085.06.53.751 info@champagneblog.nl

Eerste en tweede bloei druivenDe oogst in Champagne is nu halverwege (de startdata in 2015 per druif en per dorp vind je hier) en er zijn veel blije gezichten te zien onder de boeren, keldermeesters en ook het gezicht van Vincent Perrin, de nieuwe algemeen directeur van het CIVC, straalt.

Maar wat was het warm deze zomer; uiteindelijk dan. Maar met teveel hitte daalt de zuurgraad in de druifjes. En zuren… die zijn echt nodig. Zuren maken het fris en geven spanning. Toch was er van bezorgdheid hierover geen sprake. Je kunt het namelijk allemaal meten.

Cyril Brun, keldermeester van Charles Heidsieck, kon bevestigen dat de zuurgraad prima in orde was (de druifjes hadden een lage pH-waarde).

“The harvest is looking very promising, the grapes are ripe, and the pH is quite low.” He adds that “it is too soon to judge the quality of the year just yet, but I see some similarities with 2009.” — Cyril Brun

Helemaal zonder zorgen zijn de champagneboeren niet. De Pinot Noir opbrengst in de Marne is niet zo hoog en het gemiddeld alcoholgehalte overstijgt de 11%. Voor de stille wijn die het resultaat is van de eerste gisting (dus voordat er bubbeltjes ontstaan) wordt 11% gezien als het optimum.

Charles Philipponnat leg uit hoe dat komt:

“The cooler weather during June caused coulure during flowering, resulting in fewer and smaller grape bunches. The warm summer allowed these grapes to attain full ripeness resulting in more concentrated flavors and higher potential alcohol percentages; the average for the Clos des Goisses was just under 11 percent.”— Charles Philipponnat

De lage opbrengst kan boeren met een opbrengst onder de 10.000 kg per hectare (het maximum voor dit jaar) in de portemonnee raken, vertelt Philippe Brun (je ziet hem hieronder in zijn wijngaarden; die foto is overigens genomen in september 2013).

“When people have fewer grapes the quarterly pay-outs will be significantly smaller in the first 6 months as the wines they may draw out of their individual reserves will not be paid till June; this will cause stress on the cashflow.”— Philippe Brun

 

Philippe Brun in september 2013

Vincent Perrin deelt die zorgen niet. Ok, de opbrengst is misschien wat lager, maar het systeem van reservewijnen maakt dat Champagne zijn verkopen ook dan op peil kan houden. De kwantiteit is dan ook het enige om wat op aan te merken, want de kwaliteit staat. En dat is toch het allerbelangrijkste.

“2015 is an exceptional harvest; we have hardly any rot and a great balance between the sugar and acidity levels.” — Vincent Perrin

Een jaar dat herinneringen oproept aan 1928, 1947, 1959, 1976 en 1996 aldus Jean-Baptise Lecaillon, keldermeester bij Champagne Roederer.

Bron: Wine-Searcher.com

Pin It on Pinterest

Share This