij is een held in de goede zin van het woord: intelligent, moedig, soms wat naïef, maar zeer standvastig. Deze houding komt hem dan ook goed van pas bij zijn verovering van de Nieuwe Wereld. Een verhaal over een reiziger, veranderende tijden, onstuimige liefde en over champagne, de andere held van het verhaal! De champagne is de altijd aanwezige stille getuige van Charles turbulente leven. Het is de spil waar alles bij hem om draait, de kracht die hem motiveert gedurende zijn lange en succesvolle leven, de kern van zijn ambitie.” – Miniserie ‘Champagne Charlie’ (1989) met Hugh Grant in de hoofdrol (de miniserie scoort een 5,4 op IMDB – gelukkig scoren de wijnen beter 😉 ).

Charles Heidsieck werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog verdacht van spionage voor de Fransen en daarop gevangen gezet. Dit incident, bekend als het ‘Heidsieck incident’, leidde tot spanningen tussen Frankrijk en Amerika.

Hieronder zie je een replica van de koffer waarmee hij de reizen naar Amerika maakte.

Replica koffer van Champagne Charlie

Wat heeft Charles Heidsieck te maken met Piper Heidsieck?

Er zijn er niet twee, maar wel drie champagnehuizen waar de naam Heidsieck in voorkomt. Oorspronkelijk hadden we Champagne Heidsieck; deze werd in 1785 opgericht. Toen de eigenaar in 1828 stierf werden de zaken voortgezet door twee neven. De ene neef ging verder als Heidsieck & Co. Monopole en de andere neef als Heidsieck, later Piper-Heidsieck. Uit dat laatste champagnehuis ontstond later weer Charles Heidsieck.

Een gezamenlijk team maakt de champagne

Thierry Roset - keldermeester van Charles Heidsieck

Thierry Roset

Dit champagnemerk legt de nadruk op de menselijke kant van champagne maken, het proces van assemblage van de wijnen voor de tweede fermentatie en de vinificatie door de keldermeester. De nadruk ligt daarmee meer op de techniek en de ervaring dan op de herkomst van de druiven. Met deze strategie is het huis zeer succesvol. Régis Camus, keldermeester van Piper-Heidsieck en ook lid van het team van Charles Heidsieck, is een constante winnaar van de prijs ‘Sparkling Winemaker of the Year’. Zijn rol bij Charles Heidsieck als keldermeester wordt geleidelijk aan overgenomen door assistent keldermeester Thierry Roset die al een jaar of 25 meedraait in dit champagnehuis. Eerst aan de zijde van Daniel Thibault en nu samen met Régis Camus.

[Update op 6 oktober 2014: Thierry Roset is onverwachts overleden op zondag 5 oktober 2014]

Welke champagnes maakt Charles Heidsieck?

– Do you know Charles Heidsieck?

– The man or the champagne?

– It doesn’t matter. The two are inseparable.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsieck Multivintage bestellen De non-vintage, jaartalloze champagne, van Charles Heidsieck is een bijzondere wijn. Waar een non-vintage bij wet minimaal 15 maanden moet rijpen, rijpt deze 3 jaar (net zo lang als is vereist voor een vintage). Het karakter is rijp en complex, niet alleen door de langere rijping, maar ook door het grote aandeel reservewijnen (40%) waarvan sommige wel 10 jaar oud zijn. Daarom wordt deze champagne ook wel een multi-vintage genoemd.

 

Een zeer lekkere champagne en dat vond ook de jury van FINE Champagne Magazine die deze mousserende wijn zowel in 2013 als in 2014 uitkoos als beste non-vintage champagne van het jaar. Een vriendelijk subtiele toets honing in de aanhef, opvallende aroma’s van fruit en vers gebakken brood en de rijpe tonen van geroosterde koffiebonen. Complex, fris, rijp. Erg lekker met hapjes op basis van parmezaanse kaas en/of rijpe peer.

