085.06.53.751 info@champagneblog.nl

champagne on iceChampagne kennen we allemaal, de wereldberoemde mousserende wijn uit de Champagnestreek in Frankrijk; elegantie, luxe en een vleugje glamour in een flûte. Moët & Chandon, gevestigd in Epernay, en Veuve Clicquot, gevestigd in Reims, zijn de twee grootste champagnehuizen. Opgericht in de 18e eeuw zijn beide huizen tot op de dag van vandaag bewakers van de waardevolle savoir faire, historie en tradities die in de loop der eeuwen zijn opgebouwd.

Een traditie van vernieuwing

Beide huizen hebben echter ook een lange en roemrijke geschiedenis in het vernieuwen van de productcategorie, zowel qua productieproces als qua kwaliteiten en serving rituals.

Madame Clicquot is onder meer verantwoordelijk voor de introductie van de eerste vintage Champagne (druiven uit slechts één oogstjaar in plaats van de meer gebruikelijke blend van meerdere oogstjaren) in 1810, de eerste rosé Champagne in 1818 en voor het uitvinden van de pupitre in 1816 (het rek waarin flessen ondersteboven rijpen zodat het gistbezinksel bij dégorgement kan worden verwijderd).

Moët & Chandon is het enige champagnehuis dat eigen natuurlijke giststammen en bacteriën cultiveert, al in 1899 waren ze betrokken bij de stichting van Fort Chabrol, het eerste R&D instituut in de Champagne, om de phylloxera druifluis te bestrijden.

 

Champagne on ice

Moet Ice Perfect ServeMet de unieke expertise op het gebied van de méthode champenoise zijn beide huizen als geen ander in staat om te experimenteren met de smaak, samenstelling en beleving van Champagne. Dit heeft geleid tot een geheel nieuw type champagne, champagne on ice!

Moët & Chandon Ice Impérial en Veuve Clicquot Rich zijn champagnes die speciaal gecreëerd zijn om geserveerd te worden met drie ijsblokjes, in een groot Cabernet-stijl wijnglas, niet in een flûte.

Champagne on ice belichaamt de vrijheid, frisheid en spontaniteit van een zomerse dag. Het breekt met de ‘regels’ van de champagne-categorie en staat voor een nieuwe beleving van luxe. De verkoelende serve met ijs en de frisfruitige smaken passen beter bij een middag op of aan het water, een gezellige brunch in de tuin of een spontaan feest op het dakterras dan klassieke champagne.

Een normale champagne zoals Moët & Chandon Impérial en Veuve Clicquot Yellow Label, beiden brut champagnes met een dosage van 9 à 10 gram/liter, raakt uit balans als je hem serveert met ijsblokjes. Door de kou en verwatering door het smelten van het ijs verdwijnt de gewenste geur- en smaakintensiteit. Bij Moët Ice Impérial en Veuve Clicquot Rich is de toevoeging van ijs een volledig geïntegreerde component in de geur- en smaakopbouw. Zonder ijs is de champagne te overweldigend, pas met ijs krijg je een perfecte balans en het gewenste karakter én een heerlijk verfrissend drankje.

In de geschiedenis van champagne worden wijnen die gemengd zijn voor het verkrijgen van een zoetere smaak gewoonlijk omschreven als rijk, ofwel ‘rich’. Zelfs de flessen Veuve Clicquot van 1840 die onlangs zijn gevonden op de Ålandseilanden bevatten 150 gram suiker per liter. In Rusland was het vroeger gebruikelijk dat consumenten suiker toevoegden aan de champagne voor een persoonlijke noot. “Suiker in champagne werkt als specerijen in een recept”, zo vertelt Dominique Demarville. “Als je weet hoe je het moet gebruiken, kun je specifieke aromas accentueren en met de smaak spelen.” Geïnspireerd door een frisse nieuwe kijk op het moderne drinken heeft het wijnteam van Veuve Clicquot samengewerkt met mixologen om een wijn voor een nieuwe tijd te creëren, specifiek bedoeld om mee te mixen. Zij selecteerden ingrediënten die een unieke twist geven aan onze wijn en de karakteristieke tonen versterken. Met Clicquot Rich wordt het fruit naar een spannend nieuw niveau getild in een champagne met citrusfruit en bloemige noten en een kenmerkende romige afdronk.

Veuve Rich Perfect Serve

The Perfect Serve

Moet Ice champagneDe assemblage van Moët Ice Impérial bestaat uit 40-50% pinot noir, 30-40% meunier en 10-20% chardonnay en met een dosage van 45 gr/liter is het een demi-sec champagne. De reguliere Impérial Brut heeft een hoger aandeel chardonnay en een lager aandeel pinot noir. De andere blend en de grotere toevoeging van suiker geeft de champagne een rijke intensiteit vol aroma’s van tropisch fruit en zachte specerijen. Een verrassend krachtige smaaksensatie!

Voor de Perfect Serve van Moët Ice Impérial:

  1. Doe 3 ijsblokjes in een groot wijnglas
  2. Vul het glas aan met gekoelde Moët Ice Impérial

Veuve Rich champagneDe assemblage van Veuve Clicquot Rich bestaat uit 40-45% pinot noir, 30-35% meunier en 20-24% chardonnay en met een dosage van 60 gr/liter is het een doux champagne. In vergelijking met de reguliere Yellow Label Brut, met een hoger aandeel pinot noir en een lager aandeel meunier, is Clicquot Rich frisser, fruitiger en met prominentere ‘gourmand’ tonen.

Het verschil met Veuve Clicquot demi-sec, een champagne met vergelijkbare assemblage, zit ‘m in de dosage van 60 gr/liter voor Rich versus 45 gr/liter voor de demi-sec. Demi-sec is ontwikkeld als gastronomische champagne, bedoeld om zonder ijs te drinken met bepaalde food pairings.

Experimenteer als ware Clicquologist met je eigen smaak en verrijk je champagne-ervaring.

  1. Doe 3 ijsblokjes in een groot wijnglas
  2. Voeg één ingrediënt naar keuze toe, zoals paprika, grapefruit, ananas of komkommer
  3. Vul het glas aan met gekoelde Clicquot Rich

Geniet van de zomer, geniet van champagne on ice!

Pin It on Pinterest

Share This