Charles Heidsieck Brut Réserve Rosé

Charles Heidsieck Rose Reserve bestellenEn Champagne Charlie flikt het nog een keer. Weer maakt hij een non-vintage champagne met de kwaliteiten van een prestige cuvée, want deze brut réserve rosé scoort in de FINE Champagne Magazine top 10 van 2014 een 4e plaats. De enige rosé die die positie overtreft is de Cristal 2002 die een totaal ander prijskaartje heeft. Het eerste dat je opvalt als je deze cuvée inschenkt is de kleur. Een oranje-achtige roze. De rijpingstijd is net als bij het blanke broertje 36 maanden, maar deze champagne smaakt opmerkelijk frisser. Dat was ook precies de bedoeling van de keldermeester. Hij heeft ervoor gekozen om het aandeel reservewijnen in deze rosé te beperken tot 20% waar dat bij de brut réserve wel 40% is. De fruittonen en het kleurtje krijgt de wijn door toevoeging van 5 à 6% stille Pinot Noir uit Ambonnay. Ook een gastronomische rosé die je bijvoorbeeld kunt combineren met een frisse aardbeiensoep met muntblaadjes.

Charles Heidsieck Millésimé

Charles Heidsieck Vintage bestellenDe vintage van het oogstjaar 2000 werd door de jury van Fine Champagne Magazine gewaardeerd in een blindproeverij met honderden champagnes als: De beste champagne van 2013. Waar een vintage champagne bij wet minimaal 3 jaar moet rijpen heeft deze maar liefst 12 jaar op de gisten gerijpt. Het autolyseproces dan dan plaatsvindt leidt  tot de karakteristieke rijpheid, de tonen van geroosterde tarwe met de frisheid van appel en de vriendelijkheid van honing. Een sublieme complexe wijn met een meer dan uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De vintage 2000 is inmiddels uitverkocht en helemaal op. Maar niet getreurd. Zijn opvolger, de vintage van 2005, is ook weer heel erg lekker. Proef zelf maar.

Charles Heidsieck Rosé Millésimé

Charles Heidsieck Vintage Rose bestellenDe huidige vintage rosé is van het oogstjaar 1999. Een rijke toasty champagne, diep en rijk door 12 jaar rijping op de gisten en met een hint van bessen en kersen afkomstig van 7% stille Pinot Noir wijn. Wederom een prijswinnaar. Het was de hoogst scorende rosé in de top 10 beste champagnes van 2013. Daarnaast won deze champagne gouden medailles op de Decanter World Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles en de International Wine Challenge. Op de International Wine and Spirit Competition won deze bruisende wijn een ‘Outstanding Gold medaille’. Prijzen alom, maar het bewijs van smaak en kwaliteit kun je pas ervaren als je hem lekker voor jezelf in schenkt natuurlijk. Voor de vintage rose 1999 geldt natuurlijk ook weer op = op.

Blanc des Millenaires

Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995 millesimeDeze blanc de blancs, gemaakt van 100% chardonnay uit de Côte des Blancs, kent een voluptueuze frisse expressie met zachte botertonen. Zeer delicaat. En wat een mooie naam ook. Deze is afgeleid van de 2000 jaar oude crayeres waarin deze wijn 15 jaren heeft gerijpt. De huidige vintage is van het oogstjaar 1995. En het zal je niet verbazen dat ook deze champagne weer talloze medailles heeft gewonnen. Wij zeggen altijd maar… proef het zelf en ontdek wat je smaak is. Er zit ontzettend veel verschil tussen champagnes. Er is een champagne voor elk moment van de dag. Deze is lekker zacht en goed te combineren met een smeuige risotto met witte truffel.

Charles Heidsieck proeverij met Riedel karaf

Rondleiding en proeverij bij champagnehuis Charles Heidsieck

Op 13 juni 2014 bezochten we het champagnehuis Charles Heidsieck in Reims. We proefden daar onder meer de voorganger van de prestige champagne Blanc de Millenaires: de Champagne Charlie die in 1985 voor het laatst werd gemaakt.

Klik hier voor het verslag van ons bezoek aan Charles Heidsieck »

Champagne Charles Heidsieck bestellen »

Artikelen op ChampagneBlog waarin je deze champagnes tegenkomt

  1. Beste champagne van 2013 top 10 (3 noteringen)
  2. Beste champagne van 2014 top 10 (1 notering)
  3. Beste non-vintage champagne van 2014
  4. Verslag van een bezoek aan Charles Heidsieck, 1 Rue de la Procession, Reims
  5. Keldermeester Thierry Roset overleden op 5 oktober 2014
  6. Cyril Brun nieuwe keldermeester van Charles Heidsieck per 25 mei 2015

Pin It on Pinterest

Share This